szerző

CIB: új korszakot kezdünk jövőre

Hajdu Egon
2015. december 23. 15:00    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő

"A FED december 16-i kamat meghatározó ülésén a várakozásoknak megfelelően elkezdte a kamatemelési ciklusát, mellyel egy 2006 júniusa óta tartó korszakot zárt le. Megfelelő zárása volt ez a 2015-ös évnek is, melyben az elemzések fókuszában - és így a piaci mozgások hátterében - döntő hányadban a szigorítás időzítése állt, ami most így egyelőre nyugvópontra jutott. Új korszakot kezdünk, új kérdésekkel és új bizonytalanságokkal most már a kamatpálya nagyságát illetően. A korábbiakban alkalmazott kommunikáció viszont változatlanul megmarad, ahol a piaci várakozásokat a FED a továbbiakban is megpróbálja irányítani, és aztán a várakozásoknak megfelelően meghozni a kamatemeléssel kapcsolatos aktuális döntéseit. Hangsúlyozottan minden lépés adatfüggő továbbra is, de a tudatos kommunikáció sikerét jelzi, hogy a szigorítási ciklus bejelentése után a tőkepiaci reakció minimális volt.

CIB: új korszakot kezdünk jövőreAz ECB ezen a téren is lemaradásban van, a decemberi ülése után a várakozásoknak megfelelően tovább lazító, de mértékében mégis csalódást keltő intézkedései heves piaci reakciókat idéztek elő, zuhant az euró a dollárral szemben és zuhant szinte minden eszközosztály ára is. Az ECB el is ismerte, hogy félreérthető üzeneteket küldött, amit tévesen árazott így be a piac, majd hirtelen és nagy kilengést okozva árazott is aztán ki a mennyiségi lazítás kisebb mértékét látva. Azóta némi megnyugvás van, amelyben persze segített a FED is, így mondhatjuk azt, hogy enyhén optimistán zárhatjuk az idei, és kezdhetjük a jövő évet.

De hogyan is zárjuk valójában a 2015-ös esztendőt? Erős piaci mozgásokból nem volt hiány, a svájci jegybank döntése "erős" évkezdetet produkált, aztán elindult az ECB mennyiségi lazító programja is, az év első felében a görögök okoztak politikai bizonytalanságot, láttuk a kínai részvénypiac hihetetlen szárnyalását aztán összeomlását, miközben ezek mellett mindenki a FED már hivatkozott lépéseit figyelte. Választások rendeztek át politikai és gazdasági mozgástereket számos jelentős gazdasággal rendelkező országban, miközben a geopolitikai feszültségek az előző évekhez képest sajnos még hangsúlyosabban jellemezték a 2015-ös évet.

Az ajánlóban lévő eszközosztályok közül a legnagyobb vesztes a nyersanyag volt, de a fejlődő és a régiós részvénypiac sem tudott pozitív hozamokat elérni. A kötvényekre ellentétesen hatottak a nagy jegybankok monetáris politikái. A FED szigorításával kapcsolatos várakozások az egyik oldalon, illetve a többi jelentős jegybank lazító monetáris politikája a másik oldalon összességében idén még kis emelkedést "engedett" a kötvényárakban. A fejlett részvénypiac és ezen belül főleg az európai és a japán pozitív hozamokat produkált (illetve az USA piaca is, amennyiben ezt nem fedezetten tartottuk a portfolióban, így a dollár erősödését is meg lehetett nyerni, ami globális szinten a nyertes "eszközosztály" címét meg is nyerte nálunk). Csupán nagysága miatt nem globális nyertes, de a portfólió eszközosztályai közül a hazai részvénypiac teljesítménye egyértelműen a legnagyobb volt 2015-ben. Visszatekintve az évben adott ajánlásainkra, a fenti tényekkel a várakozásaink döntően találkoztak. Rendre a fejlett részvénypiacot súlyoztuk felül európai preferenciával, és a fejlődő súlyt minimumon tartottuk, miközben nyersanyag kitettségünk nem volt. A kötvények súlya a portfólióban teljesítményüknek megfelelő volt.

A volatilitás kulcs szó volt 2015-ben és ezt várjuk 2016-tól is. A részvénypiacok tekintetében sem várunk változást, továbbra is a fejlett részvénypiactól várjuk a teljesítményt és továbbra is európai túlsúllyal, mind az értékeltség, mind az ECB mennyiségi lazítása miatt. A globális fejlődő részvénypiac a térség strukturális problémáit fogja tükrözni jövőre is erős kínai fókusszal. Itt egyébként a -napokban kiderült - GDP adatok statisztikai manipulálása érdekes módon akár pozitívan is olvasható, ugyanis a mostani kisebb növekedés úgy tűnik, nem egy nagyobb visszaesés eredménye, mivel nem is volt akkora a korábbi növekedés, mint amit hitt a piac. A régiós részvénypiac is jobban teljesíthet jövőre, főleg amiatt, hogy a lengyel választások után a meghirdetett, piacbarátnak nem mondható intézkedések már beárazásra kerültek, innentől az EU farvizén és a régiós növekedést alapul véve indulhatunk felfelé. A legnagyobb elmozdulást a kötvényeknél lépjük meg főleg a FED miatt, jelentős súlycsökkentéssel. A kötvénypiaci lejtmenetet fokozza továbbá az alacsony nyersanyagárak okozta nyersanyagpiaci cégek drasztikusan romló teljesítménye, a jellemzően korábban kötvényből finanszírozott működésük csőd közeli helyzete, ami a globális kötvénypiacra is erős negatív fertőző hatással van. A nyersanyagpiaci súly is változhat a jövő év folyamán, és az eszközosztály bekerülhet a későbbiekben a portfólióba. Várakozásunk szerint az év első felében a nyersanyagok elérik árazási mélypontjukat, és innentől kezdve a portfólióépítés szabályai szerint érdemes lesz fokozatosan vásárolni belőlük, de ennek most még nem jött el az ideje."

CIB: új korszakot kezdünk jövőreAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium