szerző

Dialóg: Komoly emelkedésnek kell történnie a következő hónapokban

Elek Péter
2012. május 29. 05:00    
nyomtatás
 
Dialóg Alapkezelő

"A legfontosabb kérdés, ami megfogalmazódott bennem az elmúlt hetekben, hogy vajon minek kell történnie ahhoz, hogy "A" politikust ne csak a rövid távú szavazatmaximálás érdekelje, hogy tetteit, nyilatkozatait megpróbálja összeurópai kontextusban is értelmezni (vagy egyszerűen csak hallani). Választ sajnos még nem kaptam, azonban a helyzet rámutat arra a szomorú tényre, hogy az elmúlt hetekben nem a fundamentális- vagy a makroelemzéseknek szenteltem az időm jó részét, hanem hogy megpróbáljam kitalálni, a vezető európai (és azon belül természetesen ismét csak a görög) politikusok vajon miért és mit mondtak, akartak mondani. Mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy ezek az amúgy értelmesnek mondható emberek komolyan gondolják amit mondanak.... A görögök ki akarnak szállni az eurózónából? Hát, szálljanak, nekem ezek után nem fognak hiányozni. Hogy Európával mi lesz, az hagyján, mert szerintem Európa sokat erősödött az elmúlt években, valahogy túléli, de hogy egy kilépés esetén Görögországban mi lesz, na az már komolyan érdekelne, és az is természetesen, hogy azok a politikusok, akiknek ez köszönhető, utána hogyan tudnak a tükörbe nézni....

Dialóg: Komoly emelkedésnek kell történnie a következő hónapokban


Május 24-e van, az új görög választásokig még jó három hét van. Várhatóan a végén győz a józan ész, és olyan kormánya lesz Görögországnak, amelyik továbbviszi a stabilizációs csomagot. Addig azonban várhatóan marad a bizonytalanság, a csapongás a piacokon, hirtelen eséseket hirtelen emelkedések követnek majd. Talán a németek is belátják előbb-utóbb, hogy bizony az adósságot kinőni is lehet....

Nem tudom, ebben a környezetben van-e értelme a piacok fundamentumairól beszélni, de nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, zsinórban a 11. pozitív gyorsjelentési szezonon vagyunk túl (egyedül a jónevű JPM okozott kellemetlen meglepetést). Ezen túlmenően - hiába van világvége és "örökös" recesszió - az elemzők felfelé módosítottak mind a 2012-es, mind pedig a 2013-as EPS várakozásokat. Ezeket azonban a piac egyáltalán nem értékelte be, sok esetben olyan szinteken vannak az értékpapírok, piacok, mint a 2009-es mélypontnál (csak egyszerű példa, a szerdai OTP záróárból ha levonom az elmúlt három év EPS-ét, akkor 2'087 forintos OTP árfolyam jön ki, ami kísértetiesen hasonlít a három évvel ezelőtti OTP árfolyamra....). Részben ezért - mármint hogy abszurd értékeltségi szinteken vannak a részvények -, részben pedig mert minden szentiment mutató szerint már a taxisofőr is nyakig ül a shortban, azt várnám, hogy ha kicsit normalizálódik a görög para, akkor elég komoly emelkedésnek kell történnie a következő hónapokban a tőzsdéken. Ezért kismértékben növeltük a kockázatosabb eszközök súlyát a portfólióban."

Dialóg: Komoly emelkedésnek kell történnie a következő hónapokban


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium