Óriási fordulat a befektetési alapoknál

2017. április 21. 10:08    
nyomtatás
 
Miközben a jó kereslet hatására márciusban 45 milliárd forinttal nőtt a hazai alapokban kezelt vagyon, egy nagy, de meglepőnek már kevésbé mondható fordulat következett be múlt hónapban: az abszolút hozamú alapok átvették a pénzpiaci alapok helyét és ezzel a második legnagyobb vagyont kezelő kategóriává váltak. A pénzpiaci alapokat az ingatlanalapok is "veszélyeztetik", áprilisban valószínű, hogy újabb fordulatot látunk, miközben az abszolút hozamú alapok versenybe szálltak a még a kötvényalapok kezében lévő első helyért is.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Ismét nőtt a kezelt vagyon


Márciusban 5896 milliárd forintot kezelt a hazai alapkezelők, ami februárhoz képest közel 45 milliárdos vagyonnövekedést jelent. Ennél nagyobb értékű vagyonnövekedést utoljára januárban láthattunk a befektetési alapok piacán, akkor közel 50 milliárdot gyarapodott a kezelt vagyonállomány.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Ha a befektetéseken elért hozamokon múlt volna, akkor nem nőtt volna a kezelt vagyon, ugyanis márciusban közel 17 milliárdos veszteséget könyvelhettek el az alapok a befektetéseken. Az értékesítési adatok ugyanakkor megmentették a hónapot, a közel 62 milliárd forintos friss tőkebeáramlásnak köszönhető a kezelt vagyonban megfigyelt növekedés.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Az ingatlanalapok voltak a legkeresettebbek...


Az alapkategóriák közül ismét a legkeresettebbek között voltak az ingatlanalapok és az abszolút hozamú alapok, előbbibe 50,5 milliárd, utóbbiba pedig 25 milliárd forintnyi tőke érkezett márciusban. Eközben a vegyes, pénzpiaci és kötvényalapok mínuszban zártak, közülük is a kötvényalapokból áramlott ki a legtöbb pénz, főként a rövid kötvényalapokat váltották vissza a befektetők.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Ezzel tovább nőtt a pénzpiaci alapok 12 havi gördülő értékesítési vesztesége, és a kötvényalapok is rontottak a kilátásukon. Az abszolút hozamú alapok viszont kezdenek erős lábat vetni a pozitív tartományban, ahol egyelőre az ingatlanalapok dominálják a teret.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Ahogy korábban már említettük, a márciusi hozamok között nem voltak kiemelkedő teljesítmények, egyedül a zártkörű és árupiaci alapok tudtak 1% feletti havi hozamot elérni. Az alapkategóriák többségének teljesítménye inkább stagnált, míg például a tőkevédett alapoknál egy jelentősebb, 5% feletti negatív teljesítményt láthattunk.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


...miközben az abszolút hozamú alapok nagy fordulatot hajtottak végre


Míg februárban a kötvényalapok mögött még a pénzpiaci alapok birtokolták a kezelt vagyon tortájából a második legnagyobb szeletet, márciusra fordult a kocka: az abszolút hozamú alapok felkapaszkodtak a második helyre, ezzel pedig a hazai befektetési alapokban kezelt összvagyon közel 16%-át birtokolják.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


A pénzpiaci alapok egyelőre a harmadik helyen állnak 15,2%-kal, de az ingatlanalapok menetelését látva ez a sorrend akár már áprilisban változhat. Ráadásul nemcsak a pénzpiaci alapokat, hanem a kötvényalapokat is fenyegetheti a trónfosztás, ugyanis ezt a kategóriát is inkább a tőkekiáramlások jellemezték, az utóbbi hónapok vagyonalakulását látva pedig látható a csökkenő trend a kötvényalapoknál, míg az abszolút hozamú alapok kezelt vagyona töretlenül menetel felfelé.

Óriási fordulat a befektetési alapoknálCímlapkép forrása: MTI Fotóbank/Szigetváry Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium