Plakát, a megunhatatlan

2017. november 14. 08:26    
nyomtatás
 
A régi plakátok manapság nagy népszerűségnek örvendenek, és ez nem is csoda, hiszen hatásosan mesélnek a régmúlt idők kultúrájáról, társadalmáról, a nagyvárosok mindennapjairól. Ezenkívül eredeti funkciójuknak megfelelően figyelemfelkeltők és közérthetők. Nosztalgikus hangulatuknak és élénk színeiknek köszönhetően a lakberendezésben is egyre nagyobb szerephez jutnak. A gyűjtők számára különösen örvendetes hír, hogy hazánkban még mindig jó áron lehet hozzájutni egy-egy plakáthoz.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Az alábbiakban olyan plakátritkaságokat ajánlunk, amelyekre egy jelenleg futó aukción licitálni lehet, és amelyek között a történelem iránt érdeklődők és a filmrajongók is megtalálhatják a kedvükre valót.

Plakátok filmrajongóknak


A filmplakátok érdekessége abban rejlik, hogy a rendszerváltás előtt a külföldi, világsikert arató filmeknek is itthon készültek a plakátjaik, neves grafikusművészek által. Egy-egy filmhez több alkotás is készült, majd a legjobbnak vélt munka vált hivatalossá. Ezekre a plakátokra így aztán az egyedi hangvétel jellemző, ami kifejezetten értékessé és érdekessé teszi őket.

A Bud Spencer és Terence Hill filmek rajongóinak figyelmébe ajánljuk a Szuperhekusok című film 1985-ös, Hodosi Mária által tervezett vidám plakátját, ami kicsit visszarepít minket a nyárba.

Plakát, a megunhatatlan
A világhírű Queen zenekar 1986-ban lépett fel a Népstadionban. Azok számára, akik lemaradtak a fellépésről, a koncertről film is készült, Magic- A Queen Budapesten címmel. A filmhez készült plakátra most lecsaphatnak az együttes rajongói.

Plakát, a megunhatatlan
A Drágán add az életed című akciófilm 1988-ban jelent meg, a fiatal Bruce Willis főszereplésével, aki részben ennek a filmnek köszönhette népszerűségét. A filmhez 1989-ben itthon készült plakát stílusában kifejezetten festői.

Plakát, a megunhatatlan
Plakátok a háború előttről


A II. világháború előtt készült plakátok már csak koruknál fogva is értékesek. Az aukción rendkívül jó állapotban lévő, igazi ritkaságszámba menő művekkel is találkozhatunk.

A hadikölcsön jegyzésére buzdító litográfia tervezője Haranghy Jenő, illusztrátor, plakát- és bélyegtervező, aki az Iparművészeti Iskola tanáraként is működött. Ő tervezte a Műcsarnok timpanonjának mozaikdíszét is, 1941-ben.

Plakát, a megunhatatlan
Az 1935 körül készült cirkuszi plakát Fényes György cirkuszának kerékpáros akrobata számát volt hivatott népszerűsíteni. A vállalkozó 1935-ben nyerte meg a főváros cirkusz bérlésére kiírt pályázatát, az általa vezetett intézmény 1943-ig nagy sikerrel működött, 1944-ben a bombázások miatt már nem lehettek előadások.

Plakát, a megunhatatlan
1930 körül készült ez a reklámplakát, amely az Emergé kerékpárgumira hívta fel a figyelmet. Ez a litográfia felidézi a két világháború közötti polgári élet hangulatát, és megmutatja azt is, hogy ekkoriban a reklámokat művészi igénnyel dolgozták ki.

Plakát, a megunhatatlan
Politikai plakátok


A közelgő aukción egészen a századelőtől kezdve minden korszakból találhatunk politikai plakáttörténeti érdekességeket. Ez azért is nagyon jó, mert minden korszakról nagyon sokat elárulnak a politikai plakátjai (is).

Ezen az 1936-os plakáton zöld háttér előtt lendületes alakok sietnek, minden bizonnyal a hűvösvölgyi nagyrétre, ahol a Szociáldemokrata Párt a népünnepélyét tartotta. A plakátról még az is kiderül, hogy a belépő 30 fillér volt.

Plakát, a megunhatatlan
Az SZDSZ 1989 körül készült választási plakátjáról Nagy Imre néz komolyan ránk. A plakát Ducky Krysztof, Magyarországon élő, Ferenczy Noémi-díjas lengyel grafikusművész alkotása. A művész a Magyar Plakát Társaság egyik alapító tagja.

Plakát, a megunhatatlan
Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm rendező plakátja az 1989-es romániai forradalom emlékére készült.

Plakát, a megunhatatlan
Az aukció anyaga még számos további érdekességet tartalmaz, a teljes kínálat itt tekinthető meg.

Szerző: műtárgy.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium