Befektetés

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?

A hosszú és rövid kötvényalapok 2014-ben is hozták az előző évek jó teljesítményét, bár a piaci szereplők közül sokan már tavaly fordulópontra számítottak. Ehhez képest 2014-ben 9 alap is 10% feletti hozamot tudott felmutatni. De mikor jön el az ideje a kötvényalapok leáldozásának? Jó időben vagyunk még ahhoz, hogy beszálljunk?
Ehhez hasonló témákról is szó esik majd a február 3-án megrendezésre kerülő Befektetés 2015 konferencián. Regisztráljon Ön is!




Mi várható idén?

Kiemelkedően teljesítettek tavaly a hosszú és rövid kötvényalapok, bár sokan úgy gondolták, hogy 2014 már az emelkedő hozamkörnyezet éve lesz, ami pedig gátat szabhat a kötvényalapok további menetelésének. Nem így történt, és a 2015-ös év sem emelkedő hozamokkal indult. Bár a Fed várhatóan idén kamatot emel, de az EKB még csak most indította útnak nagyobb lélegzetű mennyiségi lazítási programját.

Árfolyam és hozam közötti kapcsolat A kötvények árfolyama és hozama ellentétes irányban mozog. Például, ha a piacon az elvárt hozamszint nő, akkor a jövőbeni kifizetésekért most csak kevesebbet vagyunk hajlandóak fizetni, az adott papír jelenbeni árfolyama tehát csökken. A kötvények hozamemelkedése tehát rossz hír, hozamcsökkenése pedig jó hír azoknak, akik már rendelkeznek kötvényalapokkal.

Mit jelent ez a hazai hosszú kötvényalapokra nézve? Ha a hozamok nem mennek sehová, akkor egy 100%-ban MAX-indexet követő alap körülbelül 2,4%-os bruttó hozamot tudna most elérni. Ennél jobb teljesítményt akkor tudnának felmutatni a hosszú kötvényalapok, ha tovább esnek a hozamok. Melyek azok a forgatókönyvek, amelyekben ez leginkább elképzelhető?
  • az EKB vártnál nagyobb mennyiségi lazítása következtében tovább csökkenhetnek a magyar hozamok is,
  • az MNB akár tovább csökkentheti az alapkamatot, illetve
  • a hitelminősítők tavaszi döntésével akár a befektetői besorolásba is visszakerülhet Magyarország.
A fenti események mindegyike akár további hozamcsökkenés irányába mutathat, ami pedig a hosszú kötvényalapok jó teljesítményében csapódhat le (alacsonyabb hozamkörnyezetben egy magasabb átlagidejű portfólió jobban tud teljesíteni). A rövid kötvényalapokra is igazak a fenti megállapítások, annyi különbséggel, hogy bár ezek az alapok vélhetően kevésbé tudnak profitálni egy csökkenő hozamkörnyezetből, tompítani tudják a hozamemelkedés okozta teljesítményromlást (nagyobb a befektetési politika rugalmassága).

Az alacsony hozamkörnyezetnek tudható be az is, hogy tavaly például a havi felmérésben résztvevő alapkezelők is észrevehetően csökkentették modellportfóliójukban a kötvény típusú befektetések súlyát, szemben a 2013 második félévében képviselt arányokkal.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A hazai referencia hozamgörbék alakulásán is látszik, hogyan csökkentek az elmúlt években a főbb papírjaink hozamai. A legutóbbi állampapírjegyzésen a 3, 6 és 12 hónapos DKJ-k mindegyike 2% alatt volt, de maga a 15 éves referencia állampapír is alig hoz 3%-ot. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi környezet kedvező a hazai kötvényeknek, jól tükrözi ezt az is, hogy a január eleji 3,6%-os hozam után a 10 éves állampapír mára már csak 2,84%-ot biztosít.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Hogy teljesítettek a kötvényalapok 2014-ben?

Az alacsony hozamkörnyezet hatására 2014-ben is jó teljesítményt mutattak a kötvényalapok. A befektetői érdeklődés sem csappant meg, tavaly év végére már több mint 1200 milliárdos vagyont kezeltek a kötvényalapok. A kezelt vagyon legnagyobb része a rövid kötvényalapoknál koncentrálódik, a vagyongyarapodás dinamikája is ennél a kategóriánál a legszembetűnőbb.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A befektetési jegyek forgalma is hasonlóan pozitív képet fest, 2014 végére összesen több mint 700 milliárd forintnyi friss tőke áramlott ezekbe az alapokba, ebből közel 336 milliárd csak a tavalyi évben.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A legnagyobb kezelt vagyonnal az Aegon belföldi kötvényalapja rendelkezett év végén, 2013 év végéhez képest a legnagyobb vagyonnövekedést pedig az Erste, a Pioneer és a Concorde alapjai mutatták fel. A kezelt vagyon koncentráltságát mutatja, hogy a legnagyobb 15 hazai kötvényalap kezeli a hosszú kötvényalapoknál lévő teljes tőke közel 94%-át.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapok közül messze a legnagyobb kezelt vagyonnal az OTP Optima büszkélkedhetett év végén, ráadásul az első három alap után elég nagy lemaradással jönnek a többiek. A vagyonkezelés koncentráltsági foka a rövid alapoknál még inkább szembetűnő: az első 15 alap nettó eszközértéke 99,6%-a a teljes kategória eszközeinek.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Egy éves hozam alapján, közel 10%-os hozamot kellett felmutatni annak a hosszú kötvényalapnak, amely be akart kerülni a legjobb teljesítményt nyújtó 15 alap közé. A legjobb éves hozamot az Erste XL kötvénye mutatta fel, a második helyen pedig a Concorde kötvényalapja végzett. A harmadik helyért már több alap is ringbe szállt.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapok teljesítménye is figyelemre méltó, tavaly év végén a GE Money Euró alapja 8,8%-os hozamot ért el, majd őt követte a Raiffeisen 2016 Kötvény a maga 6,7%-ával. A rövid kötvényalapok 15-ös listáján hozam tekintetében nagyobb a szórás, az utolsó lépcsőfokra már 2,4%-os éves hozammal is fel lehetett kerülni.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapok hozama és szórása egy éves időtávon nagyjából a többség által referenciaindexként használt RMAX értéke körül koncentrálódott. Voltak azért tavaly olyan alapok, amelyek az átlagnál lényegesen nagyobb szórással dolgoztak, és még az elért hozam terén sem tudták felülteljesíteni a piacot (ilyen volt a K&H deviza alapja és a Pioneer rövid kötvényének H sorozata).

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
1 éves időtávon a hosszú kötvényalapok nagyjából az RMAX és a MAX teljesítménye között helyezkedtek el, eltekintve a Quantis Észak-Amerikai kötvényének három sorozatától, amelyek a nagy szórásadatok mellett erősen negatív hozamokkal zárták az évet.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Amennyiben a hosszú kötvényalapokat már 3 éves adatok mentén vizsgáljuk, láthatóan több alap is jobban teljesített a referenciaindexnél. A Concorde kötvényalapja például 15,1%-os 3 éves hozamát 4,9%-os hozamingadozás mellett érte el.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Hogy konkrétan eldönthessük, melyik alap tudott egységi szórásra vetítve többlethozamot elérni, összeállítottuk a hosszú és rövid kötvényalapok Sharpe - mutató szerinti rangsorát. A hosszú kötvényalapok közül a legjobb teljesítményt 3 éves időtávon az OTP Maxima mutatta fel, őt követte a Concorde, majd az Erste kötvényalapja. A listára a BAMOSZ adatbázisában szereplő 30 hosszú kötvényalapból 21 fért fel, ezek az alapok tudtak az RMAX felett teljesíteni.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapoknál már rosszabb ez az arány, mivel a 28 alap közül csupán 7 tudott az RMAX feletti teljesítményt felmutatni. Közülük is kiemelhető az Erste Rövid Kötvény alapja, valamint a Concorde Rövid Kötvény alap.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas