Befektetés

Drága lehet egy betegség, így készülhetsz rá előre

Portfolio
Számos kiváló magánorvos érhető el Magyarországon, egy huzamosabb kezelés, vagy vizsgálat-sorozat viszont vagyonokba kerülhet. Az egészségbiztosítások azoknak jelentenek megoldást, akik rendszeres díjért cserébe, előre szeretnének felkészülni egy előre nem látható, kisebb-nagyobb egészségügyi kiadásra. Ezek a biztosítások nemcsak anyagi segítséget jelentenek, hanem még meg is szervezik az orvosi ellátást. Megmutatjuk, hogyan működnek az egészségbiztosítások.
Az egészségbiztosítás egy öngondoskodási forma, melynek többféle alfaja létezik. Alapvetően úgy működik, hogy rendszeres díj ellenében a biztosító valamilyen egészségügyi szolgáltatást szervez meg és fizet ki, de betegség esetén történhet pénzbeli kifizetés is.

Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

Ennél az egészségbiztosítási fajtánál a rendszeres díjért cserébe a biztosító bevállalja, hogy megszervezi és kifizeti a szolgáltatónak - a választott csomag függvényében -,
  • a magán orvosi ellátást,
  • a szűrővizsgálatokat,
  • labor- és diagnosztikai vizsgálatokat,
  • az oltásokat,
  • a betegszállítást,
  • a gyógytornát,
  • a gyógykezelést,
  • a tanácsadást,
  • illetve bizonyos esetben külföldi orvosi kezelést is.


Alapvetően a legtöbb egészségbiztosítási csomag csak járóbeteg-ellátásra, ambuláns műtétekre és egynapos sebészetre vehető igénybe, de van olyan biztosító is, amely kórházi fekvőbeteg-ellátást is szervez, vagy téríti ennek költségeit.

Amellett, hogy jól felszerelt magánorvosokhoz juthatunk be az egészségbiztosításoknak köszönhetően, érdemes megjegyezni, hogy
  • 24 órás ügyfélszolgálat lehet a segítségünkre panasz esetén,
  • várólista nélkül, rövid időn/néhány napon belül egészségügyi ellátáshoz juthatunk,
  • prevenciós jellegű szűrővizsgálatokkal számos komolyabb betegséget megelőzhetünk az egészségbiztosítások segítségével.

Összegbiztosítás

Ez a terméktípus egy előre meghatározott összeget fizet ki az ügyfélnek, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, vagyis a biztosítói szolgáltatás ebben az esetben jellemzően utólag, a biztosított felé (halál esetén a kedvezményezettnek) történik, nem közvetlenül a szolgáltatónak megy.

Az összegbiztosítások jellemzően - szintén attól függően, hogy milyen terméket választunk- , fizethetnek egy előre meghatározott összeget, ha a biztosított
  • kórházba kerül (a kórházban töltött napok száma alapján),
  • műtéten esik át,
  • kiemelt kockázatú betegséggel (például rák, AIDS, szívinfarktus) diagnosztizálják vagy ezek közül valamelyik miatt meghal,
  • rokkanttá vagy keresőképtelenné válik.


Az összegbiztosításokat kiegészítő biztosításként is lehet akár szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások, akár kockázati vagy megtakarítási célú életbiztosítások mellé is kötni.

Mennyibe kerül?

A biztosítási termékek közti egyik fő eltérés, hogy melyik biztosító mekkora összegért milyen szolgáltatást, kiegészítőket hajlandó nyújtani. Szerződéskötés előtt egészségi nyilatkozatot kell tennie a biztosítottnak, ami befolyásolhatja a biztosítási díjat, illetve azt, hogy a biztosító köt-e egyáltalán velünk szerződést.

Jellemzően egyébként egy hónapra lebontva 5-30 ezer forint körüli rendszeres díjra számíthatunk, pontos mértéke függ többek közt:
  • életkorunktól,
  • egészségi állapotunktól,
  • a választott szolgáltatási tartalomtól, biztosítási összegek nagyságától,
  • foglalkozásunktól,
  • dohányzási szokásainktól, stb.

Kinek érdemes megkötnie?

Alapvetően bárkinek előfordulhat az életében, hogy kisebb-nagyobb egészségügyi kiadással kell szembenéznie, így mindenkinek érdemes elgondolkodnia azon, hogy egészségbiztosítást kössön.

Különösen azoknak lehet hasznos, akik nem rendelkeznek egy nagyobb félretett összeggel egészségügyi kiadások esetére, de magánorvosi ellátást szeretnének.

Kisebb kiadások esetén is segítségünkre lehet ez az öngondoskodási forma, hiszen az egészségbiztosításokkal gyorsan juthatunk szakszerű ellátáshoz, illetve a prevenciós szolgáltatások megelőzhetnek egy nagyobb bajt.

Munkáltatóknak is érdemes elgondolkozniuk a lehetőségen, hogy egészségbiztosítást kössenek beosztottjaikra, hiszen a termék béren kívüli juttatásként is nyújtható
  • adó- és járulékmentesen a minimálbér 30%-ig,
  • illetve a rendszeres díj elszámolható munkaerőköltségként, anélkül, hogy beszámítanak a 450 ezer forintos béren kívül juttatási keretbe.

Miben más, mint az egészségpénztár?

Gyakran keverik ezt az öngondoskodási formát az egészségpénztárakkal, pedig számottevő különbségek vannak a kettő közt:
  • Míg az egészségbiztosításnál a rendszeres díj nagyságát az ügyfél által választott szolgáltatási körre tekintettel a biztosító határozza meg a kockázatvállalása alapján, addig az egészségpénztáraknál a befizető tetszőlegesen dönti el, hogy mennyit tesz magának félre.
  • Az egészségpénztárakban egy konkrét egyenleget halmozunk fel, amit elkölthetünk az előre jól tervezhető egészségápolásra (pl. fogászati kezelések, szemüveg csere stb.), erre állami támogatás is járhat (befizetés arányosan 20+10%, nyugdíjpénztári jóváírással együtt maximum 150 ezer forintig). Egészségpénztár esetében legfeljebb az egyéni számlánkon lévő összeget tudjuk elkölteni.
  • Egészségbiztosítás esetében a szerződésben meghatározott események bekövetkezése esetén nyújt szolgáltatást a biztosító. A szolgáltatás, kifizetés elválik a befizetett összeg nagyságától, komolyabb betegség, esemény esetén a szolgáltatás jóval meg is haladhatja a befizetés összegét.

Részletesen erről a terméktípusról itt írtunk:

A cikk megjelenését a Generali Biztosító támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder