Prémium

Könnyen csőbe húzzák a Cirmosok és Marcsikák a magyarokat (x) (x)

Portfolio
Hiába a tavaszi brókerpiaci események, az embereket könnyen csőbe húzzák a Cirmoshoz és Marcsikához hasonló emberek, miután a magyarok többsége több időt fordít egy TV megvásárlására, mint egy szerződés alapos átolvasására - hangsúlyozta a Portfolio-nak adott interjújában Remetehegyi Csaba, a Strategon Zrt. tulajdonosa. Véleménye szerint a brókerbotrányok miatt indult konszolidációs hullám még 2017-ben is kitarthat, a felügyeletnek pedig az eddigieknél is fontosabb szerepe lesz a befektetők megfelelő tájékoztatásában.
Portfolio: Jelentősen megugranak a Beva-díjak a következő években. Hogy tudja ezeket kigazdálkodni egy kis méretű brókercég?

Remetehegyi Csaba: Csalóka a helyzet, mert a kisebb méretű brókercégek - ellentétben a nagyokkal- nem állományalapon fizetik a BEVA-díjat, hanem egy minimumdíjat fizetnek. Ehhez a relatív magas alapdíjhoz képest számunkra az emelés nem jelent jelentős többletköltséget, másrészről viszont egy nagyon jól megtérülő befektetés nekünk ahhoz, hogy az ügyfelek magasabb biztosítottság és bizalom mellet tudnak befektetni, szolgáltatásokat igénybe venni.

Kik lehetnek a nyertesei a brókercégek piacán várható konszolidációnak?

Nem számítottam dominó effektusra a piacon a tavaszi cégbedőlések okán, de előfordulhatnak egyedi felvásárlási esetek, ám azok sem biztos, hogy emiatt. Általában a nagyobb szereplők a nyertesei a konszolidációnak, illetve történhetnek összeolvadások, stratégiai együttműködések, de most még ez nem látszik. Mi nem tervezünk ilyen összefonódást senkivel, a piac többi szereplőjének az üzleti terveit azonban nem ismerem, így róluk nem tudok nyilatkozni. De egy-két eseten még nem lennék meglepve.

Hogy látják, mennyire vetették, vetik vissza a magyar tőkepiacot az év eleji brókerbotrányok?

Ez az eseménysorozat sokkal ijesztőbbnek tűnt néhány héttel a bekövetkezte után, mint most. Úgy tűnik, hogy a "brókerpiaci" események korlátozottan befolyásolják azokat, akik nem voltak közvetlenül érintettek. Sokan inkább ennek az ellenkezőjére számítottunk. Persze megvan a kellő óvatosság, keresnek minket, kérdeznek a meglévő és a potenciális ügyfeleink is, de nagyon hamar megértik azt, hogy mi a különbség a bűnözők, és a piac korrekt szereplői között.

Ön szerint lecsengett már a konszolidációs "hullám"?

Nem, véleményem szerint ez ki fog még tartani, mivel a tulajdonosoknak van egy bizonyos toleranciaideje a nehéz időszakokkal szemben, mint ahogy nekünk is van egy toleranciazónánk. Ha a példa okáért az idén veszteséges lenne a társaság, fél-egy év múlva gondolkoznánk el azon, hogy a következő évben hogyan folytassuk. Még 2017-re is elhúzódhat a következménye annak, ami most történik.

A Strategon tervezi, hogy külföldre vinné a székhelyét?

Nem.

Cirmos és Marcsika esete bizonyítja, hogy nagyon könnyű csőbe húzni a gyanútlan megtakarítókat. Hogy tudja e kétes elemektől kellőképp megkülönböztetni magát egy kis brókercég?

A magyarországi befektetési vállalkozások - ahová a Strategon is tartozik - egy zárt közösségben működnek ezekhez a szereplőkhöz képest. Mi semmilyen módon nem találkozunk velük, nem kerülünk velük üzleti kapcsolatba, nem keresnek meg minket, és mi pedig végképp nem keressük meg őket. Büszkék vagyunk arra, hogy szabályozott környezetben mozgunk. Ez a közösség ilyen tekintetben összetart, de kiszűrni ezeket a kétes elemeket nem a mi feladatunk, és nincsenek rá eszközeink, sem arra, hogy észrevegyük őket.


Könnyen csőbe húzzák a Cirmosok és Marcsikák a magyarokat (x)

Erről jut eszembe, hogy nemrég olvastam egy felmérést, amelynek eredménye a "Marcsika" jelenség hátterét is példázza. Az derült ki, hogy a lakosság alaposan utánajár minden elérhető információnak például egy műszaki cikk vásárlásakor, míg a hivatalos szerződéseket alig olvassák végig, szakértő vagy ügyvéd segítségét pedig csak a legritkább esetben veszik igénybe. Több időt fordítunk egy nagyképernyős TV megvásárlására, mint egy akár sokmilliós szerződés értelmezésére. Gyanús kellene, hogy legyen, ha a piaci szereplők többségéhez képest extrém magas hozamra vállal valaki garanciát. Minden esetre bárki bármit ír alá, olvassa el, ha meg nincs mit elolvasni, vagy nem egyértelmű, akkor nincs miről beszélni.

Akkor mi az Önök feladata az ügyfél-tájékoztatásban?

Ugyanaz, ami eddig, hogy betartsuk az előírásokat, és mindent megtegyünk azért, hogy az ügyfél megértse és átlássa, hogy a szabályozott oldalon van meg az a biztonsági szint, ami szükséges ahhoz, hogy ne érjék 'Marcsika' típusú meglepetések.

Ha jól értem, akkor a pénzügyi kultúra fejlesztése nem a szolgáltatók dolga...

Azok a tisztességesen működő szereplők, akiket van szerencsém ismerni mind igyekszik megtalálni a saját módszerét arra, hogy minél többet tegyen. A legtöbb szolgáltatóra jellemző, hogy a törvényben szereplő információ-kitételnél többet ad át az ügyfélnek, de az is nehezíti a minőségi cégek munkáját, hogy a befektetés és a megtakarítás közötti különbséget is kevesen tudják pontosan megfogalmazni, és sokan megtakarításnak gondolják a tőzsdén befektetett pénzt. A szabályozóknak, vagy akár az oktatásnak is a tájékoztatásban és a pénzügyi kultúra általános szintjének emelésében azonban sokkal nagyobb a szerepük.

A jegybank célja, hogy fellendítse a magyar tőzsdét akár tulajdonszerzéssel is. Látnak-e elég széles kkv-kört, amely megjelenhet kibocsátóként a BÉT-en?

Ez egy nagyon izgalmas kérdés, mert véleményem szerint kevés kreatívabb, alkotókészebb, ötletgazdagabb, és nagyobb alkalmazkodó készséggel rendelkező nemzet van, mint a magyar. Éppen ezért úgy gondolom, hogy óriási potenciál lehet a magyar kkv-kban, ha forráshoz juthatnak, akár a tőzsdén keresztül is. Szerintem a kkv-k egy jelentős része fordulhat a tőzsde felé a jövőben, ami pozitívum, hiszen sokkal átláthatóbb lesz a működésük amennyiben listázva vannak a tőzsdén, így sokkal könnyebb megnyerni a befektetők bizalmát ráadásul a tőzsdei szereplés reklámértékkel is bír.

Melyek azok a piaci szegmensek és tevékenységek, amelyekben egy növekedés előtt álló brókercég a leginkább bízhat?

Szerintem egyértelműen a specializálódás. Az elmúlt majd két évben a privát vagyonkezelési termékek fejlesztésén dolgoztunk, mert meggyőződésünk, hogy a következő 10 év a magyar piacon a vagyonkezelési termékeké lesz. A megváltozott, fejlett információs technológiai környezet előnyeit mostanra a kisebb brókercégek is legalább annyira jól ki tudják aknázni, mint a nagyobbak. Most már nem korlátozódik a nagy befektetési bankokra a tőzsdék elérése, ugyanarról a piacról szerezzük be a szellemi tőkét, az erőforrásokat, úgyhogy azonos keretrendszerben tudunk működni, mint bármelyik szereplő. Az már nem cégmérettől függő kérdés, hogy mi az esszencia, mi az a plusz, amit hozzáadunk a működéshez, egész egyszerűen csak egy üzletpolitikai döntés, hivatástudat, ami minket a fogyasztói vagyonkezelés irányába vitt. Erre specializálódunk. A magánbefektetők a privátbanki limitek alatt is igénylik a portfoliókezelést, ami egy remek belépési lehetőség a tőzsdei befektetések világába - és jól megfér a megtakarítások mellett. Ez a terület itthon még nincs a befektetői szolgáltatók által lefedve. Az a célunk, hogy a fogyasztók körében elterjesszünk egy átlátható portfólió-kezelési struktúrát, amely privátbanki minőségű, és szinte bárki számára elérhető.

(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13