Előfizetői tartalom

Szecesszió a Duna mentén - Közeleg a Szecesszió Világnapja

Portfolio
Idén június 10-én magyar kezdeményezésre már ötödszörre ünneplik világszerte a szecessziót. Az életörömmel telített stílus ma is töretlen népszerűségnek örvend és ez nem is csoda, hiszen az akadémizmus és a historizmus ellen fellépő, összművészeti törekvésű irányzat a mindennapi tárgyak és életterek funkcióval összehangolt, igényes, színes és természetközeli kialakítását tűzte ki célul. A szecessziós mozgalom hatással volt a képző- és az iparművészetre, valamint az építészetre is. Az építészeben az új anyagok, a vas és a vasbeton szabadabb formaalakítást tett lehetővé, a homlokzat díszítésére használt majolika pedig színpompás növényi, organikus vagy geometrikus formákat eredményezett.

A szabadkai zsinagóga egyik ablaka (Építészek: Komor Marcell és Jakab Dezső)A szecesszió világnapja alkalmából rendezett programsorozat idén az építészettel foglalkozik. Június 9-én és 10-én számos városi séta várja az érdeklődőket, magyar és angol nyelven. A sétákon a szecessziós építészet remekeit ismerhetik meg a résztvevők, Lechner és tanítványai munkáit,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés