szerző

CIB: egészségesebb lehet az USA, mint gondolnánk

Hajdu Egon
2016. február 29. 16:49    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"Miközben mostanában már az USA-val kapcsolatban is a deflációs félelmek és a negatív kamatok lehetősége dominálja a főcímeket a médiában, addig a legfrissebb januári USA inflációs adat pont egy ellenkező, sokkal biztatóbb és egészségesebb képet vetít elénk. A maginfláció 2,2 % volt, ami önmagában is megállja a helyét, de ha ezt a számot a szokásos "történelmi távlatba" helyezzük azokkal az adalékokkal, hogy ilyen magas érték három és fél éve nem volt, havi emelkedése pedig 2011 augusztusa óta nem látott mértéket ért el, akkor valóban érzékeltetni lehet az adat jelentőségét. Ha a mögöttes folyamatokat nézzük, azt láthatjuk, hogy az USA inflációját a bér oldali inflációs nyomás is meghatározza már, érzékelhetően nőnek a szolgáltatások költségei, mint például az oktatásé, az egészségügyé, emelkednek a bérleti díjak. Ezek új elemek és változtathatnak a befektetők deflációs félelmein, amit jelenleg az erős dollár és az alacsony nyersanyagárak határoznak meg leginkább (függetlenül attól, hogy ezek továbbra is lefelé mutató kockázatot jelentenek az inflációra).

CIB: egészségesebb lehet az USA, mint gondolnánkAz alacsony, gyenge infláció gyengélkedő gazdaságot is feltételez, ami ugyancsak uralkodó vélekedés jelenleg az USA gazdaságával kapcsolatban. A várakozások terén mértékadó Atlanta FED 3 %-os várakozása az első negyedéves GDP kapcsán azonban pozitív meglepetést ígér. Ezek a gazdasági pozitívumok viszont egyelőre nem tükröződnek sem a FED szigorítással kapcsolatos várakozásokban, sem az USA kötvénypiaci árazásában. Ha hiszünk a fent vázolt optimistább képben, akkor a hozamoknak emelkedni kell annak ellenére is, hogy az elmúlt időszak kötvényár alakulásában persze nem csak az infláció és a növekedés fundamentumaival kapcsolatos negatív várakozások, hanem az évet eddig jellemző kockázatkerülés miatti tőkeátcsoportosítás - a kockázatosabb részvényekből a kevésbé kockázatos kötvény felé - is közrejátszott. Az infláció fenti alakulását a FED sem hagyhatja figyelmen kívül a szigorítási ciklus további lépéseinél, bár a sokszor sorolt további és alapvetően külső bizonytalansági faktorok, mint a kínai lassulás és az olajár nagy valószínűséggel a márciusi kamatemelést minimum júniusra tolja.

A portfólió kötvénykitettségét csökkentjük egyrészt a fentiek miatt, másrészt a szinte biztosra vehető márciusi ECB lazítás miatt a "buy the rumour sell the fact" piaci megközelítésre alapozva. A kötvénysúllyal szemben a pénzpiaci kitettséget növeljük, vagyis kis mértékben csökkentjük a kockázatot, mivel az év eleji bizonytalanságok (Kína, olajár stb.) és ezek negatív tőkepiaci hatásai továbbra is velünk vannak.

Ha már Európánál tartunk a kép pont ellentétes mint az USA esetében (várhatóan emiatt divergál a jegybankok monetáris politikája is), az alacsony infláció és a romló növekedési kilátások miatt. A problémákat tovább tetézi a már szokásosnak mondható európai uniós politikai bizonytalanság és itt sajnos hosszú a lista a brit népszavazással, a migráns kérdéssel, a görögökkel és az egyéb perifériás országok, mint Spanyolország és Portugália törékenynek tűnő kormányzataival. A fejlett térségnél maradva Japán makro mutatói is gyengék, amire a jegybank szokásos válasza, a monetáris lazítás további fokozása várható. A lazítások ellenére a fejlett részvénypiaci kitettséget csökkentjük, itt is a pénzpiacival szemben.

Alapvetően tehát óvatosabb a megközelítésünk annak ellenére, hogy nem változott az alapforgatókönyvünk, ami idén 3 % körüli globális növekedéssel, stabilizálódó Kínával és olajárral, illetve támogató monetáris környezettel számol. Viszont nagy volatilitással is."

CIB: egészségesebb lehet az USA, mint gondolnánkAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium