Befektetés

Két és fél éve nem látott fordulat a lakosság kedvenceinél

Portfolio
Jelentős változás következett be novemberben a befektetési alapok által kezelt vagyon mértékében: 2,5 éve most először fordult elő, hogy az alapok által kezelt vagyon havi alapon csökkenést mutat, ráadásul a nettó értékesítési adatok alapján novemberben nagyobb arányú volt a befektetési jegyek visszaváltása, mint az irántuk való kereslet. A pénzpiaci alapok rekord mértékű tőkekiáramlást szenvedtek el a múlt hónapban, az alapok által kezelt vagyon pedig 5496 milliárd forintra zsugorodott.
Ehhez hasonló témákról is szó esik majd a Portfolio Befektetés 2015 konferenciáján.


A BAMOSZ által közölt novemberi adatok alapján novemberben a befektetési alapok által kezelt vagyon 0,39%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, erre pedig 2012 májusa óta nem volt példa. Az októberi 5518 milliárdos kezelt vagyon novemberben 5497 milliárd forintra zsugorodott. Az elmúlt 12 hónap kumulált tőkeáramlása a maga 864 milliárdjával így lényegesen elmaradt az októberben számított 982 milliárd forintos értéktől.

Két és fél éve nem látott fordulat a lakosság kedvenceinél


Két és fél éve nem látott fordulat a lakosság kedvenceinél
A kezelt vagyonhoz hasonlóan a nettó tőkeáramlásban is fordulatot hozott a novemberi hónap: utoljára 2012 szeptemberében volt negatív a tőkeáramlás az alapokban, ez novemberben közel 32,7 milliárdos mínuszt eredményezett. Ugyanakkor az alapok a befektetéseiken 11,4 milliárd forintos nyereséget könyvelhettek el, szemben az októberi 6,4 milliárd forintos veszteséggel.

Két és fél éve nem látott fordulat a lakosság kedvenceinél
A hazai alapok novemberi nettó értékesítése alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a tőkekiáramlással leginkább érintett alapok a pénzpiaci (azon belül is a likviditási) alapok voltak, ahonnan a múlt hónapban közel 80 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők. Bár havi alapon a vegyes és az abszolút hozamú alapok is jól tartották magukat, de így sem tudták ellensúlyozni a pénzpiaci alapok tőkekiáramlását.

A pénzpiaci alapokból való tőkekiáramlás egyrészt az alacsony hozamkörnyezetnek is betudható, ugyanis a pénzpiaci alapok alacsony visszatekintő hozamai miatt a befektetők a magasabb hozampotenciállal kecsegtető alapok felé fordulnak. Azonban a kezelt vagyon mértékének csökkenése és a negatív tőkeáramlás azt mutatja, hogy a pénzpiaci alapokból kiáramló tőkét nem tudta teljes egészében felszívni az alapkezelői piac (annak egy részét vagy fogyasztásra, vagy egyéb befektetésekbe csoportosíthatták át).
Szeretné befektetési alapban kamatoztatni megtakarítását?
A pénzpiaci alapok által kezelt tőke csökkenése ugyanakkor nem új keletű dolog, a tendencia már régóta észlelhető, azonban a novemberi fokozott tőkekiáramlásért információink szerint a K&H Alapkezelő egyik alapja tehető "felelőssé", ahonnan jelentős mértékű tőkét vontak ki a befektetők.

Két és fél éve nem látott fordulat a lakosság kedvenceinél
A teljes vagyonból való részesedést nézve azonban novemberben sem tapasztalhattunk nagyobb elmozdulásokat. Továbbra is a pénzpiaci alapok bírnak a legnagyobb részesedéssel, majd a kötvény és abszolút hozamú alapok követik őket a sorban. Az azonban mindenképpen említésre méltó, hogy októberhez képest a vegyes és ingatlanalapok részesedése is növekedést mutat a teljes vagyonon belül.

Két és fél éve nem látott fordulat a lakosság kedvenceinél
Találd meg a neked való befektetési alapot!
MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
műt 4