szerző

MKB: nem érdemes még temetni a piacokat

Daróczi Andor
2016. január 29. 16:53    
nyomtatás
 
MKB Alapkezelő:


"A piacokat közelebbről is figyelő befektetők számára nem mondunk újdonságot, de érdekes statisztikai tény, hogy ilyen rosszul még soha nem indult év a részvénypiacokon, mint 2016-ban. Az eladási hullám okát több tényező kombinációjában érdemes keresni: egyrészt a nyersanyagpiacok esése miatt a feltörekvő piaci részvényeken tovább erősödött a tőkekivonás; másrészt a jegybanki döntéshozók bizonytalansága a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban a befektetőkön is nyomott hagyott; harmadrészt a hagyományosan az intézményi portfoliók átrendezésével kezdődő január a világgazdaság romló növekedési kilátásai miatt részvényektől való elfordulást és menekülőeszközök iránti keresletet hozott. Így a biztonságosnak tekintett amerikai államkötvények- a FED decemberi kamatemelése ellenére -, a német államkötvények hozama és az arany is kifejezetten jó teljesítményt nyújtott eddig idén, miközben szinte az összes részvénypiacon 10-15%-os veszteségek halmozódtak fel a hónap közepéig.

MKB: nem érdemes még temetni a piacokatA jelenlegi igen bizonytalan befektetési környezet arra enged következtetni, hogy az idei év sem ígérkezik könnyebbnek kereskedési szempontból a tavalyinál. Ezzel együtt úgy véljük, hogy nem érdemes még temetni a piacokat és a januári gyengeséget egyelőre inkább óvatos részvényvásárlásokkal érdemes kihasználni. Arra számítunk, hogy a piacok idei iránya inkább március-április tájékán dőlhet el, amikor a nagyobb jegybankoknak "színt kell vallani" azzal kapcsolatban, hogy mennyire érzik törékenynek a gazdasági helyzetet a nagyobb földrajzi régiókban. A piac máris arra számít, hogy márciusban az EKB tovább növeli kötvényvásárlási programját, a FED nem emeli tovább alapkamatát, illetve a japán jegybank szintén további monetáris stimulussal él. Emellett a kínai alapkamat csökkenésében és a hitelezési kondíciókban is bőven van még tér lazítani, így a koratavasz vélhetően az ezekkel kapcsolatos feszült várakozással és óvatos fölfelé korrekcióval telhet a részvénypiacokon. Ha viszont tavasszal a jegybankok csalódást okoznak és a növekedési kilátásokban sem történik érdemi javulás, csúnya hónapokra kell felkészülni az év hátralevő részében.

A fenti várakozásunkhoz igazodva egyrészt megemeljük hazai kötvénypiaci kitettségünket modellportfoliónkban, arra számítva, hogy márciusban jó esély nyílik a hazai államadósság hitelbesorolásának befektetői kategóriába történő emelésére, ami hozhat friss pénzt a hazai kötvénypiacra. Emellett az ingatlanpiaci kitettség terhére emeljük feltörekvő piaci részvénysúly-ajánlásunkat arra spekulálva, hogy a nyersanyagpiacok rövidtávú várható pattanásával egyetemben a feltörekvő piacokon is bekövetkezhet némi fölfelé korrekció. Hangsúlyozzuk azonban, hogy ezek csak finomhangolások, igazából március vége, április eleje lehet az évben az a pillanat, amikor megítélésünk szerint komoly befektetési döntésekre és jelentős portfolió-átallokálásra kell lélekben felkészülni."

MKB: nem érdemes még temetni a piacokatAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium