szerző

Equilor: a piacok beragadtak a rajtnál

Debreczeni Csaba
2016. január 29. 16:42    
nyomtatás
 
Equilor Alapkezelő:

"Vagy inkább mondjuk úgy, visszafelé kezdték meg az első kört, és januárban a legtöbb piac, legyen szó fejlett, vagy fejlődőről közel 10%-ot veszített értékéből. Az már 2015 év vége felé gyanítható volt, hogy nem lesz sok öröm 2016-ban, legalábbis az elején, hiszen nem csak Kína, a nyersanyagok esése, ezeken keresztül pedig a teljes fejlődő piacok gyengeséggel küzdenek, hanem az amerikai vállalatok nyeresége is már két negyedéve csökken. A nyereség pedig az egyik elsődleges tényező, ha vállalatokat értékelünk, így egy 10-15%-os nyereségcsökkenés nagyjából 1700-1800-as S&P500 indexet indikál. Azt persze mi sem gondoltuk volna, hogy ez három hét alatt fog megvalósulni, de a felgyorsult világ nem csak a mindennapokra, hanem a tőzsdékre is igaz, sőt itt hatványozottan jelentkezik.

Equilor: a piacok beragadtak a rajtnálMindez azt jelentette, hogy a biztonságosnak tűnő kötvények, kamatemelés ide vagy oda, ismét erősödtek, újból 2% közelébe lökve a 10 éves amerikai kötvényhozamot. A dollár viszont már nem szárnyalt annyira, mint korábban, annak ellenére, hogy 25 bázisponttal magasabb az alapkamat. Ez amúgy nem is lenne meglepő, hiszen a történelem folyamán kamatemelés után nem igazán volt dollár rally, azt a befektetők még a monetáris szigorítások előtt beárazták.

Mindeközben az ECB és a BOJ, azaz az európai és a japán monetáris hatóság biztosította a befektetőket, hogy amíg nem érik el a kitűzött inflációs célt, addig marad a mennyiségi lazítás, de úgy tűnik, hogy ez most nem nyugtat meg senkit sem. Még úgy sem, hogy a "piacbefolyásoláshoz" csatlakozott a PBOC, azaz a kínai jegybank is, és rendszeresen szolgáltat likviditást a piac felé. Az összeomló kínai tőzsde, és a jelentősen gyengülő gazdaság miatt nincs is más választása, így az elmúlt fél évben a jüan gyengítése tartja lázban a piaci szereplőket. Ez szükséges is a távol-keleti ország szempontjából, hiszen a belső fogyasztásra támaszkodó gazdaság képe még igencsak homályos. Mialatt ez a fő cél, a 2015-os tőzsdei esés eltántorította a fogyasztókat nem csak a tartós fogyasztási cikkektől, de a mindennapi termékek vásárlása is visszaesett. Egy ilyen instabil közegre pedig nem lehet fogyasztást alapozni. Mivel ezzel egy időben, a világgazdasági lassulás miatt a kínai külkereskedelem is hagyott kívánni valót maga után, a vezetésnek nem volt más választása a deviza gyengítésébe kellett kezdenie. Erre van is lehetősége, hiszen az ország devizatartaléka még mindig hatalmas, azonban annak gyors apadása könnyen újabb probléma forrása lehet.

A világban a nyersanyagok is szinte történelmi minimumok közelében kereskednek és a hatalmas kínálati többlet, valamint a gyér kereslet miatt sokan nem is látnak kiutat ebből a spirálból.

Ha sportos hasonlattal kezdtük, fejezzük be azzal. Az amerikai futball super bowl döntője következik február 7-én. A múlt évben is bejött a jóslat (1967 óta már 38-szor!), amennyiben az AFC konferencia csapata nyer, esik a tőzsde, ha az NFC konferencia tagja viszi haza a trófeát, akkor emelkedik. 2015-ben azonban valami hihetetlen módon, szinte semmiből előkerülve a Carolina Panthers 18 meccséből 17-et megnyert, így találkozik a Denver Broncos-szal a szuperdöntőben. A párducok pedig az NFC tagjai, azaz ha nyernek, a tőzsde emelkedni fog...

Az Equilor Alapkezelő a portfólióját a következőképpen frissíti: kicsit emelünk a nyersanyagokon, hiszen azok, ha valaki türelmes könnyen az év nyertesei lehetnek, valamint egy kisebb felpattanásra számítva a részvények súlyán is kissé emelünk."

Equilor: a piacok beragadtak a rajtnálAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium