Előfizetői tartalom

Nyugdíj: időben kell lépni, különben baj lesz

Portfolio
A kötelező magányugdíjpénztári szektor visszaszorítása a magyar kezdeményezést követően nagyon népszerű lett a régióban, tavaly ősszel például a lengyel kormány is hasonló elhatározásra jutott. Sok helyen kritikus hangvétellel írtak a nyugdíjreformról, egy napokban megjelent elemzésben egy volt lengyel pénzügyminiszter és az IMF korábbi vezető közgazdásza azt írta, hogy helyes irányba tett lépést volt a kötvényportfólió államosítása. Mint fogalmaznak, túlságosan drága volt a kötelező nyugdíjpillér bevezetése, ráadásul az elérhető hozamok is kiábrándítóak voltak. A lényeg, hogy a lengyel kormány még viszonylag időben mert lépni, sok ország ugyanis ezzel még adós. A vesztüket azonban ők sem kerülhetik el - áll a Project Syndicate oldalon.

Kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb költségvetésre nehezedő kihívás hosszú távon a társadalombiztosításból (nyugdíjrendszerből) következik, a gazdaságilag aktív népesség számos országban csökken, ezt meghaladóan a társadalom is öregszik, amely egyre nagyobb terhet ró a rendszerre. Számos próbálkozás történt a probléma megoldására, sajnos ezek megítélése teljesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés