szerző

Erste: maradhat az alacsony hozamkörnyezet

Oszlay Péter
2016. január 29. 16:46    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Nem kezdődött túl vidáman az év a piacokon. A kínai gazdaság- és pénzpolitikával kapcsolatos bizonytalanság, a globális gazdasági lassulás kockázatának növekedése és az olajárak folytatódó mélyrepülése visszalökte a részvénypiacokat a tavaly augusztusi-szeptemberi mélypontokra. A kockázatosabb vállalati kötvények (high-yield, feltörekvő piacok) hozamfelárai öt éves rekordszintre ugrottak fel, egyedül a legbiztonságosabbnak tartott állampapírokkal (német, amerikai) lehetett pénzt keresni. Az amerikai jegybank, a Fed további kamatemeléseire vonatkozó várakozások igencsak elhalványultak, a piac már kevesebb mint 50 százalékra árazza egy újabb kamatemelés valószínűségét az első félévben. A turbulens piaci viszonyok között az eszközallokációnkat érdemben nem változtattuk január folyamán, maradtunk egy viszonylag defenzív stratégia mellett.

Erste: maradhat az alacsony hozamkörnyezetAz valószínűsíthető volt, hogy az amerikai kamatemelési ciklus megindítását követően a részvénypiacokon fokozott lesz a volatilitás. Összességében azonban a kamatemelések ténye önmagában nem negatív a részvények számára. Jellemzően a részvénypiacok akkor szerepelnek gyengébben, amikor a kamatemelési ciklus már a végéhez közeledik vagy tetőzik és a recesszió kockázata nagyon megnő. A részvénypiacok értékeltségi szempontból nem nevezhetőek drágának, mind az árfolyam/nyereség (P/E), mind az árfolyam/könyv szerinti érték (P/B) mutató enyhén a hosszútávú átlag alatt van. Az árfolyamok további növekedéséhez elengedhetetlen, hogy a profitok növekedése ne múlja alul a várakozásokat, a legnagyobb kockázatot így a globális növekedés jelentős lassulása jelentheti. Jelenleg az elemzői konszenzus 8-9 százalékos átlagos profitbővüléssel számol 2016-ra, ez tartósan nyomott olajárak mellett könnyen lejjebb csúszhat.

A nemzetközi kötvénypiaci folyamatok ugyancsak leginkább azon múlnak, hogy a globális növekedési kilátások milyen irányban változnak, illetve a Fed mennyire lesz merész a kamatok további emelésével. Európában és Japánban nem várható a monetáris kondíciók szigorítása, sőt, az olajárak drasztikus zuhanása és a deflációs kockázatok növekedése miatt sokan újabb lazítást várnak az ECB-től. Ebben a környezetben a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a jó hitelminősítésű kötvények hozama továbbra is nyomott marad, legfeljebb mérsékelt emelkedés képzelhető el. A feltörekvő piaci kötvényekkel kapcsolatban leginkább a nyersanyagárak mélyrepülése és a megnövekedett eladósodottsági mutatók borzolják a befektetők idegeit, ebben a piaci szegmensben várhatóan komoly marad a volatilitás. A gyenge minősítésű vállalati kötvények (high-yield) hozamfelára olyan magasságokba emelkedett, ami jellemzően csak recessziós időszakban szokott előfordulni. Ez elvileg kompenzációt kínálhat arra, hogy a tartósan alacsony olajárak miatt a csődráta jelentősen emelkedhet a kibocsátók között.

Az eurózónát jellemző rendkívül alacsony kamatszintek, az ECB likviditásbővítő intézkedései, illetve a hazai infláció alacsony szinten ragadása miatt a Magyar Nemzeti Banknak várhatóan 2016-ban sem kell kamatot emelnie. Sőt, amennyiben a globális befektetői hangulatban nem következik be drámai romlás, időről-időre felvetődhet a kamatok további csökkentésének lehetősége is. Mindezek miatt a rövid lejáratú állampapírok hozama valószínűleg az év nagy részében a jelenlegi alacsony szinteken marad. A hosszabb futamidejű kötvényeket elvileg negatívan érintheti, hogy az Egyesült Államokban megkezdődött a kamatok emelése és a papírok jelentős része dollár-alapú befektetők kezében van. A hozamok tartós és jelentős emelkedése azonban több tényező miatt sem valószínű. Egyrészt, az amerikai kamatok emelése várhatóan nagyon lassú és fokozatos lesz, másrészt a referenciának tekinthető nyugat-európai hozamok az ECB politikája miatt folyamatosan nyomás alatt lesznek. A hazai piacot támogatják az MNB által az elmúlt hónapokban bejelentett intézkedések is, így a két hetes betét megszüntetése, illetve a bankoknak kínált kedvezményes kamatcsere-ügyletek volumenének növelése. Az ország külső sérülékenységének jelentős csökkenése miatt 2016-ban jó eséllyel befektetői kategóriába kerülhet vissza a hitelminősítés is, ami akár újabb befektetői kört vonzhat a hazai kötvénypiacra."

Erste: maradhat az alacsony hozamkörnyezetAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium