Befektetés

Megdöbbentő számok: ennyire gazdag a magyarok felső 10 százaléka

Portfolio
A magyar háztartások leggazdagabb 10%-a rendelkezik a pénzügyi eszközök 66%-ával, övék a készpénz és a betétek 39%-a, a biztosítások 54%-a, illetve a részvények, céges részesedések 92%-a. A családok egyik fele rendelkezik a megtakarítások mindössze 10%-a, a másik fele pedig a 90%-a fölött. Ezekhez hasonló érdekességek derültek ki az MNB új kiadványából.
Először jelent meg ma az MNB háztartási megtakarításokat bemutató kiadványa, egyik legérdesebb üzenetét az alábbi 3 ábrán foglaljuk össze. Sajnos nem a legújabbak, 2014 végiek ezek a számok, de minden eddiginél mélyebb elemzés előzte meg a statisztika elkészítését a jegybanknál. A fő üzeneteket itt foglaltuk össze.

Megdöbbentő számok: ennyire gazdag a magyarok felső 10 százaléka
A "kiegészített nemzeti számlákban" szereplő háztartási vagyon érdekesen oszlik meg:
  • A háztartások alsó 50%-a rendelkezik a nem pénzügyi vagyon (jórészt ingatlanok) 15%-ával, felső 50%-a pedig a 85%-ával. Ugyanez a pénzügyi eszközöknél (jórészt megtakarítások) 10%-90%, a kötelezettségek (pl. felvett hitelek) levonásával kapható teljes nettó vagyon esetében pedig 11%-89%.
  • Ha a leggazdagabb 20%-ot nézzük, akkor elmondható, hogy övék a nem pénzügyi vagyon 54%-a, a pénzügyi eszközök 75%-a és a teljes nettó vagyon 67%-a.
  • Ami pedig a felső 10%-ot illeti, náluk összpontosul a nem pénzügyi eszközök 35%-a, a pénzügyi eszközök 66%-a és a nettó vagyon 52%-a.

Látható tehát, hogy a pénzügyi eszközök esetében jóval nagyobb a vagyoni egyenlőtlenség, mint a nem pénzügyi eszközöknél. Ennek fő oka az lehet, hogy a pénzügyi eszközök körében a vagyon növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb a céges részesedések jelentősége, a nem pénzügyi eszközök körében viszont a széles rétegek által tulajdonolt lakóingatlanok aránya.

Megdöbbentő számok: ennyire gazdag a magyarok felső 10 százaléka
A háztartások felső egy százalékának vagyonából 78 százalékot jelentettek a pénzügyi eszközök, míg a felső tíz százalék fennmaradó része átlagosan már csak fele részben tartott pénzügyi eszközöket vagyonában 2014 végén.

Megdöbbentő számok: ennyire gazdag a magyarok felső 10 százaléka
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1393406277(2)