szerző

Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?

2017. február 13. 13:21    
nyomtatás
 
Ha biztonságban akarjuk tudni azt a pármillió forintot, amelyet nagy nehezen összekuporgattunk, az alacsony hozamkörnyezet-infláció kombináció arra kényszerít minket, hogy válasszunk: vagy végignézzük, ahogy a tökéletesen biztonságos befektetésünk minimális hozamát megeszi a pénzromlás, vagy kockáztatunk és nem kapunk attól szívbajt, hogy egyik napról a másikra kevesebb pénzünk lesz, mint amennyit betettünk. Megmutatjuk, milyen biztonságos(abb) befektetési lehetőségeket érhetünk el most a piacon.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Bankbetét


Ha akár holnap is kellhet a pénz és nem akarunk befektetésünk visszaváltásának költségein, vagy az árfolyamváltozáson veszteséget elszenvedni, gyakorlatilag csakis egy bankbetét jöhet szóba, amelynek feltörése esetén a kamatot általában bukjuk, de a tőkénk jellemzően nem sérül.

Jelenleg egy átlagos, éven belüli lakossági bankbetét 0,54 százalékos éves kamatot fizet.


Ráadásul, ha csődbe megy a bank, az Országos Betétbiztosítási Alap 100 000 euróig kártalanít, ez viszont normál piaci körülmények közt nem nagyon fordulhat elő jelenleg Magyarországon.

Egy betét azonban hiába őrzi meg a pénzünk nominális értékét, idén már várhatóan beindul az infláció és ez a reálhozamunkra nézve jelentősen kártékony lehet. Ha feltételezzük, hogy idén év elején befektettük a pénzünket egy átlagos kamatozású forintos bankbetétbe és a jegybank 2,4%-os inflációs prognózisa megvalósul, már negatív, -1,87% lesz a pénzünk reálhozama.

Erről a problémáról itt írtunk korábban:
2017.01.18 10:32 Félsz, hogy elégeti a pénzedet az infláció? Egy befektetés jó fegyver ellene

A bankbetét
 • előnye, hogy gyakorlatilag lehetetlen vele elbukni a pénzünk nominális értékét, hiszen a tőke jellemzően nem sérül idő előtti visszaváltás esetén sem,
 • hátránya, hogy minimális hozamát játszva kiradírozza az infláció.


Pénzpiaci alapok


Ha a már felhalmozott hozamot a befektetés megszüntetése esetén nem akarjuk elbukni, a likviditási, pénzpiaci alapok jöhetnek szóba a betétek helyett, ahol nagyjából a betétek hozamát igyekeznek elérni az alapkezelők a likviditás fenntartása mellett (ez jellemzően nem sikerül), itt viszont előfordulhat, hogy minimális tranzakciós költséget is ki kell fizetnünk, valamint felmerülhet a volatilitás kockázata is például egy gazdasági anomália esetén.

Íme a forintos, lakossági pénzpiaci és likviditási alapok egyéves visszatekintő hozama (a bankbetétek átlagos hozama jövőbe mutató adat). Mivel ezeken a hozamokon nem látszik a banki értékpapírszámlák számlavezetési-, és tranzakciós költsége (ha van ilyen), könnyen előfordulhat, hogy még összességében nullához közel, vagy akár mínuszban jövünk ki egy ilyen befektetéssel.

Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?


A pénzpiaci alapok
 • előnye, hogy sokszor tőkevédelem mellett a betétekhez hasonló kockázatot vállalnak, a pénzünk likvidebb a betéteknél,
 • hátránya, hogy hozamuk jellemzően nem éri el a betétekét és nem is tudjuk előre megmondani, hogy egy ilyen alap mennyit hoz.


Állampapír


A betéteknél, pénzpiaci eszközöknél lényegesen nagyobb hozamot kínálnak a lakossági állampapírok, egy-egy hosszabb futamidejű sorozat már az infláció ellen is véd.

Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?


Az állampapírok szintén tőke- és hozamgarantált befektetésnek számítanak, akkor viszont már lehet rajtuk bukni, ha idő előtt váltjuk vissza a befektetésünket. Az idő előtti visszaváltás költsége hosszabb állampapírok esetén a tőkére (a papírok névértékére) vetített 1%, rövidebb állampapírok esetén 0,5%, viszont a visszaváltás időpontjáig felhalmozott kamatot is megkapjuk, úgyhogy akár hozammal is kiszállhatunk a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból.

Erről a kockázatról itt írtunk korábban:
2017.01.25 05:35 Ráfázhatsz, ha hirtelen kiugrasz a befektetésedből

Az állampapírok
 • előnye, hogy a betéteknél jellemzően jelentősen magasabb hozamot tudnak elérni, az állam a tőkére és a hozamra szintén garanciát vállal,
 • hátránya, hogy idő előtti visszaváltás esetén sérülhet a tőkénk.


Kötvényalapok, abszolút hozamú alapok


A kötvényalapok, illetve az abszolút hozamú alapok többnyire likviden is tudják biztosítani ezt a hozamszintet úgy, hogy szintén ebbe az értékpapír-kategóriába fektetnek, a kockázati szintjük viszont nem azonos, hiszen se tőke, se hozamgaranciát nem kapunk és az előretekintő hozamukat sem ismerjük:
 • Míg másodpiac híján egy lakossági állampapírt fix árfolyamon válthatunk vissza, az intézményi befektetőknek elérhető kötvényekbe fektető kötvényalapok árfolyamát az is nagyban befolyásolja, hogy milyen piaci értéke van az értékpapíroknak, amelyeket tartanak. Így a kötvényalapok volatilisebbek, mint egy lakossági állampapír (jellemzően minél hosszabb lejáratúak az eszközeik, annál inkább), például egy kamatemelési ciklus alatt könnyen lehet, hogy egy ilyen alappal bukunk is.
 • Az abszolút hozamú alapok pedig aktív portfóliókezeléssel próbálják elhárítani a kockázatokat, azonban sok olyan alap is van köztük, amely kockázatosabb eszközöket is tart a portfóliójában, mint egy kötvényalap vagy pénzpiaci alap. Sok befektetési szakember inkább ezt a (drágább) befektetési kategóriát javasolja, mivel hamarosan beindul a kamatemelési ciklus és míg egy abszolút hozamú alap ezt ki tudja védeni, egy (passzív) kötvényalap nem.

Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?


A kötvényalapok
 • előnye, hogy viszonylag olcsóak és historikusan jó a hozamuk is, likviditás mellett a lakossági állampapírok hozamát el tudják érni,
 • hátránya, hogy a piaci árfolyammozgás miatt ezekkel már bukni is lehet.


Az abszolút hozamú alapok
 • előnye, hogy aktív portfóliókezeléssel a kötvényekre leselkedő kockázatokat egy jó szakember el tudja hárítani,
 • hátránya, hogy jellemzően drágábbak és kockázatosabbak ezek az alapok a kötvényalapoknál.


Egyszeri díjas, vegyes biztosítás


Ha az adón akarunk spórolni és garantált hozamot szeretnénk, erre jó megoldást nyújthatnak az egyszeri díjas, vegyes életbiztosítások is.

A termékekhez kapcsolódó technikai kamat előre garantálja szerződésbe foglalva a futamidő egészére, hogy minimum mekkora bruttó hozamot fizet évente a szerződésre a termék, ráadásul a szolgáltató befekteti a díjtartalékot kockázatkerülő, általában állampapír-portfólióba, amelyen elért hozamot részben, vagy egészben ki is fizetik az ügyfélnek. Jelenleg a technikai kamat törvényileg 2,3%-ban van maximálva.

Az egyetlen buktató a fent említett befektetésekhez viszonyított magas költség, ami különösen az egekbe szökhet akkor, ha idő előtt törjük fel a megtakarításunkat.

Ha viszont türelmesek vagyunk, egy TBSZ-hez hasonlóan itt is spórolhatunk az adón: három év eltelte után 15% kamatadó helyett csak 7,5%-ot kell kifizetnünk a hozamra (TBSZ-nél 10%), öt év után pedig adómentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz és a rajta elért hozamhoz.

Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?


Update: a táblázatot frissítettük a termékek technikai kamatlábával. Látható, hogy több olyan termék is van, amely 0%-os hozamot garantál, ez az érték használatos a TKM kiszámításakor is, a ténylegesen visszatérített többlethozam viszont ennél sokkal jelentősebb lehet. Az Allianz aktuálisan például 2% hozamot fizet az ügyfeleinek, a Grawe pedig 2015-ben 7% hozamot ért el forintos termékein. Sajátos a Groupama esete, ahol eszközalapokkal is lehet kötni a terméket, a TKM-mutatót azonban a 0%-os garantált hozammal számolták ki, így a mutató torzít, nem tükrözi a termék valódi költségterhelését.

Az egyszeri díjas, vegyes életbiztosítás
 • előnye, hogy kedvező adózást és garantált hozamot biztosít,
 • hátránya, hogy költségesebb lehet a fenti eszközöknél, főleg ha túl korán váltjuk vissza.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium