Előfizetői tartalom

Halhatatlanná tett múzsák

Portfolio
Minden művész életében kulcsfontosságú szereppel bír az a személy, aki ihletet ad és erőt biztosít az alkotáshoz, aki a művészélet viharaiban átmenetileg vagy tartósan támaszt tud nyújtani. A múzsa témája kimeríthetetlen, a művész, aki műveiben saját életére is reflektál, hol aprólékosan, hol néhány jellemző mozdulattal, a legkülönbözőbb anyagokkal dolgozva állít emléket szerelmének, ezáltal a halhatatlanságot biztosítva neki. Az alábbiakban öt múzsát, öt kapcsolatot mutatunk be.

Márffy Ödön és CsinszkaMárffy Ödön 1920-ban, Ady halála után másfél évvel vette el Boncza Bertát, ismertebb nevén Csinszkát, a költő özvegyét. Amint 1928-ra felépült közös otthonuk, a Szamóca utcai villa, Márffy képei lecsendesedtek, oldottabbá váltak. Ebben az időszakban, egészen a felesége haláláig, legkedveltebb témája Csinszka és az otthoni környezet volt. Csinszka...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés