szerző

K&H: A hazai kötvényeket és részvényeket nem ajánljuk

Nagy Péter Gábor
2012. május 29. 05:00    
nyomtatás
 
K&H Alapkezelő

"Kísértetiesen hasonló folyamatok figyelhetők meg 2012 első felében a világgazdaságban és a tőkepiacokon, mint egy évvel ezelőtt. A kiváló kezdés után folyamatosan jönnek a rossz hírek, gyengül a világgazdasági növekedés, és az eurózóna adósságválsága újabb lendületet kapott.

Ismét elárasztották az elektronikus postafiókokat Görögország eurózónából történő kilépéséről szóló befektetési banki elemzések. A görög választásokkal kapcsolatban volt aggodalom a befektetőkben, de a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, azaz nem sikerült kormányt alakítani és így még jó pár hétig eltarthat a bizonytalan helyzet. Az euró megtartása mellett van a görögök többsége, de végrehajtani a szükséges megszorításokat már nem feltétlenül szeretnék.

K&H: A hazai kötvényeket és részvényeket nem ajánljuk


Az elmúlt több mint két év során már közel a huszadik válságtanácskozást tartották az uniós vezetők, az áttörésre most sem került sor. A periféria akut problémáinak kezelése mellett a konjunktúra beindítása a fő téma, mivel a költségvetési kiigazítások közel 1%-kal csökkentik évről évre az eurózóna GDP növekedését.

Az elmúlt két év tanulsága, hogy a tőkepiaci rallyt a gazdasági indikátorok javulása indította be igazán, amihez a jegybanki likviditásnövelő akciók is hozzájárultak. A jelenlegi helyzetre a következő receptet írták fel a befektetők: legyen euró melletti koalíció a görögöknél, újraértelmezett uniós gazdaságpolitikai koordináció francia-német konszenzussal, az EKB vállaljon még aktívabb szerepet, a spanyol és görög bankok feltőkésítése, a bankrohamok elkerülése.

Magyarországon a gyenge első negyedéves GDP adat (-0,7% év/év) után nőtt az esélye a 2012-es recessziónak. A kormány által bejelentett konvergencia program bevételi oldali intézkedései, valamint az egyre gyengébb európai konjunktúra lefelé mutató kockázatokat jelentenek a hivatalos előrejelzésekhez képest. Az EU-IMF tárgyalások megkezdéséhez közelebb került az ország az unóval történt kiegyezés után, de a feltételekről és az időpontról még nincs információ.

A kockázatos eszközök piacán a fent említettek miatt magas volatilitásra kell felkészülnie a befektetőknek, a hangulati ingadozások által vezérelt piacon nehéz navigálni. Emellett egyre vonzóbb árazásai szinteket láthatunk historikus alapon, azonban a gyenge fundamentumok és jelentős kockázatok miatt kivárás lehet a leginkább jellemző.

A befektetőknek ajánlott portfólióban a nyersanyagokból történő eladással (10%) tovább csökkentettük a kockázatot, és a biztonságra helyezzük a hangsúlyt (forint és dollár pénzpiac), kockázatos hazai kötvény és részvény eszközöket nem ajánlunk."

K&H: A hazai kötvényeket és részvényeket nem ajánljuk


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium