szerző

Diófa: január (d)effektus

Rába Zoltán
2016. január 29. 16:38    
nyomtatás
 
Diófa Alapkezelő:

"Az év egy fordított és felnagyított január effektussal indult. Technikai alapon azt mondhatjuk, hogy a nagy nehezen összehozott nagyjából nullás 2015-ös zárás után sokan a hatéves bull piac után már úgy érezték, hogy ideje a megkeresett hozamokat realizálni, "ami a zsebben van, az biztos, a jövő pedig bizonytalan" alapon. A hivatkozási alap is megvolt: bizonytalan USA kamatpálya, dollár erő, olcsó olaj és a kínai lassulás.

Diófa: január (d)effektus
A vezető részvényindexek kivétel nélkül estek, a 2015 közepétől örök ludasnak számító kínai belföldi ("A" sorozat részvények a Shangha-i tőzsdén) index 3500 pontról 2500 közelébe esett január végével. A kínai növekedési sztori ha nem is pukkadt még ki, de erősen sérült és világossá vált, hogy a világ második legnagyobb gazdasága immár nem tölti be a megbízható növekedési motor és mindent felszívó árupiaci vevő szerepét. Egyre esnek ki a csontvázak a kínai gazdaság monolitikus szekrényéből: hatalmas többletkapacitások, rossz demográfia, önkormányzati és vállalati eladósodás... nézetünk szerint nem más történik, mint hogy kezd tényleg feszültté válni a kapitalista módon szervezett, de egypárti módon vezetett sajátos gazdasági szerkezet.


Ugyanakkor ez már korábban is látható volt és akkor olyan nagyon senkit sem zavart. Kína növekedési ütemének lassulása és fokozódó belső gondjai csak annak fényében nyertek az utóbbi időben különös hangsúlyt, hogy a két globális alap eszköz egyre nagyobb hatást kezd immár gyakorolni a globális tőkepiacokra. A dollár és az olaj éve volt 2015 és 2016 is jórészt ezen páros körtánca jegyében fog eltelni. Általában az erős dollár fékezi a globális részvényeket és az árupiacokat, míg egy gyengébb dollár támogató. Utóbbi segíti a dollárban eladósodott feltörekvő, ezen belül is az árupiaci exportőr országokat. Ha itt nincs nagyobb gond, akkor az visszahozhatja a piacokra a kockázatvállalási hajlandóságot, ami visszacsatol a fejlett részvényekbe. Tehát mi és általában a piacok egy kevésbé erős dollár jellemezte piaci környezetben éreznék jól magukat.


A dollár 2016-os pályáját elsősorban a Fed politikája határozza meg. A 27-i bizottsági ülés jegyzőkönyve felemás üzeneteket fogalmazott meg, azonban egyre nő a gyanú a piacon, hogy a beígért négy kamatláb emelés nem fér bele 2016-ba. Ez leginkább az infláción múlhat, ilyen árupiaci környezetben a 2%-os cél aligha teljesül az év során. Az USA gazdaság sem növekszik kellő ütemben, olyat pedig nem igen láttunk, hogy egy jegybank akkor emel kamatlábat (azaz fékezi a gazdaságot), amikor gyenge a növekedés és nincs inflációs nyomás. Nekünk valahogy az az érzésünk, hogy a múlt évben agyonreklámozott paritás nem fog megvalósulni ebben az évben. Dacára annak, hogy közben az EKB még rá is tehet egy lapát monetáris szenet a már így is vígan lobogó jegybanki tűzre. A piacok láthatóan tetőztek 2015 során, azonban ez nem jelenti azt, hogy 2016 egy erős bear piac lesz. Az oldalazás tovább tarthat és egyes rally-k komoly növekedést is hozhatnak - akár a korábbi elsődleges trend folytatásának is tűnhetnek majd. Egy dolog biztos: ebben az évben korántsem lehet majd olyan könnyen pénz keresni részvények tartásával mint lehetett 2010 és 2014 között. A jegybanki politikák is mintha kifárasztották volna a piacokat, ezért az év első negyedévében továbbra is iránykereső piacokra számítunk, párhuzamosan azzal, ahogy a március közepi Fed kamatdöntésig várhatóan a dollár sem fekszik majd rá egy érdemi trendre.


Az olaj a 30-as szinttel szerintünk elérte a lokális mélypontját. A szaúdi stratégia, hogy az alacsony árakkal megfojtsák a magas költségű alternatív termelőket (észak amerikai pala és tengeri kitermelés) nagyjából bejönni látszik. Azonban ezeken a szinteken az arab monarchiák gazdasága és így politikai rendszere is sérülni kezd, ami talán már túl magas ár lehet ezen - politikailag amúgy is igen kényes közegben egyensúlyozó - államok számára. A szaúdi és orosz olajtárgyalások híre mindenesetre erre enged utalni. Egy tartósan a 30 és 40 dolláros sávban mozgó olajár sok termelőt padlóra küld majd 2017-ig, így egy idő után kínálati szűk keresztmetszet alakulhat majd ki. Ha a kereslet stabilizálódik, akkor a szaúdi húzás sikeres lesz. Addig is legvalószínűbb forgatókönyvünk a tartósan alacsony olajár. Ez sérti a feltörekvők egy részét, ugyanakkor segít másokat: éppen a két legnagyobbat, Kínát és Indiát, akik nettó importőrök. A fejlett piacokon az alacsony olajár kedvező a vállalati profitok és állami fizetési mérlegek szempontjából. Ugyanakkor deflációs nyomást visz a gazdaságokba, legalábbis az első egy évben. Tehát ezen a lábon továbbra sem várunk 2016-ban érdemi monetáris szigorítást világszerte, s az USA kamatpálya is lehet, hogy éppen ezért fog szelídülni a 2015 végén kommunikált változathoz képest.


Az olajon túl a teljes (kivéve az aranyat) árupiaci komplexum összeomlóban van. A Reuters árupiaci indexe 1970-es szinteken áll. Ez egyértelműen egy deflációs momentumot stabilizál a világgazdaságban. Ez kedvezőtlen a részvényeknek és történetileg a kötvényeknek és az aranynak kedvez. Előbbi esetében a rekord alacsony kamatlábak korlátozzák ezen eszközcsoport jövedelemtermelő képességét.


A fentiek fényében jelentősen visszavettük a részvények súlyát. Árupiaci befektetésnek aranyat javaslunk. Növeltük az ingatlan és alternatív befektetések súlyát. Kisebb módosításokkal tartjuk a kötvény-pozícionáltságot."

Diófa: január (d)effektusAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium