Bedőlt egy 8-27%-os hozamot ígérő piramisjáték

2017. április 20. 09:52    
nyomtatás
 
Bedőlt egy kínai piramisjáték, amely 8-27%-os, kockázatmentes hozammal csábította a befektetőit. Összesen körülbelül 116 milliárd forintnak megfelelő megtakarítás tűnt el.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A New York Times ír arról, hogy éppen tüntetnek a kínai Minsheng bank pekingi fiókjánál, mivel nem rég kiderült, hogy a pénzintézet "vagyonkezelési termékei" (wealth management product - WMP) valójában nem fektetnek semmibe, a pénzintézet helyi ága egy piramisjátékot üzemeltetett.

A termék 8-27%-os hozamot kínált a befektetőinek, emellett külföldi utakat, golfozást szerveztek azoknak az ügyfeleknek, akik befektették a pénzüket. Az egyik károsult, Lisa Wang, a teljes nyugdíjpénzét - mintegy 210 millió forintnyi jüant - ezekbe a termékekbe fektette, elmondása szerint a vagyonkezelője számtalanszor azt hazudta neki, hogy a befektetés kockázatmentes. A minimum belépési limit körülbelül 42 millió forintnak megfelelő jüan volt.

A botrány csak csepp a tengerben: Kínában elképzelhetetlen mennyiségű pénz - mintegy 1300 ezermilliárd forintnak megfelelő vagyon - forog ehhez hasonló, alulszabályozott, kétes hitelességű árnyékbanki termékekben. Ez Kína éves GDP-jének a 40%-a.


Ha nem is mind piramisjátékként működnek ezek a termékek, akkor is számos kockázat merül fel velük kapcsolatosan. A WMP-ket rengeteg bank a betéteknél lényegesen nagyobb, garantált hozamot kínáló, kockázatmentes termékként értékesíti, holott az itt összegyűlt pénzt gyakran rossz hitelminősítésű kötvényekbe fektetik, gyengén teljesítő cégeknek hitelezik ki, vagy épp egy másik bank WMP-jibe fektetik tovább. Sok ilyen termék a szén-, acél- és ingatlanpiacon fektet be, ezek a szektorok jelentős túltermelést mutatnak, ha bármely szektor bedől ezek közül, a teljes kínai gazdaságot - és megtakarítók milliót - taszíthatja válságba.

Persze azok a befektetők, akik tisztában vannak a termék kockázataival, illetve maguk a pénzintézetek is, arra számítanak, hogy egy esetleges csődhullámtól majd megvédi őket az állam.

A Minsheng banknál egyébként eddig úgy tűnik, nem rendszerszintű, hanem lokális a csalás, az érintett fiók vezetőjét letartóztatták. A piramisjátéknak körülbelül 120 áldozata van, akik azt ígérték, nem mennek haza, amíg nem kártalanítják őket. Tavaly ennél egy lényegesen nagyobb, online szerveződő piramisjáték dőlt be, ahol több mint 2000 milliárd forintnyi befektetői tőke tűnt el.

Az ilyen jellegű, magas, garantált hozamot ígérő termékekkel érdemes vigyázni, a közelmúltban írtunk több, magyar befektetőket is csábító gyanús termékről:
2017.03.31 05:52 A világ egyik legnagyobb piramisjátéka szedi áldozatait Magyarországon
2017.03.09 05:45 Évi 300% hozam: a Quaestor után itt a Questra

Címlapkép: Johannes Eisele, AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium