szerző

Még mindig otthon kuporgatsz? - 20%-kal is többet érhetne a pénzed!

2017. augusztus 10. 10:15    
nyomtatás
 
2017 legjobban teljesítő magyar alapjai a közép-európai régióba és Törökországba fektették ügyfeleik pénzét, ezen a stratégián pedig akár 20% fölött is kaszálhattak a befektetők, miközben a legnépszerűbb alapok többsége mindössze 1-2% körüli hozamot tudott csak elérni eddig idén.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

2017 első hét hónapja úgy tűnik, kegyes volt a közép-európai tőkepiacokhoz, főleg a lengyel tőzsde szárnyalt, ez pedig a régióban befektető, Magyarországon kezelt alapok teljesítményén is meglátszott. Jól teljesítettek emellett a félelmetesen volatilis török tőzsdén befektető alapok is.

Legjobban idén eddig a forintos, lakossági, BAMOSZ-tag alapok közül az Aegon Lengyel részvényalapja teljesített, majdnem 22%-os hozammal, szorosan mögötte pedig a többi, közép-európai régióban befektető alap; a dobogó második helyét az Equilor, harmadik helyét az Aegon alapja foglalta el. A tíz legjobban teljesítő alappal 16-22% körüli hozamot el lehetett eddig érni idén.

A befektetési alapok viszont hosszú távra ajánlott befektetési lehetőséget jelentenek, érdemes ezért a 3, 5 és 10 éves track recordjukat is megvizsgálni. Így már nem minden esetben olyan kedvező a kép, hiszen látszik, hogy rendkívül ingadozó teljesítmény alapokról van szó, amelyek most épp a felfutásukat élik, a török alapok például még ötéves időtávon is mínuszosak.

Még mindig otthon kuporgatsz? - 20%-kal is többet érhetne a pénzed!


Az idei év nem volt viszont túl kegyes az orosz piacon befektető és nyersanyagkapcsolt alapokhoz, a tíz legrosszabb alap közül ugyanis szinte mindegyik ezeket a piacokat célozza, egy-két származtatott alap kivételével.

Még mindig otthon kuporgatsz? - 20%-kal is többet érhetne a pénzed!


Visszatérve a hosszú távú teljesítményekhez: az ötéves (évesített) hozamokat szemlélve a legjobb alapok a magyar piacon fektetnek be, ezek közül is a Concorde aktívan kezelt részvényalapja teljesített a legjobban, éves átlagos 17,34%-os hozammal.

Még mindig otthon kuporgatsz? - 20%-kal is többet érhetne a pénzed!


Tízéves időtávon pedig egyes aktívan kezelt, abszolút hozamú és származtatott alapok muzsikáltak a legjobban, a legtöbb ezek közül a Concorde Alapkezelő terméke, de feltűnnek többek közt az Aegon, az OTP, a Pioneer és a Generali alapja is a listán.

Még mindig otthon kuporgatsz? - 20%-kal is többet érhetne a pénzed!


Magyarország legnagyobb alapjai többségében nem szárnyaltak annyira eddig az idei évben, persze ezek többnyire mind kockázatkerülő stratégiát folytatnak, aminek ilyen hozamkörnyezetben inkább a vagyonmegóvás a célja. A legnagyobb alap, az Erste Ingatlan 365 milliárd forintos vagyonával 1,51%-os hozamot ért eddig el idén, a tíz legnagyobb alap közül pedig az OTP Supra hozott a legjobban, amely 6,68%-ot teljesített hét hónap alatt.

Még mindig otthon kuporgatsz? - 20%-kal is többet érhetne a pénzed!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium