Befektetés

Biztos, hogy jönni fog a következő válság a lakáspiacon

Portfolio
Sokan kaphatnak a fejükhöz a jelenlegi lakásárak láttán, melyek még a válság előtti szinteket is messze meghaladják. Bármennyire is várjuk azonban az árak csökkenését, erre még a következő néhány évben vélhetően nem számíthatunk. A lakáspiaci ciklusok során azonban még soha nem volt olyan, hogy örökre fennmaradtak volna az árak, természetesen majd eljön a lakásárak mérséklődésének korszaka is. Erre a lakásvásárlás elhalasztásával nem biztos, hogy érdemes várni, hiszen addig még további drágulás áll előttünk, készülni azonban lehet rá. Egy megfelelő helyszínen történő, jó lakásválasztással biztosíthatjuk be magunkat.

Meddig emelkedhetnek a lakásárak?

Már több, mint 4 éve emelkednek jelentős mértékben hazánkban a lakásárak, amit egy 6-7 éves árcsökkenés előzött meg. Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon meddig folytatódhat ez, hiszen már most is a válság előtthöz képest jóval magasabb tartományban tartózkodnak az árak. Sajnos azonban rossz hírünk van a hamarosan csökkenést váróknak, több tényező is éppen az ellenkező irányba hat.

A gazdasági növekedés továbbra is jelentős hazánkban, ami a lakáspiac számára is kedvez. Ezen felül a bérek tovább bővülnek, ami szintén pozitívan hat a lakáspiacra. Ráadásul jelenleg nagyon kedvező feltételek mellett juthatunk hitelhez is, a kamatok alacsonyak és a közeljövőben nem is várható ebben jelentős változás. Vagyis minden adott a stabil lakáspiaci kereslethez, a nagy kereslet pedig - változatlan kínálat mellett- az árak további növekedését eredményezi.

Biztos, hogy jönni fog a következő válság a lakáspiacon
Forrás: FHB
Ha a lakásárak alakulását a jövedelmek alakulásával vetjük össze, látszik, hogy 2000-től kezdődően a bérpálya meredeken emelkedik, a lakások ára pedig összességében még nem tudta "behozni" ezt a bővülést, és ez vélhetően akkor sem történik meg, ha még az idén is 5-10 százalékos marad az emelkedés. Bármennyire is azt gondoljuk tehát, hogy lakásárak már most irreálisan magasak, valójában ez nem igaz. Ezt hozta ki eredményül egyébként az MNB vizsgálata is, mely szerint az árak még nem térnek el a fundamentumok által indokolttól, sőt ez alapján is van még tér a bővülésre. Egyedül Budapest esetében "rezgett a léc", de itt is korrekcióra került sor a múlt évben, vagyis a fundamentumok által indokolt szint környékén mozogtak az árak a novemberi jelentés szerint.


Biztos, hogy jönni fog a következő válság a lakáspiacon
Sasad Liget, További információkért kattints a képre!

Az új lakások ára is bővülhet?

Az új lakások ára jelentősen emelkedett az elmúlt években. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint 2016 elején még 550 ezer forint alatt mozgott az új társasházi lakások átlagos ára Budapesten, miközben 2018 elején már csak átlagosan közel 720 ezer forint/négyzetméteres áron juthattak szabad lakáshoz a vevők. Az előzőekben említett kedvező gazdasági körülmények természetesen az új lakások keresletére is pozitívan hatnak, az eddig bővülő kínálat pedig a kedvezményes áfakulcs időszakának végéhez közeledve pedig csökkenhet, így a kereslet és kínálat szabályainak megfelelően az árak biztosan nem fognak mérséklődni. A további áremelkedés költségoldalról is indokolt, az elmúlt években ugyanis jelentősen emelkedett az építőanyagok ára, valamint folyamatosan nőttek a munkaerőköltségek. A beruházók a projektek megvalósítása során egymással versenyeznek a szűkös kivitelezői kapacitásokért, amit a jelentős túlkereslet miatt csak magasabb áron nyerhetnek el.

Mit tegyünk, ha félünk a következő válságtól?

A lakáspiacon különböző ciklusok váltják egymást, vagyis egy áremelkedést mindig egy visszaesés követ. Tehát az nem kérdés, hogy valamikor jönnie kell majd a mostani felívelést követően egy vérzivatarosabb időnek. A kérdés inkább az, hogy a piaci fordulat mikor következik be, és hogyan készüljünk fel rá. A mikort sajnos nem tudjuk megmondani, de az biztosnak tűnik, hogy nem a következő 1-2 évben, így nem érdemes erre várni a lakásvásárlással, hiszen addig még további jelentős drágulás állhat előttünk. Azt már azonban sokkal inkább meg tudjuk mondani, hogy miként készüljünk arra, hogy egy negatív lakáspiaci ciklusban se veszítsünk sokat az ingatlanunkon.


Biztos, hogy jönni fog a következő válság a lakáspiacon
Németvölgyi Residence, További információkért kattints a képre!
A felkészülés már a lakás kiválasztásánál kezdődik, fontos, hogy lakásvásárlásnál értékálló ingatlanba helyezzük a pénzünket. Bár Budapest a válság során sem szenvedett akkora károkat, mint a vidék, még itt is volt különbség az egyes kerületek teljesítményében, válságállóságában. A leginkább értékállónak a 11. és 12. kerületek számítottak, ahol lényegesen kisebb mértékben csökkentek az árak a többi kerülettel összehasonlítva. A lokáció szempontjából szintén fontos a kerületen túl, hogy a környék adottságai és ellátottsága is megfelelő legyen. Buda például ilyen szempontból is kedvező helyzetben van, a zöld környezet iránt mindig van kereslet.
A Biggeorge Property Zrt. által fejlesztett Németvölgyi Residence 41 lakásos, 3 épületből álló lakópark, amely a XII. kerületi Stromfeld Aurél úton épül, kitűnő lehetőség, ha azt szeretnénk, hogy az ingatlanunk évek múlva is értékálló befektetés legyen. Az innovatív formatervezésen felül az épületeket körülölelő kertet is élvezhetik a leendő lakók, amely 6000 m2-en nyújt feltöltődést zöld környezetben. Ennek érdekében a tervezés során a zajvédelem kiemelt fontosságot kapott.
Az ingatlanok árát jelentősen befolyásoló lokáció mellett az is fontos, hogy milyen típusú ingatlant vásárolunk. Egy magas minőségi színvonalat képviselő, jó beosztással, és a modern kor elvárásainak megfelelni képes lakásra sokkal könnyebb vevőt találni a későbbiekben is, és éppen ezért könnyebben tarthatja az árát. Illetve ma már újra kiemelt szempont a vásárlók egy része számára a jó bérbeadhatóság kérdésé is. Szintén érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott környéken milyen a lakásösszetétel, egy olyan helyen vásárolt új lakás, ahol az új otthonok tömegével nem jellemzőek, szintén előnyhöz juttathat minket a későbbiek során, hiszen unikális ingatlantípusnak számíthat az otthonunk. Erre jó példa lehet Buda, azon belül is a 12. kerület, ahol a 13. vagy 9. kerülettel szemben alig épülnek új otthonok, így a későbbiek során az újszerű lakást keresők is csak ezen néhány ingatlan közül válogathatnak majd, ezzel kedvező helyzetbe hozva azok tulajdonosait.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Biggeorge Property Zrt. támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
műt 4