Örülnek a befektetési nagyágyúk Trumpnak

2017. január 10. 08:55    
nyomtatás
 
A hedge fundok valószínűleg azért rajonganak Donald Trumpért, mert Barack Obama elnökségének nyolc éve alatt rendkívül rosszul teljesítettek - írja a Forbes.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Hétfőn tette közzé a Hedge Fund Research befektetési elemzőcég a fedezeti alapok éves teljesítményére vonatkozó adatait, ezekből kiderül, hogy a hedge fundok 5,6 százalékot hoztak 2016-ban átlagosan. Bár három éve ez volt a legjobb hozam, amit elértek az alapok, az S&P 500 9,5 százalékos tavalyi teljesítményéhez képest ez elenyésző eredmény.

Ez már a nyolcadik éve annak, hogy a hedge fundok alulteljesítették a piaci indexeket, ez a nyolc év egybeesik Obama elnökségével is.


Bár sok olyan hedge fund menedzser van, aki Obamát vádolja a rossz teljesítményéért, a Forbes cikke szerint a leköszönő elnök nem teljes egészében felelős a fedezeti alapok piachoz viszonyított rossz teljesítményéért. A Fannie Mae és a Freddie Mac részvényárfolyamainak összezuhanásán kívül csak a bennfentes kereskedés iránti boszorkányüldözést köszönhetik csak Obamának a hedge fundok, bár egyiknek sem volt a szektor egészére hatalmas közvetlen hatása.

Utoljára 2008-ban teljesítették felül a hedge fundok az S&P 500-at, amikor az index 38 százalékot esett, az alapok pedig "csak" 19 százalékot. Azóta a legtöbb hedge fund túlságosan is pesszimista a piac alakulásával kapcsolatosan és piac-semleges stratégiákat vettek fel, amelynek része az, hogy alulmaradnak rali esetén a részvényindexekhez képest, de ha összeomlás jönne, jobban megvédenék az ügyfelek tőkéjét, mint az indexkövető alapok.

Persze voltak olyan hedge fundok is, amelyek kifejezetten jól teljesítettek és olyanok is, amelyek nagyon melléfogtak. Utóbbi volt például Bill Ackman Pershing Square Capital Management alapja, amely a kanadai botrány-gyógyszergyártóra, a Valeantra fogadott nagy összegben, vagy David Einhorn tétje a SunEdisonra, amely azóta már csődbe is ment. Ráadásul több olyan hedge fund is van, amelyek a "nagyok" befektetési politikáját próbálják követni, így ha azok rosszul döntenek, magukkal rántják a piac jelentős részét is. Ezeket a részvényeket a milliárdos Steve Cohen "hedge fund hoteleknek" keresztelte el.

A Bloomberg közben arról ír, hogy a Glen Point Capital, egy nagy európai startup 4,1 százalékot bukott 2016-ban, miután 2 milliárd dollárnyi befektetői tőkét összeszedett tavalyi indulásakor. A makró hedge fund 5 százalékot bukott novemberben, amikor szinte az összes versenytársa keresni tudott a Trump-ralin.

A londoni alap feltörekvő piacokra fókuszál és olyan nagybefektetők adtak hozzá pénzt, mint Soros György. 2017-ben már csak 1,8 milliárd dollár maradt az alapban.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírÁllásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium