Így toldhatod meg 25%-kal a nyugdíjadat

2017. november 14. 09:40    
nyomtatás
 
11%-kal, 1247 milliárd forintra növelték az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a kezelt vagyonukat, az egy tagra jutó pénztári vagyon pedig 1,18 millió forintra nőtt 2017 harmadik negyedévében. Az egészségpénztárak esetén az egyéni tagdíjbefizetések 44,89%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a munkáltatói hozzájárulás 39,4%-kal csökkent - hangzott el mindez az ÖPOSZ sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy az átlagos nyugdíjhoz képest 25%-os kiegészítést jelent, ha valaki 5-6 millió forintot félrerak nyugdíjas éveire egy önkéntes nyugdíjpénztárban.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke elmondta, hogy
  • az adójogszabályok változása miatt a magánszemélyek viszont egyre nagyobb szeletét veszik ki a befizetéseknek, viszont a munkáltatói részvétel még mindig jelentős,
  • az egészség- és önsegélyező pénztárak díjbevétele 11,54%-kal nőtt, 8,3 milliárd forintra, az egyéni tagdíj 44,89%-kal nőtt, míg a munkáltató hozzájárulás 39,4%-kal csökkent, a munkáltatói tagdíjfizetés viszont még mindig több mint az egyéni. A pénztárak kezelt vagyona 48,19 milliárd forint, miközben a taglétszám 852 ezer forintnál stagnál.
  • Önkéntes nyugdíjpénztárak esetén a tagdíjbevétel 4,66%-kal nőtt (26,3 milliárd forint), ezen belül az egyéni befizetések 17,5%-kal nőttek (16,98 milliárd forint), míg a munkáltatói befizetések 2,17%-kal (9,35 milliárd forint). A vagyon növekménye 11,2% volt (1247 milliárd forintra), a taglétszám stagnál.
  • Az ÖPOSZ ezen kívül a munkáltatóknál is érdeklődik annak kapcsán, hogy mit lehetne tenni a megváltozott szabályozói környezetben a munkáltatói befizetések növelésének érdekében, illetve véleményeztetik az ÖPOSZ javaslatát is, melyről itt írtunk. Az eredmények év végén lesznek majd ismertetve.
  • Utolsó negyedévre 44,74 milliárd forintos tagdíjbevételt prognosztizált az ÖPOSZ, ami a tavalyi bázishoz képest körülbelül 10%-os növekedés. Tavaly év végén egyébként az ÖPOSZ kampánya 10%-nál magasabb díjbevétellel toldotta meg az utolsó negyedévet.
  • Öt év alatt 66%-kal növelték a tagok az egyéni számlaegyenlegüket, most ez 1,18 millió forint.
  • 17 évre számítva egy 5-6 millió forintos önkéntes pénztári megtakarítás az átlag nyugdíjhoz 25%-os kiegészítést jelenthet. Ha valaki 25 évesen elkezd napi 167 forintot félretenni, 16 millió forintos megtakarítást tud összerakni nyugdíjas korára.
  • Sokan egyébként hajlandóan havi 10 ezer forintot félretenni, de keveslik az ÖPOSZ kutatása szerint. Ideális esetben a legtöbben 20-25 ezer forintot szeretnének félretenni ideális esetben.

Az ÖPOSZ-tagok kezében van az önkéntes nyugdíjpénztárak teljes kezelt vagyonának 92%-a, a pénztárak 43%-a tagja a szervezetnek, egészségpénztárak esetén ugyanez a szám 81% és 38%.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium