szerző

Megjelentek az új állampapírok, nagyot esik a prémium

2017. február 17. 15:27    
nyomtatás
 
Megjelentek az új Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK), az eddigieknél egy százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizet az ÁKK a 3 és 5 éves papírokra is.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Új prémium sorozatok: 2020/K és 2022/I


Új PMÁK-sorozatokat hoz forgalomba az ÁKK, a fontosabb részletek:
  • A 3 és 5 éves futamidejű papírokat is február 21-étől értékesítik, ezer forintos névértékkel és sorozatonként 100 milliárd forintos meghirdetett mennyiséggel.
  • A 3 éves futamidejű PMÁK kamatprémiuma 1,75%, míg az 5 évesé 2,25%, ezzel az előző sorozatokhoz képest 100 bázsiponttal kisebb prémiumot állapított meg az új sorozatokra az ÁKK.

A kamatfelár az előző évi inflációra rakódik rá, ami tavaly 1,8% volt, így az új PMÁK-kamatok 3,55%-ot, illetve 4,05%-ot tesznek ki.

Megjelentek az új állampapírok, nagyot esik a prémium


Arról, hogy a reálkamatok milyen szintekhez értek Magyarországon, itt írtunk.

Miért lett kisebb a kamatprémium?


1. A lakossági állampapírok az elmúlt években rendkívüli vagyonnövekedésen mentek keresztül, januárral bezárólag már több mint 5500 milliárd forintnál járnak, mellyel lassan a hazai befektetési alapokban kezelt teljes vagyont is lehagyják. A legfrissebb, 5550 milliárd forintos állomány tavaly január végéhez képest 30%-os bővülést jelent. Az állam terve tehát, miszerint főként belföldi forrásokból finanszírozza az államadósságot, jó úton halad.

Megjelentek az új állampapírok, nagyot esik a prémium


2. Az ÁKK idei évre vonatkozó lakossági állampapír-értékesítési terve nettó 500 milliárd forintról szólt, ebből már januárban befolyt több mint 348 milliárd forint, tehát a terv közel 70%-a, és a 2017-re tervezett költségvetési hiány 25%-a. Ilyen mértékeknél érthető, ha az ÁKK lassítani próbál az értékesítés ütemén. Ettől még a PMÁK kamatelőnye továbbra is jelentős a bankbetétek által nyújtott nagyjából 0,5%-os éves kamathoz képest, de még a 3 és 5 éves államkötvények által kínált 1,5-2,2%-os kamatokkal szemben is.

3. A másik fontos tényező a kamatprémiumok lefaragásában az infláció emelkedése lehet, az új sorozatok esetében 1,8%-os tavalyi inflációval kalkulál az ÁKK (ennyi volt decemberben az egy évre visszatekintő drágulás a KSH adatai szerint). Az inflációra rárakodó kamatprémium miatt a 3 évesnél 3,55%-ot, az 5 évesnél pedig 4,05%-ot fizethet az első kamatperiódusban az ÁKK (időarányosan még többet, mivel nem jövő februárban, hanem július végén lesz az első kamatfizetés), ez még a kisebb kamatprémiumokkal számolva is jelentős kiadás az adósságkezelőnek. Ha pedig nem csökkentettek volna a prémiumon, akkor 4,55%-ot, illetve 5,05%-ot kellene fizetnie az ÁKK-nak.

Megjelentek az új állampapírok, nagyot esik a prémium


A PMÁK-sorozatok csökkenő kamatprémiuma ellenére az ÁKK terve, miszerint a hosszabb lejáratú papírok felé terelje a magyar lakosságot, továbbra is fennáll, a mostani csökkentés inkább a fenti tényezőkkel magyarázható. Ugyancsak ezt támasztja alá, hogy ettől a héttől kezdve több népszerűbb, rövid lejáratú lakossági állampapír kamatát is csökkentette az ÁKK.

2017.02.17 09:31 Elfogyott a prémium állampapír a kincstárnál (2.)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium