szerző

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed

2017. július 14. 13:05    
nyomtatás
 
Fejvesztve menekülnek a befektetők a pénzpiaci és likviditási alapokból: a kezelt vagyonuk három év alatt a felére csökkent. A tendencia érthető, hiszen az alacsony hozamkörnyezetben már szinte alig van egy-két forintos pénzpiaci alap, amely képes pozitív hozamot elérni. Devizás alapokra viszont még mindig megérheti spekulálni, ebben az esetben viszont számolnunk kell a devizaárfolyam-mozgásokból következő nagyobb volatilitással is.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A befektetési alapokról is lesz szó a Portfolio Öngondoskodás 2017 Konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

A többi alaptípusról itt írtunk:
2017.07.07 13:22 Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
2017.07.06 14:06 Putyin rendszerére fogadtál? Erdogánéra kellett volna
2017.07.05 10:55 Itt a bizonyíték: lehet 10% felett keresni, ha a legprofibb magyar befektetőkre bízod a pénzed
2017.07.12 12:25 Menekül a magyar lakosság a korábbi nagy favorit elől - mi történt?
2017.07.13 10:35 Eleged van a bankbetétből és az állampapírból? - Ide tedd a pénzed!


Itt a vége?

 1 2 következő oldal  >

Cudar idők


Korábban írtunk arról, hogy megszenvedték a kötvényalapok a tartósan alacsony hozamkörnyezetet, a helyzet igazi vesztesei viszont a főleg betétekbe, rövid kötvényekbe és készpénzbe fektető pénzpiaci és likviditási alapok.

A számos befektetési portfólióban biztonsági elemként szereplő alapok forintos, lakossági sorozatainak többsége ugyanis az idei év első félévében már negatív hozamot termelt.


A problémát elsősorban azzal lehet magyarázni, hogy az alapkezelők nem találnak olyan eszközöket, amelyek kitermelnék a költségeiket. Még ha nem is számítanának fel a vagyonkezelésért egy forint költséget sem, a könyvvizsgálót, letétkezelőt, tranzakciós költségeket, stb. mindenképp ki kell fizetnie a portfóliók kezeléséért felelős intézményeknek, aminek a hozam persze mind kárát látja.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az infláció többnyire azoknak az alapoknak a reálhozamát is leradírozza, amelyek még képesek valamennyi nominális hozamot elérni.

Menekülnek a befektetők


Rohamosan csökken a pénzpiaci és likviditási alapok kezelt vagyona, amiben az ügyfelek pénzkivonása sokkal nagyobb szerepet játszik, mint az (eddig egyelőre még minimálisan) negatív hozam.

Röpke három év leforgása alatt az eszközosztály teljes vagyona 1588 milliárd forintról ennek majdnem felére, 829 milliárd forintra csökkent.


Csak az idei év május végéig (ekkor elérhető a legfrissebb BAMOSZ-adat) 137 milliárd forintnak inthettek búcsút a pénzpiaci alapok.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


A havi nettó értékesítési adatok alátámasztják fenti állításunkat, amely szerint az ügyfelek pénzvisszaváltása mellett a negatív hozam is közrejátszott a vagyonveszteségben. A befektetők ugyanis "csak" 132 milliárd forintnyi befektetési jegyet váltottak vissza eddig idén, a maradék mínusz ötmilliárd a negatív hozamok következménye. Egyébként tavaly február óta minden egyes hónapban negatív nettó értékesítést mutattak a pénzpiaci alapok, ami azt jelenti, hogy több mint egy éve folyamatosan menekül a pénz ebből az eszközosztályból.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


A legnagyobb befektetési alapokon is tükröződik ez a tendencia. A legnagyobb pénzpiaci alap az OTP Tőkegarantált likviditási alap, 186 milliárd forintos kezelt vagyonnal, ezt követi a CIB Hozamvédett Betét alap 123 milliárd forintos vagyonnal és a CIB Euró Pénzpiaci alap, 69 milliárd forinttal. A háromból kettő alap vesztett eddig idén a kezelt vagyonából, míg az eurós CIB alap kezelt vagyona látványosan növekedett - a tavalyi bázishoz képest több mint 60%-kal. Érdemes megjegyezni,hogy a toplistán ezen kívül mindössze két olyan alap van, amelyiknek eddig idén nem csökkent a kezelt vagyona, ebből egy devizás (MKB Dollár).

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


Hasonló számokat mutatnak az egyéb pénzpiaci alapok is: az OTP, a Concorde és az Erste dolláros, illetve az Aegon Lengyel pénzpiaci kötvényalapján kívül az összes alap kezelt vagyona csökkent eddig idén. A legnagyobb egyéb pénzpiaci alap egyébként az Erste Nyíltvégű Pénzpiaci alap, 53 milliárd forintos vagyonnal, a Budapest Befektetési Kártya alap 45 milliárd forinttal és az Erste Euro Pénzpiaci alap, 36,3 milliárd forinttal.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


A legnagyobb nominális vagyonveszteséget az MKB Forint Tőkevédett likviditási alap szenvedte el, amelynek kezelt vagyona mintegy 14 milliárd forinttal lett rövidebb, míg arányaiban a Generali Cash kezelt vagyona csökkent a legjobban; mintegy feleződött az alap teljes vagyona, igaz, az ötmilliárdos bázis sem volt túl magas.

Végül érdemes megjegyezni, hogy egy kivétellel az összes pénzpiaci alap, amely népszerűnek bizonyult a befektetők körében, külföldi eszközökbe fektető vagy külföldi devizában denominált alap volt.


Persze a külföldi devizás alapok a devizaárfolyam-mozgások miatt volatilisebbek lehetnek (persze a hozampotenciáljuk is magasabb). Vannak olyan befektetők, akik spekulatív szándékkal, a devizakereskedés biztonságosabb alternatívájaként gondolnak ezekre az eszközökre. A devizába való átsúlyozás a betéteknél is megfigyelhető volt és a forintgyengülésre való lakossági spekuláció előretörését is jelzi.

Az összehasonlításokból igyekeztünk kiválogatni azokat az alapokat, amelyek egy zártvégű alapból alakultak át a közelmúltban pénzpiacivá.

Szinte tuti veszteség


Az alábbi két ábra tökéletesen megmagyarázza, miért menekülnek a befektetők ebből az eszközosztályból és választanak kockázatosabb befektetéseket:
míg más eszközökkel csak lehet, hogy bukik az ember, a legtöbb pénzpiaci alappal egészen biztosan. A devizás alapok persze fontos kivételt jelenthetnek,
a forint gyengülése esetén ugyanis értelmezhető forinthozam is elképzelhető.


A lakossági, forintos likviditási alapok közt van még egy-két olyan befektetés, amely képes a pozitív tartományba kapaszkodni, a legjobban ezek közül a Budapest Bonitas teljesített, 0,12%-os idei hozammal. Ezt követte a CIB Hozamvédett betét alap 0,07%-kal, illetve az MKB forint tőkevédett alap, valamint a Budapest Bonitas Plusz, 0,05-0,05%-kal. Nem meglepő módon a legjobb egyéves hozamot is ezek az alapok tudták elérni.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


Nem így a lakossági, forintos egyéb pénzpiaci alapoknál, ahol az elmúlt fél évben egy szereplő sem ért el pozitív hozamot, sőt az alapok többségének már az egyéves hozama is negatív.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


Az alábbi ábrákon kiderül, hogy a rossz teljesítmény nem feltétlen az alapkezelő hibája, hiszen a benchmark hozamok is nulla közeliek.


A legrövidebb lejáratú állampapírok árfolyamalakulását mutató ZMAX index egyéves hozamát több egyéb pénzpiaci alap is felülteljesítette, még olyan is volt, amely alacsonyabb volatilitás mellett tette ezt (az egyébként dolláros OTP USD), sőt egyes piaci szereplők még a rövidkötvények teljesítményét mutató RMAX indexet is felülmúlták (az Aegon Lengyel Pénzpiaci kötvényalapja, amelyek egyébként nem magyar eszközökbe fektetnek elsősorban és zlotyban denominált alapok).

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


A likviditási pénzpiaci alapok hozama és szórása is jellemzően alacsonyabb volt a ZMAX indexnél, kivétel ez alól a Budapest Bonitas, amely magasabb volatilitással teljesítette felül az indexet és a dolláros K&H tőkevédett alap, amelynek volatilitása viszont alacsonyabb volt.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzed


A teljesítmény egyik legjobb fokmérője, hogy egységnyi szórásra vetítve az alapok mekkora többlethozamot értek el. Az ezt bemutató Sharpe-mutató, mint az a hozamadatok alapján is várható volt, gyászos képet fest: a vizsgált alapok között ugyanis csupán két alap ért el pozitív Sharpe-mutatót és ebből csak egy forintos alap.

Van egy nagyon rossz hírünk: ha nem mersz kockáztatni, biztosan bukod a pénzedEz a cikk folytatódik:

1. Itt a vége?
2. Itt az összes pénzpiaci és likviditási alap
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium