Végelszámolással megszűnik az Erste magánnyugdíjpénztára

2012. február 20. 14:53    
nyomtatás
 
Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését 2012. július 1-jével. A szektorban 2012-ben ez volt az első ilyen jellegű bejelentés, a következő hetekben még várhatóak fejlemények, hiszen a többi 10 pénztár közgyűlése is hamarosan dönt a magánnyugdíjpénztári pillér megtartásáról vagy megszüntetéséről.
Mohr Lajos, az Erste Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai nyugdíjrendszer második pillérét jelentő magánnyugdíjpénztárakat érintő kedvezőtlen, tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit. Mivel az új szabályozás értelmében a magánpénztári befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének. Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható.

Az Erste Nyugdíjpénztár február 28-ig levélben tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.

Mohr Lajos kiemelte: az Erste Nyugdíjpénztár egyre népszerűbb önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét. Már csak azért is, mert az öngondoskodás fontossága újra a figyelem középpontjába került. Az Erste Nyugdíjpénztár fontos célja, hogy önkéntes pénztárán keresztül továbbra is kiemelkedően magas színvonalú szolgáltatásokkal járuljon hozzá ügyfelei megtakarításainak növeléséhez.

Végelszámolással megszűnik az Erste magánnyugdíjpénztára


Az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben. A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 100 ezer forint), a magas és kamatadómentes elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

  
Nem egészen egy órával ezelőtt közölte a Stabilitás Pénztárszövetség, hogy a pénztárak a működésük fenntartása érdekében adományokat fognak kérni a tagoktól. Az Erste a döntés alapján nem merte vállalni az adományozással kapcsolatos kockázatokat, ez nem is lehet meglepő, hiszen a magánnyugdíjpénztári ág a szektorban a legkisebb volt, a maradó tagok száma 2 400 fő volt körülbelül.

Egy ilyen kis pénztár esetében csak magas, akár 10 ezer forint feletti éves adományt is el kellett volna kérni egy tagtól ahhoz, hogy fenntartsák a működést. Egy pénztárnak azt is mérlegelnie kell, hogy itt nem egy rövid távú döntésről van szó, a működést hosszabb távon is biztosítani kell, azonban ez jelenleg nagyon bizonytalan lábakon áll. Az viszont mindenképpen érdekesség, hogy a megszűnés mellett döntöttek, és nem például a beolvadás mellett. Ez azt vetítheti előre, hogy nem feltétlenül van meg a kisebb szereplőkben az érdeklődés, hogy a nagyobb pénztárakba olvadjanak be.

Ha megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a szektorban maradó 10 pénztár közül az ING, az OTP, az Aegon, az AXA és az Allianz van 10 ezer fős taglétszám felett. A Dimenzió, a Pannónia, az MKB, az Aranykor és a Budapest pénztár mindössze 2 700-3 500 fős taglétszámmal áll. A következő időszakban több bejelentés is várható, hiszen a közgyűlések hamarosan lemennek, ahol döntenek a pénztár maradásáról vagy megszűnéséről.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium