5 tényező, amely befolyásolja a műtárgyak árát

2017. március 20. 12:57    
nyomtatás
 
A műalkotások árazása nagy fejtörést okozhat a kezdő gyűjtőknek. Annak ellenére, hogy nincs egy biztos és objektív módszer az árak megállapítására, néhány szempontot figyelembe véve közelebb juthatunk a mögöttük megbújó tényezőkhöz, amelyeknek köszönhetően a műtárgy drágább vagy éppen olcsóbb lesz.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A műtárgy.com az Artsy cikke nyomán a továbbiakban a legfontosabb, árat befolyásoló tényezőket mutatja be.

5 tényező, amely befolyásolja a műtárgyak árát
Kereslet


Az, hogy a műtárgypiacon keresett művészről van-e szó, döntő jelentőségű az ár szempontjából. Nagy a kereslet az olyan művészek munkái iránt, akik megkerülhetetlenek a művészet történetében vagy akiknek kevés műve kering a piacon. Az árakat figyelve érdemes összevetni a hasonló megoldásokkal operáló, hasonló témákkal foglalkozó, esetleg az ugyanarról a földrajzi területről érkező művészeket.


Méret


Habár a minőségnek nem feltétlenül fokmérője a méret, gyakran mégis azzal találkozhatunk, hogy minél nagyobb a műalkotás, annál drágább. Ez azért is lehet így, mert a galériák sokszor megállapítanak egy árat a művészeiknek, amelyet az adott műtárgy méretének függvényében alakítanak.

A méret fontos nemcsak az ár miatt lehet fontos a vásárlás során, hanem azért is, mert sok gyűjtő - kifejezetten igaz ez a kezdőkre - a saját otthonukba vásárolja meg a festményeket, szobrokat. Nem elhanyagolható szempont, hogy a műtárgy elférjen, ugyanakkor érvényesülni is tudjon abban a térben, ahova szánják.

5 tényező, amely befolyásolja a műtárgyak árátTéma


A téma rendkívül fontos eladhatósági szempontból. A szép nőket, derűs tájakat, csendéleteket ábrázoló festmények sokkal nagyobb valószínűséggel kelnek el, ehhez mérten az áruk is magasabb lehet.

A témán túl persze a kivitelezés is számít, egy esztétikus, színes alkotást általában szívesebben nézegetnek az emberek otthon. Plusz értékkel bír az is, ha az alkotás a művészre jellemző és akár első pillantásra megállapítható, hogy ki a művész.

Kondíció


A műtárgypiac sokkal jobban értékeli azokat a munkákat, amik nem szorultak semmiféle helyreállító beavatkozásra. Amennyiben a tárgy mégis javításra szorul, a legkevesebbet akkor veszít az értékéből, ha a művész maga hozza helyre.

Előfordul persze, hogy az alkotáson keletkezett sérülés önálló értékkel bír, saját története van. Így volt ez például azzal a Mao Ce-tungot ábrázoló Andy Warhol portréval, amelybe az amerikai színész, Dennis Hopper belelőtt, két lyukat hagyva benne. A portré 2011-ben a Christie's árverésén a becsült ár tízszereséért kelt el.

5 tényező, amely befolyásolja a műtárgyak árátProveniencia


Az a műtárgy, ami sok kiállításon vett részt, híresebb emberek tulajdonában volt, előző tulajdonosai visszakövethetőek, általában többet érnek. A proveniencia döntő bizonyíték lehet a tárgy eredetiségét illetően is.

Kortárs művek esetében leginkább az számít, hogy az alkotó kapcsolatban áll-e művészeti galériával, milyen múzeumi gyűjteményekben vannak alkotásai, voltak-e jelentős kiállításai, milyen események, művészeti vásári jelenlétek kapcsolódnak hozzá.

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium