szerző

CIB: kedvező klíma alakult ki a részvénypiacok számára

Csekő Zoltán
2017. február 27. 15:10    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő

"A kötvénypiaci hozamemelkedés az USA-ban tavaly novemberben következett be, amikor az amerikai 10 éves hozamszint az 1,6-1,8 körüli sávból lendületes ütemben 2,4 százalék fölé emelkedett. Ezt az emelkedést követte szinte szinkronban a teljes fejlődő régió- és aszinkronban (kis késéssel és kisebb mértékben) az euróövezet hosszú hozam emelkedése.

CIB: kedvező klíma alakult ki a részvénypiacok számára


A piaci mozgás tehát körülbelül egy negyedévvel megelőzte az azt megalapozó fundamentális mozgásokat, a piaci szereplők helyesen anticipálták ezeket. Az első kötvény-negatív hír az volt, hogy idén januárban erősen megugrott az infláció üteme a tengerentúlon (1,7 százalékról 2,1 százalékra), de hozzá kell tegyük az egész világban is, hiszen az emelkedés mögött a relatíve magas olajár állt. E mellett a gazdasági aktivitás is jelentősen nőhet a következő időszakban, hiszen napvilágot láttak az elmúlt 12-14 év legmagasabb fogyasztói bizalmi - fogyasztói szentiment adatai is. Ezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy a tavalyi évben jóval 2 százalék alatt maradó növekedési ütem idén 3 százalék közelébe gyorsuljon az USA-ban.

A hozamok további emelkedése ez alapján ugyan megállíthatatlannak tűnik, van mégis három ok amiért a következő hónapokban stagnáló hozamszinteket és oldalazó mozgást várunk a kötvénypiacokon. Az első és legfontosabb tényező, amire nem figyelnek sokan - bár ez például James Bullard FED kormányzó előadásaiban rendre elhangzik - az, hogy a FED mintegy 4 200 milliárd dolláros eszközállományáról (az úgynevezett SOMA account) még mindig nem született döntés. Amíg ez a helyzet, addig a New York-i Fednél (ők felelősek a Treasury műveletekért), az értékpapírállomány szinten tartása érdekében, a kamatfizetések alkalmával és a lejáró eszközök esetében is azonos futamidejű eszközökbe fektetnek be újra, ami jelentős keresleti tényezőt jelent a hozamgörbe hosszú oldalán.

Hasonló lefelé irányuló nyomást jelent a relatíve még mindig meredek FED kamatpálya mellett kialakuló erős dollár. Bár még mindig nem törte át, várakozásaink szerint az EUR/USD árfolyam a paritást újra és újra meg fogja ostromolni a következő időszakban. Ez egyfajta horgonyt jelent az inflációnak és ezzel együtt a hosszú hozamoknak is. Az idei évi várakozás a FED-del szemben 2-3 kamatemelés, jövőre ezt megfejelhetik újabb 2-3 emeléssel. Ehhez kapcsolódik a harmadik ok: az időzítés. Úgy tűnik a kötvénypiac egyelőre megússza a március 15-ei ülés kamatemelését, Janet Yelen többször jelezte, hogy több információra várnak a költségvetési impulzussal (infrastrukturális beruházások és adócsökkentés) kapcsolatban.

Az idei év első emelése legnagyobb valószínűséggel május 3-ára fog esni, ami még egy távoli esemény a piaci befektetők egy része szemében. Összességében a fő szcenáriónk az az, hogy az említett okok miatt egyelőre nem emelkedik tovább a hozamgörbe hosszú vége, viszont amennyiben az olajár emelkedő pályán marad valamint a növekedés is lábra kap és (!) a FED is belekezd a kamatemelésekbe, akkor a 3 százalékos tartomány felé előbb-utóbb elmozdul idén az USA 10 éves hozamszint.

A részvénypiacoknak ez a szcenárió nagyon kedvező, ugyanis a Nagy Eszköz Átrendeződés (Big Rotation - kötvényekből részvényekbe áramlik a tőke) kedvező talajt jelent egy folyamatos felívelésnek. Az értekeltségek szerte a világon nagyon feszítettek, de egyelőre jelentős kockázati tényezőket nem tudunk felsorolni a részvényekkel szemben. Amennyiben a kínai úgynevezett wealth management product-ok nagyobb problémákat okoznának a kínai bankrendszerben illetve árnyék bankrendszerben, az jelentősebb korrekcióra adna okot a kínai tőzsdén és ezzel párhuzamosan enyhe (10-15 százalékos) korrekció elképzelhető a világ vezető tőzsdéin is.

A korrekció azonban csak egy kedvező beszállási pontot jelentene, ugyanis fundamentális oldalon (makroadatok szintjén) kedvező klíma alakult ki a részvénypiacok számára. A másik eszközosztály ahol érdemi hozampotenciált látunk továbbra is a nyersanyagok. A nyersanyagok árazása egyáltalán nem feszített, a felfelé tartó növekedési ütemek újra és újra pozitív visszacsatolást jelentenek az eszközosztály számára. Összességében mind részvényben mind nyersanyagban 5-10 százalék körüli hozampotenciállal számolunk az idei évben szemben a kötvény eszközosztály negatív (pl. EMU övezet), vagy 0-1 százalék körüli, mérsékeltnek mondható (pl. hazánk) megtérülési lehetőségével szemben. Ezt a hozamelvárást tükrözi a súlyozásunk, ahol a korábbi időszakokhoz képest komolyabb súlyt adtunk a részvény- és nyersanyag osztályoknak és 0 súllyal szerepeltetjük továbbra is a kötvényeket."

CIB: kedvező klíma alakult ki a részvénypiacok számáraAz eszközallokáció tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium