szerző

Aberdeen: kissé túlzóak az év eleji félelmek

Tajti Imre
2016. január 29. 16:30    
nyomtatás
 
Aberdeen Alapkezelő

"Meglehetősen rázósan kezdődött az év, a világ vezető részvénypiacai gyorsan 10% körüli esést produkáltak három hét alatt. A kínai részvénypiac - amit egyébként sokkal inkább a piaci hangulat mint a fundamentumok vezérelnek - 20%-os zuhanása mellett a kínai jegybank is újabb 3%-kal értékelte le a juant az elmúlt két hónapban, ami megadta az alaphangot. A nyersanyagpiacok és az olaj újabb mélypontokat ütöttek meg, a teljes piacot lefedő index értéke az 1990 óta számított index historikus mélypontjára zuhant.

Aberdeen: kissé túlzóak az év eleji félelmekA globális részvénypiacok ekkora zuhanása kevés kivételtől eltekintve csak gazdasági recesszió esetén történt a múltban. A kérdés jelen pillanatban az, hogy a kínai gazdaság és a szenvedő nyersanyagexportáló országok lassulása húzza-e vissza a viszonylag stabil feljett világra és az USA-ra, vagy a világ legnagyobb gazdaságának stabil növekedése kisegíti a globális növekedést. Ez a bizonytalanság nyomja rá a bélyegét a manapság leginkább hangoztatott állításban, miszerint az idei év rázós lesz és piaci kockázatokkal teli.

Könnyen lehet, hogy nem lesz igazunk az év során, de véleményünk szerint a félelmek kissé túlzóak, főleg a jelenlegi értékeltségek tükrében. A fejlett országok gazdaságai továbbra is meglehetősen ellenállónak tűnnek, csak nagyon kevés jel mutat a reálgazdasági aktivitás vagy az üzleti bizalom csökkenésére. A monetáris politikák továbbra is támogatóak Európában, Japánban és Kínában. A FED sem fog sietni a kamatemelési ciklus folytatásával egy ilyen piaci környezetben. Az ipari termelés gyengélkedik, de a szolgáltatási szektor továbbra is erős, amit a szűkülő munkaerőpiac még tovább fog támogatni. Az eddigi várakozásunkat viszont, ami a globális növekedés gyorsulását vetítette előre, valamelyest vissza kell vágnunk a fejlemények tükrében. Az USA gazdasága 2,4%-kal nőhet idén, ami megfelel a tavalyi mértéknek, az Eurozóna gazdasága viszont 1,8%-kal is bővülhet, a tavalyi 1,5% után. Japánban várhatóan 1,2%-os növekedés lehet, a tavalyi 0,7% után. A fejlődő piacok növekedése alacsonyabb lesz a vártnál, főleg a nyersanyagtermelő országokban lesz látványos a visszaesés.

Kínában továbbra is fokozatos lassulást várunk, de nem számítunk összeomlásra. A kínai részvénypiac nem megfelelő barométer a kínai gazdaság állapotának mérésére. A hitelezési aktivitás változása, a gazdasági mutatók alakulása mind az ipari, mind a szolgáltatási szektorban sokkal jobb lehetőséget nyújt a kínai folyamatok elemzésére. A gazdasági aktivitás erősödött az elmúlt hónapokban hála a kormányzati és monetáris élénkítésnek, ennek fenntarthatósága ugyanakkor kérdéses.

A nyersanyagpiacok rövid távú áralakulása továbbra is bizonytalan. Az olajpiacon a tárolói kapacitások szűkössége és az iráni termelés felfutása, az ipari fémek esetében a kínai kereslet volatilitása rövid távon rányomhatja a bélyegét az árakra. Ugyanakkor a jelenlegi árakon egy sor kitermelőnek már a működési költségei sem térülnek meg. Az amerikai palaolaj kutak jó része jelentős veszteségeket könyvel el a jelenlegi árakon. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi környezet mennyire visszaveti a beruházások alakulását ami 2-3 év múlva már jelentősen érezteti hatását. Az olaj piaca a jelenlegi előrejelzések alapján 2017 elejéig túlkínálatos maradhat, de egy tartósan 30 dollár körüli, esetleg alatti olajár sokkal gyorsabb reakcíót indíthat el a vártnál a kínalati oldalon.

Az ajánlott eszközallokációs súlyon a hónapban nem változtatunk a rövid távú bizonytalanságok miatt."

Aberdeen: kissé túlzóak az év eleji félelmekAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium