Elárulják a Kína összeomlására játszó befektetők, kell-e még rettegni tőle

2017. szeptember 12. 09:29    
nyomtatás
 
A kínai részvénypiac 2015-ös összeomlása után számos befektetési guru számított a jüan további leértékelődésére, hitelválságra és a kínai gazdaság teljes összeomlására, a pesszimizmus azonban úgy tűnik, eddig nem volt kifizetődő. A jüan a decemberi mélypontjáról 7%-ot erősödött a dollárhoz képest, a kínai hitel- és kötvénypiac lassú, de biztos stabilizációnak indult, a részvénypiacok pedig észhez tértek. Összeszedte a Bloomberg, hogy vélekednek most Kínáról a korábbi szkeptikus hedge fundosok.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A vagyonkezelők többsége ma már jóval kevésbé szkeptikus Kínával kapcsolatosan, de maradt még jócskán kritikus hang:
  • Kyle Bass (Hayman Capital) korábban úgy fogalmazott, hogy a történelem legnagyobb makrogazdasági kiegyensúlyozatlanságát Kína produkálta, az ázsiai ország összeomlása pedig többször akkora lesz, mint a 2008-as válság, amit egyébként sikeresen megjósolt. A vagyonkezelő azóta sem változtatta meg a véleményét: idén júniusban elárulta, hogy azóta is shortolja a jüant, mivel Kína eladósodási problémái szerinte egyre nagyobbak.
  • Mark Hart, aki Bass-szal együtt eltalálta a 2008-as összeomlást, 2009-ben kezdte shortolni a jüant, 2016-ban még arra számított, hogy a kínai deviza 50%-kal fog leértékelődni. Miután 240 millió dollárt bukott a befektetésen, lezárta a pozíciót és optimista véleményeket kezdett el megfogalmazni Kínával kapcsolatosan, azt viszont nem árulta el, van-e kínai kitettsége.
  • Crispin Odey (Odey Asset Management) megjósolta a 2015-ös augusztusi összeomlást és keresni is tudott a jüan 1,8%-os leértékelődésén, viszont arra számított, hogy 30%-ot fog leértékelődni a kínai deviza a dollárral szemben. Azóta némelyest finomított a várakozásain: a kínai fémipart shortolja, jüannal viszont már nem kereskedik.
  • Kevin Smith (Crescat Capital) szintén megjósolta a 2015-ös augusztusi zuhanást, mivel túlértékeltnek tartotta a kínai devizát, továbbra is szkeptikus Kínával kapcsolatosan, hiába veszített eddig a makró alapja 12%-ot a kínai részvények shortolásán. Arra számít, hogy jövőre a jüan 70%-ot fog esni a dollárral szemben.
  • John Burbank (Passport Capital) 2015-ben még globális recessziótól rettegett, amit egy kínai összeomlás okoz majd, júliusban viszont egy befektetői hírlevélben azt írta, hogy némileg enyhültek a világ második legnagyobb gazdasággal kapcsolatos negatív elvárásai.
  • Douglas Greenig (Florin Court Capital) 2016 júniusában számított még arra, hogy a britek EU-s kilépése miatt leértékeli majd Kína a jüant, most már viszont optimista a kínai deviza alakulásával kapcsolatosan.

A kínai gazdaságra leselkedő veszélyforrások jelentős része egyébként a mai napig nem hárult el, még nem feltétlen érdemes teljesen hátradőlni, erről itt írtunk:
2017.07.18 10:11 Forr a talaj a kínai bankok lába alatt és a szabályozó csak tovább hergeli a helyzetet
2017.05.22 10:40 Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát
2017.05.16 10:09 46 új szabállyal hatástalanítanák a kínai időzített bombát
2017.04.07 08:56 Azt hitted, már meg lehet nyugodni Kína miatt? Hatalmas tévedés

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium