Megy a visszaszámlálás, erre az EU az utolsó utáni pillanatban változtatna egy fontos szabályon

2017. november 10. 09:51    
nyomtatás
 
Már két hónap sincs hátra, és életbe lép az európai tőke- és pénzpiacokat felforgató új EU-s irányelv, a MiFID 2. Nem elég, hogy a piaci szereplők már így is sokat szenvednek a szabályoknak való megfeleléssel a határidőre, az EU most, az utolsó utáni pillanatban újabb módosításokat vezetne be, ezúttal az ún. rendszeres internalizálók kapcsán - számol be a hírről a Financial Times.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Új konzultációs lehetőséget indít az Esma a MiFID 2 kapcsán, ezúttal a rendszeres internalizálónak minősülő bankok és egyéb tőke- és pénzpiaci szereplők kapcsán. Attól félnek az európai felügyeletnél, hogy az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatók kihasználnák a rendszerben rejlő kiskapukat a részvényügyleteknél, ezért szigorítanának a szabályokon.

Jelenleg az európai részvénypiacokon végbemenő részvénykereskedés mintegy 30%-át tőzsdén kívüli helyszíneken kötik, az Esma attól tart, hogy ez az arány még nagyobb is lehet. Ennek megakadályozása érdekében azt találták ki, hogy a rendszeres internalizálónak minősülő szolgáltatók és pénzintézetek csak megemelt minimum kereskedési ügyletek esetében használhatnak tőzsdén kívüli felületeket az ügyletkötésre, miután eddig erre is enyhébb szabályok vonatkoztak.

A konzultációs lehetőség a témában január 25-ig áll fent, miután a rendszeres internalizálók kilétére is csak a nyarat követően derül majd fény, ez után fogja látni az Esma, hogy mely bankok és befektetési szolgáltatók milyen nagyságú ügyleteket kötnek.

Nem olyan rég a Deutsche Bank tett ezzel kapcsolatban bejelentést:

2017.10.09 11:43 Olyat lép a német nagybank, amit még senki más előtte

Mi az a rendszeres internalizáló (Systematic Internalizer, SI)?


A rendszeres internalizáló szerepkör kialakítását, mint sok mást is, a 2008-as válság és annak tanulságai hívták életre, az SI már a MIFID 1-ben is szerepelt. Lényegében ezzel kívánják szabályozottabb mederbe terelni a felügyeleti szervek a nagybankok sajátszámlás kereskedéseit.

Miközben a tőzsdéken és egyéb kereskedési helyszíneken az ügyfelek megbízásait igyekeznek párosítani, addig az SI platformokon az ügyfelek eladási vagy vételi megbízásait közvetlenül is tudják teljesíteni. A bankok saját tőkéjüket is felhasználhatják az ügyletek teljesítésére vagy készleteket is felhalmozhatnak az ügyfelek igényeinek kielégítésére.

A rendszeres internalizáló szerepkört azonban sok bírálat érte, sokak szerint ez csak egy nagyobb teret engedett a bankoknak a "dark trading"-re, lényegében egyes részvényügyeleteket olyan platformon hajthatnak végre, amelyekre a piacnak, de sok esetben még a felügyeleti szerveknek sincs rálátása.

Nem véletlen, hogy a MiFID 1-ben leírtakhoz képest a MiFID 2-ben több helyen is szigorítanak az SI szerepkörön és kötelezettségeken. Egyrészt előírják, hogy csak az lehet rendszeres internalizáló, aki az ügyfélmegbízások végrehajtásakor jelentős nagyságrendben kereskedik saját számlára rendszeresen és szervezetten. A gyakoriságot és rendszerességet a tőzsdén kívüli kötések számával kell mérni, és mindezt a Felügyeletnek is jelenteni kell.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Budapesti ingatlankörkép (x)

Továbbra is megéri új építésű ingatlanba fektetni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium