Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok

2017. június 19. 16:28    
nyomtatás
 
Most először haladta meg a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon a 6000 milliárd forintot, ehhez a kedvező értékesítési számok mellett a befektetések összességében jó teljesítménye is hozzájárult. Májusban az ingatlanalapok mellett az abszolút hozamú és a vegyes alapok meneteltek nagyot, miközben a pénzpiaci alapokat a sorozatos vagyonvesztés miatt a vegyes alapok is megelőzték a kezelt vagyonban.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A friss BAMOSZ statisztikák szerint május végén közel 44 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapok vagyona egy hónap alatt, ezzel pedig történelmi csúcsra, 6000 milliárd fölé kúszott a kezelt vagyonállomány. A februári vagyoncsökkenést leszámítva idén összességében jól teljesítettek a hazai alapok a vagyongyűjtésben.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A májusi vagyonemelkedéshez nagyobb részben a jó értékesítési számok járultak hozzá, múlt hónapban ugyanis 33,6 milliárd forintot tett ki a nettó értékesítés. Ehhez jött még hozzá a 10 milliárdot meghaladó hozam, így együttesen közel 44 milliárdot tett ki a vagyonnövekmény.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


Három sztáralap is volt májusban


Az ingatlanalapok régóta tartó jó szereplése mellett májusban az abszolút hozamú alapokat és a vegyes alapokat is keresték a befektetők, a nettó értékesítés mindhárom esetben meghaladta a 24 milliárd forintot. Eközben a pénzpiaci és kötvényalapokból továbbra is áramlik ki a pénz, múlt hónapban a kötvényalapoktól szabadultak jobban a befektetők, a pénzpiaci alapok után pedig a tőkevédett alapok zártak a legnagyobb mínusszal.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A gördülő nettó értékesítési adatok alapján az ingatlanalapok töretlenül menetelnek felfelé, emellett az abszolút hozamú alapok is kezdenek előretörni. Még csak kis mértékben, de a részvényalapok gördülő értékesítési adatai is pozitív irányban változnak, a pénzpiaci és kötvényalapok pedig folytatják a lejtmenetet.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A havi hozamok alapján az árupiaci alapok teljesítettek a legjobban májusban 2,6%-kal, rajtuk kívül a származtatott és az abszolút hozamú alapok hoztak még 1% körüli hozamokat, míg a részvény és ingatlanalapok májusban mínuszban zártak.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A sorozatos vagyonkiáramlások miatt múlt hónapban legújabban a vegyes alapok előzték meg a pénzpiaci alapokat: előbbi 14,1%-ot, utóbbi pedig már csak 13,8%-ot tesz ki a vagyontortában. A kötvényalapok egyelőre tartják első helyüket a 20,4%-os részesdésükkel, őket az abszolút hozamú alapok követik 16,6%-kal, majd az ingatlanalapok 15,9%-kal.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium