Befektetés

6 milliárd forint nyomában: tárt karokkal várják a magyar lottónyertest

Először vitte el magyar játékos az Eurojackpot főnyereményét február 10-én. A nyertes csaknem 6 milliárd forinttal lett gazdagabb, ami az eddigi legnagyobb magyar lottónyeremény. Egy a befektetések világában kevésbé jártas embernek óriási nehézséget jelenthet egy ilyen jelentős pénzösszeg kezelése, amely privátbanki mércével mérve is a felső kategóriába tartozik. Hogyan segítenek ebben a pénzintézetek, és általában milyen ügyfél egy hirtelen meggazdagodott lottónyertes? Körképünkben olyan alapkezelőket, privátbankokat kérdeztünk tapasztalataikról, amelyekhez már fordultak nagyobb nyereménnyel.
Először nyerte meg magyar játékos az Eurojackpot főnyereményét február 10-én, a nyerőszámok a következők voltak: 13, 23, 31, 42, 44; 2 és 5. Egyébként nem a magyar nyertes volt az egyedüli, aki pontosan tippelte meg a számokat, Németországban is sikerült eltalálnia valakinek az 5+2-es számsort.

A nyeremény összege fejenként bruttó 22,5 millió euró, azaz közel 7 milliárd forint, amiből a 15 százalékos személyi jövedelemadó levonása után 5,9 milliárd forint marad, ami még így az eddigi legmagasabb elvitt magyar lottónyeremény.

Az SPB Befektetési Zrt.-nek, az OTP Banknak, a Budapest Banknak és a Raiffeisen Banknak is feltettük a kérdést, hogy megkereste-e már őket az Eurojackpot magyar nyertese.

Mi az Eurojackpot? Az Eurjackpot egy nemzetközi szervezésű, több országban elérhető számsorsjáték. A heti várható főnyeremény garantáltan legalább bruttó 10 millió euró. A nyerőszámokat péntek esténként Finnországban sorsolják. Hogy mennyire szerencsésnek számít a telitalálatot elérő magyar nyertes, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy megközelítőleg 1:95 millióhoz az esély a főnyereményre. Az illető 522 618 itthon feladott alapjáték, összességében pedig több mint 20 millió, 17 országban feladott alapjáték közül tippelte meg helyesen az 5+2 számot. Az Eurojackpot 2012-ben indult, hazánkban 2014-től elérhető. Ez az első, Magyarországon is fizikai szelvényekkel megjátszható eurolottó. A szuperlotto.com szerint emelkedik a magyar feladású uniós lottószelvények száma, és így a szerencsével járók is többen lettek.

Ez vár most a szerencsés játékosra

A nyertesnek a sorsolás napjától számított 90 napon belül, azaz 2017. május 11-én éjfélig kell jelentkeznie a nyereményért. A Szerencsejáték Zrt. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy óvja az illető anonimitását, biztonságát, így kilétéről hozzájárulás nélkül semmilyen információt nem ad ki. Ennek megfelelően arról sem, hogy jelentkezett-e már, és hol adták fel a szelvényt.

Ha az illető telefonon jelentkezik, meggyőződünk arról, hogy tényleg a nyertessel beszélünk: a szelvény olyan információkat tartalmaz, amelyről csak a tényleges nyertes tudhat

- közölte a lottótársaság a Portfolio-val.

Az Eurojackpot főnyereményét (az 5+2 találat nyereménye) bruttó összegben, euróban hirdetik meg, de az utána fizetendő személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. a nyertes helyett bevallja, és meg is fizeti az adóhatóságnak.

A nyertes a nettó nyereményt kapja kézhez, a kifizetés átutalással történik, kizárólag Magyarországon működő bank bankfiókjában nyitott, euró alapú deviza bankszámlára.

A lottótársaság a nyereményfelvétel után nem tart kapcsolatot a nyertesekkel, és tevékenységi körébe nem tartozik bele a befektetési tanácsadás sem.

6 milliárd forint nyomában: tárt karokkal várják a magyar lottónyertest

Lottónyertesnek lenni nehéz feladat

A privátbanki szolgáltatók hozzá vannak szokva a nagy és koncentrált vagyonokhoz, de egy csaknem 6 milliárd forintos vagyon bármilyen privátbanknál a felső kategóriába tartozik.

Ha az ember lépésről lépésre építi fel a vagyonát, mintha téglát téglára rakna, akkor sokkal jobban tudja kezelni, mint egy hirtelen jött vagyont. Különösen azoknak komoly próbatétel ez, akik addig átlagos vagy szűkösebb körülmények között éltek, aztán egyik pillanatról a másikra milliárdossá válnak

- mondta el a Portfolio-nak Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Volt már lottónyertes ügyfele a privátbanki szolgáltatónak korábban, bár kisebb összegű nyereménnyel, és a tapasztalatok szerint valakinek egy 1,8-2 milliárd forintos nyeremény is óriási teher lehet. "A megnyert vagyon kontrollja és megőrzése nem könnyű feladat, ráadásul amikor valaki nyer egy hatalmas összeget, minden rokon rögtön megtalálja. Akinek nagyon jó szíve van, azzal előfordulhat, hogy mindenét elosztogatja, és a végén neki szinte semmi nem marad" - tette hozzá a vezérigazgató.

Nem csak a befektetői tapasztalat hiánya a baj

Az OTP Bank szerint a lottónyertesek abban különböznek a többi vagyonos ügyféltől, hogy általában kevesebb pénzügyi ismerettel rendelkeznek, ezért nagyobb segítséget igényelnek a befektetések közötti eligazodásban. Mindenképp érdemes tehát megfontolniuk banki, befektetési szakember tanácsát, különben könnyen kifolyhat a kezeik közül a nyeremény.

A hirtelen jelentős vagyont szerző ügyfelekre nemcsak az igaz, hogy nincs befektetői tapasztalatuk, hanem a pénzügyi önismeretük is hiányzik, amivel általában azok rendelkeznek, akik fokozatosan, megtakarításaik folyamatos növekedése során hozzászoktak ahhoz, hogy befektetéseikről gondoskodnak

- közölte a Budapest Bank. Az ilyen ügyfeleknél mindig az az első lépés, hogy minél jobban megismerik az illető szokásait, tapasztalatait, elképzeléseit és céljait.

Az SPB tapasztalatai szerint, ha befektetési tanácsért vagy privátbanki segítségért folyamodik a nyertes, abban is vannak kihívások. Az ügyfél és a privátbankára között évek alatt épül fel bizalmi kapcsolat, és mire jelentősre nő a vagyon - esetleg szóba kerülnek olyan komoly témák, mint a vagyonörökítés -, már félszavakból is megértik egymást.

Egy lottónyertesnél egyik pillanatról a másikra kell ennek a bizalomnak létrejönni, ami nehéz, és nemcsak a nyertesnek, hanem a privátbankárnak is.

Ettől függetlenül a banki szakemberek jól tudják, melyek azok a pontok, ahol segíteni lehet, de fontos látni, hogy az ő véleményünk kizárólag szakmai.

Néhány ökölszabály, amit fontos tudni

Ha ez Eurojackpot nyertese most belépne az ajtónkon, arra biztatnánk, hogy gondolja át, mennyit szeretne elkölteni az életminőségének javítására, mennyi menne utazásra, jótékonykodásra, álmai megvalósítására és mennyi pénzt szán spekulációra, befektetésre

- mondták el a Raiffeisen Banknál megkeresésünkre. Senkiből sem akarnak brókert faragni, mert befektetőik nem véletlenül nem azt a szakmát választották.

A jelenleg 445 milliárd forintot kezelő bank szerint azért fontos ezekben az esetekben a személyesség és a személyre szabottság, mert szinte minden történet más és más. Az viszont közös bennük, hogy ezek a megbízások nagy felelősséggel járnak és diszkréciót igényelnek.

Mindenképp azt javasolják a nyertesnek, hogy álljon több lábon befektetőként, és olyan döntéseket hozzon, amelyek akár generációk számára is minőségi és biztos életet garantálhatnak.

Az OTP Bank szintén a több lábon állás fontosságát hangsúlyozza: "Minden esetben a nyeremény több termékben való megosztását javasoltuk az ügyfélnek. Ezek különböző megtakarítási termékek (befektetési alapok, kötvények, részvények stb.) és számlakonstrukciók (NYESZ, TBSZ) lehetnek, de lehetőség van akár adó- és műkincs tanácsadásra is, külső szakértő segítségével".

Hogy néz ki a tanácsadás?

A folyamat nagyjából mindegyik pénzintézetnél ugyanaz a lottónyertesekkel, mint bármilyen más ügyféllel: hosszan elbeszélgetnek arról, hogy mik a befektető szokásai és céljai. Segítenek neki megfogalmazni saját elvárásait, és ennek megfelelően alakítják ki az ügyfél befektetési stratégiáját. Parádi-Varga Tamás (SPB) szerint elsősorban a következő kérdéseket fontos tisztázni:
  • Mik azok a célok, amelyek közvetlenül a szűk családhoz tartoznak?
  • Melyek a családon kívüli, de még a szűkebb rokoni körrel kapcsolatos elképzelések?
  • Mi az, amit a saját élete szempontjából fontosnak tart?
  • Hogyan szeretne gondoskodni az utódairól?

Fel kell térképezni, hogy mi van az illető fejében, és ez alapján meghatározni, hogy mi számára az optimális. Az is nagyon lényeges, hogy a kezdeti eufória után az illető megijesztése nélkül tudatosuljon a vagyon felelőssége

- tette hozzá a vezérigazgató.

A Raiffeisen Bank szintén a tervek és célok részletes átbeszélésével, illetve az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságának felmérésével kezdi a tanácsadási folyamatot. Ezek alapján meghatározzák a legfontosabb vagyonelemek méretét, és adnak olyan jól forgatható tippeket, amelyek a pénzügyekben kevésbé járatos embernek segítenek a radikális gyorsasággal megváltozott vagyoni helyzet kezelésében.

A költségek mindig a befektetési forma kiválasztásától függenek, de általában azok tisztázása is kötelező tartalmi eleme a tanácsadási beszélgetésnek. "A befektetési tanácsadás komoly felelősség, amely nem szorítkozhat csak értékesítésre, ajánlásra. A döntés felelőssége az ügyfélé, a döntés előkészítés felelőssége viszont a pénzintézeté" - tette hozzá Budapest Bank.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pannergy mickolc geotermikus