Előfizetői tartalom

Lecsengőben az aranyláz?

Portfolio
Az év eleji felfutást követően az arany árfolyama lefelé vette az irányt, és május végére le is dolgozta az Európai Központi Bank által is fűtött ralit. Az elmúlt hónapok áresése mögött elsősorban a spekulatív befektetők, hedge fundok kitárazása állt. Az elmúlt évhez képest azonban a - főként hosszú távra gondolkodó lakossági befektetők körében népszerű - fizikai aranyvásárlás is visszaesett, nem csak hazánkban, de Európában, Amerikában és Indiában is. A biztonságos menedék ígéretével kecsegtető fizikai arany népszerűségének csökkenése egyrészt azzal magyarázható, hogy az emberek az újabb és újabb gazdasági rémektől már kevésbé ijednek meg - mondta Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója, másrészt pedig aki akart, az az elmúlt években bevásárolt már. Hazánkban, de Németországban is emiatt már nem az egyösszegű nagyobb vásárlások, sokkal inkább a rendszeres megtakarítási programok váltak népszerűvé a fizikai arany piacán.

2011 első negyedévéhez viszonyítva nőtt, az előző negyedévhez képest viszont csökkent az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránti kereslet, miközben az arany érmék és tömbök mindkét időtávon veszítettek népszerűségükből. Az idei első negyedévben az ETF-ek 51,4 tonna aranyat vásároltak, míg egy évvel korábban nettó 62,1 tonnát értékesítettek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés