Kitalált valamit az EU, ami annyira nem jött be, hogy még saját magát is szívatja vele

2017. október 13. 11:17    
nyomtatás
 
Hatalmas árverseny alakult ki a piacon a bankok és brókercégek között az elsősorban alapkezelős ügyfelekért, a befektetési elemzésekért elkért összegek sok esetben már olyan alacsonyak, hogy félő, ha ezért fizetnek, azzal a januárban életbe lépő MiFID 2-es szabály másik, az ösztönzőkre vonatkozó előírását szegik meg az alapkezelők - számol be a hírről a Financial Times.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Kezdetben még jó ötletnek tűnt, hogy a kereskedési díjaktól különválasszák az elemzésekért fizetett díjakat, miután az elv az volt, hogy a főként alapkezelőkből álló ügyfelek ne plusz szolgáltatásokért voksoljanak egy bróker vagy befektetési bank mellett, amikor ügyletkötésre kerül a sor, hanem minden esetben az ügyfelek érdekében járjanak el.

A részben az elemzési díjakra is vonatkozó új EU-s irányelv, a MIFID 2. januárban lép majd életbe, de még mindig erős árverseny van a brókeri/elemzési szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplők között az ügyfelekért. Olyannyira, hogy egyesek más annyira alacsony díjakkal hirdették meg elemzéseiket, hogy félő, a főként alapkezelőkből álló ügyfelek ezeket meg sem vehetik, mert akkor már ösztönzőnek minősülnének az alacsony ár miatt az elemzések.

Az, hogy ilyen erős árverseny alakult ki a piacon, nem meglepő, hiszen a bankok és brókercégek érdeke, hogy a MiFID 2 után is megtartsák intézményi ügyfeleiket, így az elemzések árazása vagy azokból befolyt összeg csak másodlagos szempont a hosszú távú kapcsolat fenntartásában.

Kérdés, hogy mindezek után mit lép az EU az ügyben, ha egyáltalán lép valamit. A brit felügyeleti szerv, az FCA iránymutatása szerint az alapkezelőknek maguknak kell eldönteniük, hogy az ár, amit az elemzésekért fizetnek, nem sérti-e az ösztönzőkre vonatkozó szabályokat, ugyanakkor a felügyelet szóvivője hozzátette azt is, hogy alapvetően jó dolog, ha az ügyfelek ugyanazért vagy egy jobb szolgáltatásért kevesebbet kell, hogy fizessenek.

Az elemzések árának kérdése azért sem mellékes, mivel egyre több alapkezelő - még azok is, akik korábban az ellenkezőjét mondták be - dönt úgy, hogy nem az ügyfeleivel, hanem saját zsebéből fizet a befektetési elemzésekért. Ebből kifolyólag az alapkezelők még az eddigieknél is jobban megválogatják, mely elemzésekért fizessenek, ami nemcsak a megrendelt elemzések számának csökkenésében, hanem az azokra allokált büdzsé lefaragásában is megjelenik.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium