Befektetés

3 dolog, amit mindig is tudni akartál a 72 ezer forintos állami ingyenpénzről

Portfolio
30%, maximum éves 72 ezer forintos éves állami támogatás jár alanyi jogon minden lakás-takarékpénztári szerződéshez, ahhoz viszont, hogy a tőkearányos hozamunkat maximalizálni tudjuk, számos trükköt érdemes lehet bevetni, hiszen akár a tetemes, 1%-os szerződéses díjarányos összeget, akár azt, hogy a pénzünk túl sokáig "parlagon heverjen", meg tudjuk úszni. Összeszedtünk három hasznos tippet azoknak, akik az LTP-szerződésük hozamát akarják maximalizálni.
Felújítanál, korszerűsítenél, esetleg előtörlesztenél de nincs elég megtakarításod? A Pénzcentrum LTP kalkulátorával a legjobb lakás-takarékpénztári ajánlatokat hasonlítsd össze. Hívd le a busás állami támogatást, és kerülj egy lépéssel közelebb álmaid otthonához!

1. Hogy lehet elérni a legnagyobb hozamot?

A lakástakarékokhoz járó, befizetés arányos 30%-os állami támogatás felső határa mindössze éves 72 000 forint, ezt pedig havi 20 ezer forint befizetésével tudjuk maximalizálni (plusz 150 forintos havi számlavezetési díj).

Mivel csak a befizetések után kapjuk meg az állami támogatást, érdemes a lehető legrövidebb időre kötni a megtakarításunkat (ez jellemzően négy év, plusz két hónap kiutalási időszak). Egy példával illusztrálva; ha a harmadik évben befizetünk 240 ezer forintot, ugyanúgy 72 ezer forint fog járni állami támogatásként, az előző években befizetett 480 ezer forintra csak a betéti kamatot írják jóvá.

Ha viszont 4 évre kötjük csak a szerződést, akár 10%-os tőkearányos hozamot is elérhetünk a konstrukcióval, amit a lakástakarékok EBKM-mutatói is igazolnak.

A betéti kamattal is lehet játszani. A legtöbb lakás-takarékpénztár alapból 0,1-1% betéti kamatot fizet négy éves konstrukciókra, de van olyan pénztár is, amely 3%-ot ajánl, ha legalább hatéves megtakarítást indítunk.

3 dolog, amit mindig is tudni akartál a 72 ezer forintos állami ingyenpénzről

2. Lehet faragni a költségeken

A lakás-takarékpénztáraknak két fontosabb költsége van:
  • az 1% számlanyitási költség - amit a szerződéses összegre terhelnek. A szerződéses összeg a futamidő alatti összes befizetés, ennek hozama, az állami támogatás és a felvehető hitel összege, akkor is, ha utóbbit egyáltalán nem veszünk igénybe,
  • illetve a havi 150 forintos számlanyitási költség.

Csak, hogy érezzük, mit is jelent pontosan a szerződésnyitási költség: egy havi 20 ezres, 4 éves szerződésre körülbelül 30-40 ezer forintot terhelnek szerződéskötési összegként, ami az első éves állami támogatás felét körülbelül el is viszi.

Érdemes csökkenteni, vagy ha lehet, megúszni ezt a költséget, erre két jó módszer van:
  • Ha nem akarunk hitelt felvenni, érdemes olyan módozatot választani, ami a lehető legkisebb elérhető hitelösszeget bocsájtja rendelkezésünkre a megtakarítási időszak után, ugyanis az 1%-ot jelentősen megnyomja a felvehető hitelösszeg mennyisége.
  • Érdemes elcsípni egy számlanyitási akciót. Gyakran előfordul a lakástakarékoknál, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén elengedik az 1%-os számlanyitási költséget.

3. Nem elég egy lakásra, de van megoldás

Ha a fenti, "optimális" megtakarítási módszert használjuk - vagyis 4 évre teszünk félre havi 20 ezer forintot - mindössze 1,3-1,5 millió forintot tudunk összeszedni (plusz durván még egyszer ennyi hitelt), ami közel sem elég egy lakás megvásárlásához.

Bár az állami támogatásból egyszerre csak egy kedvezményezett részesülhet, megtehetjük azt, hogy indítunk egyszerre több lakástakarék-szerződést más-más kedvezményezettel, de egy szerződő neve alatt.

Így 4-5 szerződéssel és hitellel együtt már simán összehozhatjuk egy kisebb lakás árát - úgy, hogy a lakás durván tizedét az állam fizette (mondjuk ennek egy részét el is viszi a hitelkamat).

Itt például megnéztük, hogy ha így teszünk, hány szerződés mellett még mennyi banki hitelt kell felvennünk, ha egy 15 millió forintos lakást akarunk venni - egy kisebb, 40 négyzetméteres lakást ugyanis Budapest külterületein már tudunk ennyiből venni. A számításban a Fundamenta termékével számoltunk, mivel itt érhető el a legnagyobb szerződéses összeg.

3 dolog, amit mindig is tudni akartál a 72 ezer forintos állami ingyenpénzről
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas