Előfizetői tartalom

Kérd az államtól az egész nyugdíjat, ha közel a korhatár (interjú)

Portfolio
A gyors nyugdíjkorhatár-emelés megoldotta a fenntarthatósági problémákat egy időre, azonban a jelenlegi demográfiai viszonyokat ismerve az élettartam emelkedéssel összhangban további korhatáremelés sem kizárt a jövőben, hacsak nem egy új alternatíva mentén indulunk el - véli Dr. Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Amennyiben elfogadja az Országgyűlés az állami tb-rendszerbe való visszalépés lehetőségét, akkor az 57 éven felüli korosztálynak szinte biztos, hogy élnie kell ezzel a lehetőséggel, a többieknek viszont nem feltétlenül a visszalépés a legjobb megoldás. Borza Gábor szerint a költségplafon-csökkentés miatt a pénztári szektorban egy konszolidációnak lehetünk majd a szemtanúi, miközben sok kérdőjelet tartalmaz még a nulla százalékos reálhozam garancia.

A rendszer önmagában nem rossz. Portfolio.hu: Mit gondol a nyugdíjkorhatár emeléséről? Ez a lépés elodázhatja a régóta szükséges változtatásokat? Borza Gábor: Úgy gondolom, hogy ez egy olyan szükséges lépés volt, amit a fenntartható felosztó-kirovó rendszer érdekében meg kellett tenni. Elképzelhető, hogy lehetett volna jobban paraméterezni, azonban az eredeti javaslat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés