Befektetés

Agresszív kamubrókerekre csapott le az MNB

Portfolio
Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az Invest and Trade Kft. befektetési függő ügynöknél, és soron kívül információkat kért a társaság itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó megbízójáról a ciprusi pénzügyi felügyelettől. A vizsgálat célja tisztázni, hogy az ügynökcég - amint azt fogyasztók jelezték - valóban agresszív, félrevezető termékértékesítési gyakorlatot folytat-e - áll a felügyelet sajtóközleményében.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytat a budapesti székhelyű Invest and Trade Pénzügyi Tanácsadó és Marketing Kft. (Invest and Trade Kft.) tevékenysége kapcsán. A vizsgálat során a jegybank azt kívánja áttekinteni, hogy a társaság működése során megsérti-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvényt.

Az Invest and Trade Kft. az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó ciprusi befektetési vállalkozás, a Goldenburg Group Limited függő ügynöke. Az MNB folyamatos monitoring tevékenysége során észlelte az ügynökcég - hazai közösségi oldalakon végzett - tevékenységét, amelynek több eleme felvetheti az agresszív, megtévesztő termékértékesítés gyanúját. Ezt több, a jegybankhoz beérkezett fogyasztói panasz, kifogás is megerősítette. Mindezek alapján nem zárható ki, hogy a függő ügynök üzleti tevékenysége akár egy csehországi szolgáltató társaság korábban felügyeleti intézkedéssel sújtott magyarországi ügynökeinek gyakorlatával vethető össze - az MNB itt vélhetően a Capital Partnersre gondol.

A fogyasztóvédelmi aggályokat felvető ügy kapcsán a jegybank - vizsgálata mellett - jogsegélyszolgálat keretében haladéktalanul információkat kért a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóságtól (Cyprus Securities and Exchange Comission, CYSEC) a hazai függő ügynök megbízójának státuszára vonatkozóan. A Goldenburg Group Ltd. prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyeletét ugyanis az európai uniós szabályok szerint a CySEC látja el, aki ügynökéért is felelősséggel tartozik.

Az MNB az uniós szabályok szerint ugyanakkor fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében felléphet a magyarországi fogyasztók érdekei és a közjó védelmében. A jegybank e jogosítványával ezen ügy kapcsán, és minden további hasonló esetben élni fog.

Az MNB egyúttal felszólítja az Invest and Trade Kft. tevékenysége nyomán esetleges kárt szenvedett vagy panasszal élni kívánó befektetőket, fogyasztókat, hogy észrevételeiket haladéktalanul juttassák el írásban, telefonon vagy személyesen a jegybank ügyfélszolgálatára.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1426691421