Befektetés

Slágertermékbe tetted a pénzed? - Nagyot is bukhattál rajta

Több mint 700 milliárd forint volt tavaly az abszolút hozamú alapok kezelt vagyona, mellyel továbbra is a legnépszerűbb befektetési termékek közé tartoznak a lakosság körében. A tavalyi alacsony hozamkörnyezet korántsem könnyítette meg az alapkezelők munkáját, bár azért így is akadtak sikertörténetek a piacon. Ugyanakkor nagy csalódásoknak sem voltunk híján 2014-ben: az alapok több mint fele még a néha referenciaindexnek tekintett RMAX teljesítményét sem tudta felülmúlni, jó pár alap pedig negatív hozamot mutatott fel. A növekvő piaci volatilitás azonban 2015-ben újra meghozhatja az abszolút hozamú alapok szerencséjét, de az idei évben minden eddiginél jobban felértékelődik majd a vagyonkezelők szerepe.

1 2

Ehhez hasonló témákról is szó lesz a február 3-án megrendezésre kerülő Befektetés 2015 konferencián.
Sikersztorik és nagy csalódások - Ezt hozta 2014 az abszolút hozamú alapok piacán.
Nem volt egyszerű az elmúlt évben vonzó hozamot elérniük az abszolút hozamú alapoknak, tekintve, hogy a fejlett és feltörekvő piacokon is az alacsony hozam- és inflációs környezet volt az úr. Sokan úgy gondolták, hogy 2014-ben megindul a hozamemelkedés a kötvénypiacokon, így csak a szemfülesebbek tudták érdemben kihasználni a kötvényindexek 2014-ben is kitartó globális menetelését.

Ezzel szemben a részvénypiacokon látványosan megnőtt a volatilitás. A geopolitikai feszültségek többször közbeszóltak, az év második félévében gyakran hullámvasútszerű kereskedés volt megfigyelhető a fejlett piaci részvényindexek esetében is. Az év végéhez közeledve rövid idő lefutása alatt többször is nagyon komoly veszteséget szenvedtek el a nagy részvényindexek, ezt követően azonban már szinte menetrendszerűen jött a talpra állás.

A feltörekvő részvénypiacokon nem volt ennyire derűs a helyzet, és ez alól nem tudott kivétel lenni a régiós és a hazai részvénypiac sem. A BUX története egyik legrosszabb évét tudhatja maga mögött. Összeomlásokból sem volt hiány: elég, ha az orosz értékpapírokra, vagy az árupiacokra gondolunk, melyeknek komoly kihatásuk lehet az idei évre is. Ugyanakkor kiemelkedő sztori volt például a kínai és japán részvényindexek menetelése, melyekkel szép hozamokat lehetett megfogni a tavalyi évben.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
Az abszolút hozamú alapok szembetűnően növelték a kezelt vagyon mértékét az elmúlt években. A 2013. januári 200 milliárd forintos vagyon mára több mint 700 milliárd forintra duzzadt, egyedül 2014-ben közel 250 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon. Ehhez nagymértékben járulhatott hozzá az abszolút hozamú alapok elmúlt években felmutatott jó teljesítménye és nem mellékes az sem, hogy a mostani alacsony hozamkörnyezetben a befektetők többsége a magasabb hozamot biztosító lehetőségek felé néz.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
Év végi felmérésünkben maguk az alapkezelők is úgy nyilatkoztak, hogy az idei év slágerei a vegyes alapok mellett egyértelműen az abszolút hozamú alapok lehetnek, nemcsak tőkebeáramlás, hanem hozamteljesítmény alapján is. 2013 eleje óta összesen 455 milliárd forintnyi friss tőke áramlott az abszolút hozamú alapok piacára, amiből több mint 200 milliárd forint csak a 2014-es év gyümölcse volt.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
A BAMOSZ honlapján elérhető adatok segítségével összeállítottuk az abszolút hozamú alapok toplistáját. A legnagyobb 15 alap 2014 végére már több mint 540 milliárd forintot kezelt, ami a vizsgált 86 alap által kezelt összvagyonnak 75,5%-át teszi ki. A legnagyobb alapnak az OTP Supra bizonyult, a legtöbb alappal azonban a Concorde rendelkezik a listában. A felsorolt 15 alap közül éves alapon a Concorde, az Aegon és az OTP alapjai nőttek a legnagyobb mértékben.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
Hogy ne csak a legnagyobb alapokat emeljük ki, megnéztük azt is, hogy mely alapok hozták befektetőiknek a legmagasabb hozamokat. A hat hónapos visszatekintő hozamok alapján a legjobban teljesítő alap az OTP egyik alapja lett, és megint csak az OTP és a Concorde alapjai foglalták el a lista legtöbb helyét. Nagy a változékonyság azonban még a legjobban teljesítő alapok között is: míg hat hónapos hozam alapján az első helyezett közel 15%-os hozammal büszkélkedhet, addig a lista utolsó sorában már csak egy 4% körüli teljesítményt láthatunk. Mivel azonban az abszolút hozamú alapok befektetési időtávja 3-5 év, ezért a 3 éves hozamok szintjén is érdemes vizsgálódni. Ez alapján csak a Concorde, az OTP és az Aegon alapjai kerülnének fel egyedül a TOP15-ös listára.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
Az alapok egymással szembeni összehasonlítása mellett azt is megnéztük, hogyan teljesítenek a gyakran referenciaindexként alkalmazott RMAX index teljesítményéhez képest. A folyamatosan csökkenő hozamkörnyezet az RMAX teljesítményében is megnyilvánult: míg 2013 végén még 5,7%-os éves hozamot tudott felmutatni, addig ez 2014 végére 3,3%-ra apadt. Ennek ellenére a 86 alapból mindössze csak 39 alapnak sikerült elérnie ezt a szintet. Az ábrán a bal felső sarok felé elhelyezkedő alapok adják ideális esetben a legjobb teljesítményt, hiszen alacsonyabb kockázat felvállalása mellett tudnak elérni magasabb hozamot. Azonban jócskán akadtak olyan alapok is, amelyek lényegesen alulteljesítőek voltak társaikkal szemben.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
3 éves időtávon jól látható, hogy az alapok kockázat-hozam adatai kevésbé koncentrálódnak az RMAX értéke körül, ráadásul csak 28 alap tudott ennél jobb teljesítményt felmutatni (a teljes képhez tartozik az is, hogy a vizsgálat időpontjában sok alapnak nem volt még 3 éves időtávon értelmezhető hozamadata). A legjobb hozamot ez esetben a Concorde Rubicon alapja érte el, bár mindezt 7,6%-os szórás mellett tudta felmutatni. A legnagyobb szórást és legrosszabb teljesítményt pedig egyaránt a Nyilasi 2015 alapnál lehetett megfigyelni.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
A 3 éves visszatekintő hozam és szórásadatokat felhasználva sorba állítottuk az alapokat aszerint, hogy kockázatarányosan mekkora hozamot tudtak elérni. Minél nagyobb a mutató értéke, annál nagyobb hozamot hozott az adott alap egységnyi szórásra vetítve. A BAMOSZ adatbázisában szereplő 86 alap közül csak 52 alapnak volt 3 éves időtávon is értelmezhető szórás és hozamadata, ezek közül pedig csupán 28 alap tudott az RMAX felett teljesíteni. A legjobb Sharpe-mutatóval rendelkező alap az OTP Supra alap lett, a dobogó másik két fokát pedig két Concorde alap szerezte meg. A legjobb tízben többségében a Concorde alapjai tűnnek fel, de 3 alappal az Aegon is képviselteti magát.

Slágertermékbe tetted a pénzed? -  Nagyot is bukhattál rajta
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Bull bear