szerző

Aberdeen: továbbra is jó a hangulat

Tajti Imre
2017. február 27. 15:00    
nyomtatás
 
Aberdeen Alapkezelő:

"Továbbra is jó a hangulat a részvénypiacokon. A fejlődő piacok simán kiheverték az elnökválasztási sokkot és jelentősen túlteljesítik idén a fejlett, köztük az amerikai társukat is.

Aberdeen: továbbra is jó a hangulat


Donald Trump első hivatalban töltött hónapja nem telt eseménytelenül. Ennyi idő elég volt, hogy elveszítse egyik fő bizalmasát, Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadót. Flynn a bizonyítékok alapján félrevezette a Fehér Házat és Mike Pence alelnököt az orosz nagykövettel folytatott megbeszélésének tartalmáról. Amerikában a kampány alatt még viszonylag erős állításokat, akár alternatív tényeket is meg lehet megfogalmazni, de megválasztott kormányzati tisztségviselőként hasonlókba könnyen belebukhat az ember. Bill Clintont is, nem Monica Lewinskyval történt afférja miatt vonták eljárás alá, hanem az azzal összefüggő hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádjával. A Flynn botrány még tovább is gyűrűzhet, az amerikai hírszerzés könnyen rendelkezhet további terhelő bizonyítékokkal is. A Fehér Ház ezután látványos visszavonulót fújt az oroszokkal kapcsolatban, nem sokkal az eset után Trump már a Krím visszacsatolására szólította fel Putyint.

A nagy port kavart bevándorlási rendeletet ugyancsak könnyedén felfüggesztette a bírói kar. Az amerikai demokráciában a három hatalmi ág (törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom) egyensúlya nagyon erős pilléren, az amerikai alkotmányon alapul.
A fentiek alapján világosnak látszik, hogy hiába az amerikai elnök talán a világ leghatalmasabb embere, még neki és az amerikai kormánynak is komoly háttérmunkát kell véghezvinnie a sikeres kormányzás érdekében. Ennek köszönhetően Trump adócsökkentési reformja is komoly késedelmet szenvedhet, valamint a védővámokkal kapcsolatban is kompromisszumokra kényszerülhet.

A piacnak ez nem feltétlenül rossz hír. Az adócsökkentési várakozásokba vetett hit továbbra is támogathatja az eszközárakat, és a világgazdaság növekedési momentuma kiváló. A FED ugyanakkor gyorsíthat a kamatemelések ütemén, ami elbizonytalaníthatja a piacot. A kötvény és részvénypiac és a gazdaság kiugró formában van, az infláció és az inflációs várakozások tovább emelkedtek és a munkaerőpiac szintén egyre szűkösebb. A kamatemelés egyszerre szükséges és lehetséges is.

A kínai pártkongresszus március 5-i kezdetével világossá válhatnak a kínai vezetés 2017-re vonatkozó gazdasági elképzelései. Nem nagyon számítunk a 6,5-7%-os növekedési cél jelentős módosítására, ezért a laza gazdaságpolitika továbbra is támogatja a piacokat. A kínai gazdaság dinamikája ugyanakkor tovább lassulhat.

A fejlődő piacok jól teljesítettek az év első két hónapjában. Az EM devizák annak ellenére érdemben erősödtek, hogy a dollár nem igazán gyengült a fejlett devizákkal szemben. A külső egyensúly jelentős javulása, a nyersanyagárak emelkedése és stabilizálódása továbbra is támogathatja a fejlődő piacokat.

A brazil és orosz eszközöket továbbra is vonzó befektetéseknek tartjuk. A meggyőződésünk a rubellel kapcsolatban kicsit gyengült, de a brazil reál és kötvénypiacban továbbra is nagy a bizalmunk. A brazil jegybank 2016-ban 85 milliárd dollárral növelte a devizatartalékait (a swap könyv 110 milliárdról 25 milliárdra csökkent), ennek ellenére is látványosan erősödött a reál. 2017-ben a külső egyensúly főbb számai (folyó fizetési mérleg, FDI) nem változtak, a pozícionáltság javult. A reálra továbbra is folyamatos felértékelődési nyomás nehezedik, a jegybank várhatóan csökkenti az intervenció mértékét, ami a vártnál agresszívabb kamatcsökkentési pályát tehet lehetővé. A politikai fejlemények jelentik továbbra is a legnagyobb veszélyt, de a kormány kiadásbefagyasztó intézkedései és nyugdíjreform elképzelései javítják a költségvetés egyenlegét.

Mivel nem számítunk jelentős változásra a piaci folyamatokban, nem változtatunk a portfólió összetételén."

Aberdeen: továbbra is jó a hangulatAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium