Előfizetői tartalom

Így intézték el ezt a nyugdíjpillért

Portfolio
A pénteken benyújtott törvényjavaslat megpecsételi az 1998-ban felállított magánnyugdíjpénztári szektor sorsát, jelen állás szerint a maradék 61 ezer tag számára nem sok remény van a végelszámolások elkerülésére. Pedig Pelikán József legendás mondata a pénztárakra is igaz, olyanok voltak, mint "az új magyar narancs, kicsit sárgább, kicsit savanyú, de legalább a miénk". Az éveken keresztül folytatott költségvetési túlköltekezés, a válság és a jogszabályi környezet drasztikus átalakítása viszont elég volt ahhoz, hogy kiradírozza a legnagyobb intézményi befektetőt az országban. Ezentúl csak az állami nyugdíjrendszer kockázatait futjuk, és esély sem volt arra, hogy kiderüljön, a tőkefedezeti pillérrel elkerülhettük-e volna a nyugdíjkatasztrófát.

Menjünk vissza a kezdetekhez. Magyarországon 1995-ben jutott arra konszenzusos álláspontra a szakma és a politikusok, hogy a hazai nyugdíjrendszer alapvető reformra szorul, a cél az volt, hogy a romló demográfiai környezet tudatában egy olyan rendszer álljon fel, amely járulékfizetésre ösztönöz. Két reformelképzelés versengett, végül győztesen a pénzügyminisztérium került...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés