Öt év alatt eltűnt a sztáralapok fele

2017. november 13. 08:48    
nyomtatás
 
2012 legnagyobb 20 európai aktívan kezelt alapjának mintegy fele eltűnt a legnagyobbak listájáról 2017-re, a portfóliómenedzserek távozása, az alacsony hozamok és ázsiai piacok gyengélkedése miatt.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A top 20-as listára az elmúlt öt évben kilenc új szereplő került fel, a régi kedvencek, mint a Pimco Total Return és Diversified Income alapok pedig kikerültek a listáról a Morningstar adatai szerint, írja a Financial Times. Lekerült a listáról többek közt még a Magyarországon több szolgáltatónál is elérhető Templeton Asian Growth és az Aberdeen Global Emerging Markets alapok is.

A Pimco Total Return alapot - amely korábban a harmadik legnagyobb alap volt a listán - elsősorban Bill Gross, a "kötvénykirály" távozása miatt hagyták el a befektetők. Hasonló a sztori az Invesco Perpetualnál, ahol a High Income és Income alapok vagyonkezelője, Neil Woodford távozott 2013-ban.

Ali Masarwah, a Morningstar Europe egyik igazgatója úgy kommentálta a jelenséget, hogy "vannak sztár vagyonkezelők. Ha egy sztár elhagyja a céget, a pénz is velük megy."

Más alapokat, mint például a Templeton Asian Growth Fundot a kínai piacok 2015-ös összeomlása viselte meg, a befektetők egy része ekkor ijedtében elhagyta az alapot.

A legnagyobb európai aktívan kezelt alap most a Pimco Income alapja, 50,1 milliárd eurós vagyonnal, ezt követi az AP7 Aktiefond 36,6 milliárd euróval, illetve az SLI Gars 24,9 milliárd euróval. A korábbi csúcstartó, a Templeton Global Bond 10. helyre esett vissza, 34,3 milliárd eurós kezelt vagyona közel a felére, 17,9 milliárd euróra esett vissza.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium