Halhatatlanná tett múzsák

2017. július 13. 11:30    
nyomtatás
 
Minden művész életében kulcsfontosságú szereppel bír az a személy, aki ihletet ad és erőt biztosít az alkotáshoz, aki a művészélet viharaiban átmenetileg vagy tartósan támaszt tud nyújtani. A múzsa témája kimeríthetetlen, a művész, aki műveiben saját életére is reflektál, hol aprólékosan, hol néhány jellemző mozdulattal, a legkülönbözőbb anyagokkal dolgozva állít emléket szerelmének, ezáltal a halhatatlanságot biztosítva neki. Az alábbiakban öt múzsát, öt kapcsolatot mutatunk be.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Márffy Ödön és Csinszka


Márffy Ödön 1920-ban, Ady halála után másfél évvel vette el Boncza Bertát, ismertebb nevén Csinszkát, a költő özvegyét. Amint 1928-ra felépült közös otthonuk, a Szamóca utcai villa, Márffy képei lecsendesedtek, oldottabbá váltak. Ebben az időszakban, egészen a felesége haláláig, legkedveltebb témája Csinszka és az otthoni környezet volt. Csinszka kék szemei őt is - csakúgy, mint Ady-t - rabul ejtették.

Halhatatlanná tett múzsák
Pablo Picasso és Marie-Thérèse Walter


Picasso legalább annyira híres szeretőként, mint művészként. Számtalan társának mindegyike lenyomatot hagyott a műveiben. Kapcsolata Marie-Thérèse Walterrel 1927-ben kezdődött, ekkor a lány még csak 17 éves volt, a festő pedig még az első feleségével, Olga Khokhlovával élt. A szerelemből közös gyermekük is született, Maya Widmaier-Picasso.

A Le Rêve (Az álom) című, 1932-es portré napsütötte, derűs színekkel ábrázolja a mindentudó mosollyal az arcán alvó nőt.

Halhatatlanná tett múzsák
Nan Goldin és Brian


Közel egy évtizeden át Nan Goldin privát életének apró mozzanatait örökítette meg a kamerájával. A New York-i kép egy vetítés (Ballad of Sexual Dependency - A szexuális függőség balladája) része volt, amely több mint 700 képet tartalmazott, a vetítés alatt pedig zene szólt.

A fotó dokumentálja a nő bonyolult, fizikálisan is abúzív kapcsolatát a párjával. A férfi a kamerának háttal ülve dohányzik, míg a nő védekezően összegömbölyödve fekszik az ágyon és próbálja elkapni szeretője tekintetét.

Halhatatlanná tett múzsák
Rembrandt van Rijn és Hedrickje Stoffels


Vajon ki lehet ez a folyóba lépő, ruháját egészen comb tövig felhúzó, világos bőrű nő? Valószínűleg Hedrickje Stoffels, Rembrandt élettársa, akivel a festő felesége, Saskia halálát követően egészen a nő haláláig együtt élt. Saskia végrendelete miatt nem házasodhattak össze, azonban két közös gyermekük is született, Cornelia és Titus. A nő Rembrandt kereskedője is lett, fiával egy kis üzletben árulták a festő képeit.

A kép személyes hangvételű, talán tanulmányként vagy saját maga számára készítette a művész. A kép elkészültének évében Hedrickje várandós lett a lányukkal, Corneliával, és a házasságon kívül fogant gyermek miatt számos megaláztatás érte, ám ő mégis élete végéig hűségesen kitartott Rembrandt mellett.

Halhatatlanná tett múzsák
Ámos Imre és Anna Margit


Anna Margit még csak 17 éves volt, amikor a rajziskolában megismerte a nála hat évvel idősebb Ámos Imrét. Mindössze pár nap elég volt nekik ahhoz, hogy összeköltözzenek, nem törődve az anyagi nélkülözéssel. 1935-ben házasodtak össze, Anna Margit tanítványa is lett a férfinak. Együtt utaztak Párizsba, ahol megismerkedtek Chagall művészetével, valamint saját munkáikat is megmutatták a francia mesternek.

Ámos Imrét 1940-től többször is elvitték munkaszolgálatra, 1944-ben halt meg Németországban, halálának pontos időpontja nem ismert. Anna Margit barátoknál rejtőzve élte túl a háborút. Kettőjük kapcsolata fennmaradt levelezésük tanúsága szerint is kifejezetten erős és bensőséges volt.

Halhatatlanná tett múzsák
Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium