Befektetés

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?

A hosszú és rövid kötvényalapok 2014-ben is hozták az előző évek jó teljesítményét, bár a piaci szereplők közül sokan már tavaly fordulópontra számítottak. Ehhez képest 2014-ben 9 alap is 10% feletti hozamot tudott felmutatni. De mikor jön el az ideje a kötvényalapok leáldozásának? Jó időben vagyunk még ahhoz, hogy beszálljunk?
Ehhez hasonló témákról is szó esik majd a február 3-án megrendezésre kerülő Befektetés 2015 konferencián. Regisztráljon Ön is!




Mi várható idén?

Kiemelkedően teljesítettek tavaly a hosszú és rövid kötvényalapok, bár sokan úgy gondolták, hogy 2014 már az emelkedő hozamkörnyezet éve lesz, ami pedig gátat szabhat a kötvényalapok további menetelésének. Nem így történt, és a 2015-ös év sem emelkedő hozamokkal indult. Bár a Fed várhatóan idén kamatot emel, de az EKB még csak most indította útnak nagyobb lélegzetű mennyiségi lazítási programját.

Árfolyam és hozam közötti kapcsolat A kötvények árfolyama és hozama ellentétes irányban mozog. Például, ha a piacon az elvárt hozamszint nő, akkor a jövőbeni kifizetésekért most csak kevesebbet vagyunk hajlandóak fizetni, az adott papír jelenbeni árfolyama tehát csökken. A kötvények hozamemelkedése tehát rossz hír, hozamcsökkenése pedig jó hír azoknak, akik már rendelkeznek kötvényalapokkal.

Mit jelent ez a hazai hosszú kötvényalapokra nézve? Ha a hozamok nem mennek sehová, akkor egy 100%-ban MAX-indexet követő alap körülbelül 2,4%-os bruttó hozamot tudna most elérni. Ennél jobb teljesítményt akkor tudnának felmutatni a hosszú kötvényalapok, ha tovább esnek a hozamok. Melyek azok a forgatókönyvek, amelyekben ez leginkább elképzelhető?
  • az EKB vártnál nagyobb mennyiségi lazítása következtében tovább csökkenhetnek a magyar hozamok is,
  • az MNB akár tovább csökkentheti az alapkamatot, illetve
  • a hitelminősítők tavaszi döntésével akár a befektetői besorolásba is visszakerülhet Magyarország.
A fenti események mindegyike akár további hozamcsökkenés irányába mutathat, ami pedig a hosszú kötvényalapok jó teljesítményében csapódhat le (alacsonyabb hozamkörnyezetben egy magasabb átlagidejű portfólió jobban tud teljesíteni). A rövid kötvényalapokra is igazak a fenti megállapítások, annyi különbséggel, hogy bár ezek az alapok vélhetően kevésbé tudnak profitálni egy csökkenő hozamkörnyezetből, tompítani tudják a hozamemelkedés okozta teljesítményromlást (nagyobb a befektetési politika rugalmassága).

Az alacsony hozamkörnyezetnek tudható be az is, hogy tavaly például a havi felmérésben résztvevő alapkezelők is észrevehetően csökkentették modellportfóliójukban a kötvény típusú befektetések súlyát, szemben a 2013 második félévében képviselt arányokkal.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A hazai referencia hozamgörbék alakulásán is látszik, hogyan csökkentek az elmúlt években a főbb papírjaink hozamai. A legutóbbi állampapírjegyzésen a 3, 6 és 12 hónapos DKJ-k mindegyike 2% alatt volt, de maga a 15 éves referencia állampapír is alig hoz 3%-ot. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi környezet kedvező a hazai kötvényeknek, jól tükrözi ezt az is, hogy a január eleji 3,6%-os hozam után a 10 éves állampapír mára már csak 2,84%-ot biztosít.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Hogy teljesítettek a kötvényalapok 2014-ben?

Az alacsony hozamkörnyezet hatására 2014-ben is jó teljesítményt mutattak a kötvényalapok. A befektetői érdeklődés sem csappant meg, tavaly év végére már több mint 1200 milliárdos vagyont kezeltek a kötvényalapok. A kezelt vagyon legnagyobb része a rövid kötvényalapoknál koncentrálódik, a vagyongyarapodás dinamikája is ennél a kategóriánál a legszembetűnőbb.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A befektetési jegyek forgalma is hasonlóan pozitív képet fest, 2014 végére összesen több mint 700 milliárd forintnyi friss tőke áramlott ezekbe az alapokba, ebből közel 336 milliárd csak a tavalyi évben.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A legnagyobb kezelt vagyonnal az Aegon belföldi kötvényalapja rendelkezett év végén, 2013 év végéhez képest a legnagyobb vagyonnövekedést pedig az Erste, a Pioneer és a Concorde alapjai mutatták fel. A kezelt vagyon koncentráltságát mutatja, hogy a legnagyobb 15 hazai kötvényalap kezeli a hosszú kötvényalapoknál lévő teljes tőke közel 94%-át.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapok közül messze a legnagyobb kezelt vagyonnal az OTP Optima büszkélkedhetett év végén, ráadásul az első három alap után elég nagy lemaradással jönnek a többiek. A vagyonkezelés koncentráltsági foka a rövid alapoknál még inkább szembetűnő: az első 15 alap nettó eszközértéke 99,6%-a a teljes kategória eszközeinek.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Egy éves hozam alapján, közel 10%-os hozamot kellett felmutatni annak a hosszú kötvényalapnak, amely be akart kerülni a legjobb teljesítményt nyújtó 15 alap közé. A legjobb éves hozamot az Erste XL kötvénye mutatta fel, a második helyen pedig a Concorde kötvényalapja végzett. A harmadik helyért már több alap is ringbe szállt.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapok teljesítménye is figyelemre méltó, tavaly év végén a GE Money Euró alapja 8,8%-os hozamot ért el, majd őt követte a Raiffeisen 2016 Kötvény a maga 6,7%-ával. A rövid kötvényalapok 15-ös listáján hozam tekintetében nagyobb a szórás, az utolsó lépcsőfokra már 2,4%-os éves hozammal is fel lehetett kerülni.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapok hozama és szórása egy éves időtávon nagyjából a többség által referenciaindexként használt RMAX értéke körül koncentrálódott. Voltak azért tavaly olyan alapok, amelyek az átlagnál lényegesen nagyobb szórással dolgoztak, és még az elért hozam terén sem tudták felülteljesíteni a piacot (ilyen volt a K&H deviza alapja és a Pioneer rövid kötvényének H sorozata).

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
1 éves időtávon a hosszú kötvényalapok nagyjából az RMAX és a MAX teljesítménye között helyezkedtek el, eltekintve a Quantis Észak-Amerikai kötvényének három sorozatától, amelyek a nagy szórásadatok mellett erősen negatív hozamokkal zárták az évet.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Amennyiben a hosszú kötvényalapokat már 3 éves adatok mentén vizsgáljuk, láthatóan több alap is jobban teljesített a referenciaindexnél. A Concorde kötvényalapja például 15,1%-os 3 éves hozamát 4,9%-os hozamingadozás mellett érte el.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Hogy konkrétan eldönthessük, melyik alap tudott egységi szórásra vetítve többlethozamot elérni, összeállítottuk a hosszú és rövid kötvényalapok Sharpe - mutató szerinti rangsorát. A hosszú kötvényalapok közül a legjobb teljesítményt 3 éves időtávon az OTP Maxima mutatta fel, őt követte a Concorde, majd az Erste kötvényalapja. A listára a BAMOSZ adatbázisában szereplő 30 hosszú kötvényalapból 21 fért fel, ezek az alapok tudtak az RMAX felett teljesíteni.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
A rövid kötvényalapoknál már rosszabb ez az arány, mivel a 28 alap közül csupán 7 tudott az RMAX feletti teljesítményt felmutatni. Közülük is kiemelhető az Erste Rövid Kötvény alapja, valamint a Concorde Rövid Kötvény alap.

10% feletti nyereség - Megismétlődik a csoda?
Találd meg a neked való befektetési alapot!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas