Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten

2017. október 13. 12:56    
nyomtatás
 
1517. október 31-én Luther Márton megfogalmazta 95 tételét Albert püspöknek. A hiedelem szerint a wittenbergi templom kapujára is kitűzte azt, ezt az állítást azonban ma már sokan cáfolják. Ellenben az bizonyos, hogy Luther karizmatikus személyisége és a tanai megújították a hit világát, hatása az élet több területén is (politika, gazdaság, természettudományok...) megmutatkozott, változást idézett elő. Idén, 2017-ben a Reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, számos izgalmas esemény segít a megemlékezésben.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten


Tóth Menyhért: A vízenjáró (Vadvizek), 1940-es évek


A képzőművészet szerelmesei is találhatnak kedvükre valót az évfordulóhoz kapcsolódó programok között, október 15-én ugyanis nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten, Ég és Föld között - a Biblia a magyar képzőművészetben címmel. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködve kiállítás-sorozattal vesz részt a megemlékezésben, korábban már Debrecenben, Győrben és Kolozsváron rendeztek kiállítást, a sorozat betetőzése a budapesti tárlat lesz. A kiállításon megjelenő alkotások a Biblia világával, a hittel és az emberi sorskérdésekkel foglalkoznak. A Biblia az európai kultúra legfontosabb könyve, tanításai és történetei majd kétezer éven át álltak az európai művészet középpontjában. A 20. században a bibliai ábrázolásokban az individuális jelleg lett hangsúlyos, egyre gyakoribbá váltak az olyan témák, amelyek egzisztenciális problémák boncolgatására adnak lehetőséget, például a Bűnbeesés esetében a tudás, az apostolok személyében a hűség dilemmái.

Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten


Kondor Béla: Próféta, 1969


A magyar művészek képesek voltak - és képesek ma is - úgy interpretálni az Írást, hogy remekműveik segítségével közelebb kerülhessünk a teremtéshez, Krisztus tanításaihoz, jobban át tudjuk érezni a szenvedést, amit az emberiség megváltásáért vállalt a keresztfán.

Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten


Szalay Lajos: Genezis - Özönvíz, 1966


A reformáció 500. évfordulójára rendezett kiállításban hit, történelem és művészet összefonódik, méghozzá olyan neves alkotók tolmácsolásában, mint Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Kondor Béla, Borsos Miklós, Csernus Tibor és még sokan mások, köztük az elmúlt évtizedek kortárs alkotói.

A bibliai történetek segítségével a vászonra vitt kérdések, belső vívódások és súlyos döntések ma is mind aktuálisak, mindennapjaink részét képezik. A tárlathoz kapcsolódóan megjelenik egy kiadvány is, a REFORMÁCIÓ 500 - A BIBLIA MINDENKIÉ c. kötet.

A kiállítás kurátorai: Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Kosinsky Richárd, Marosvölgyi Gábor és Szalay Ágnes, az Alapítvány művészettörténészei.

  • A kiállítás október 15-étől 2018. január 14-éig látogatható.
  • Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)


Forrás: mutargy.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium