Előfizetői tartalom

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot

Portfolio
Nem egészen 1 év leforgása alatt a jegybanki alapkamat 7%-ról 5%-ra csökkent, a betéti kamatok egyre alacsonyabbá váltak, ami a lakossági befektetőket egyre inkább a befektetési alapok felé terelte. Az év első két hónapjában 210 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás, amire még soha nem volt példa, ezért is kérdeztük meg az alapkezelőket, hogy meddig tarthat ki a kedvező trend. A válaszok alapján a következő 3 évben éves átlagban 8% körül lehet az éves növekedési ütem, bár ez csak egy átlagos érték, az adott intézmények helyzete ettől nagyon eltérő. A legkelendőbbek a pénzpiaci-, kötvény- és abszolút hozamú alapok lesznek, annak ellenére, hogy a legjobb kilátások a részvénypiacon láthatók. A lakosságnak azonban a visszatekintő hozamok számítanak, erre alapozva ebben az évben nem csodálkoznánk, ha akár 450-500 milliárd forintnyi friss pénz érkezne az alapszektorba.

Jókor jött a hátszél a szegmensnek. Mondani sem kell, hogy mennyire jól jön a tőkebeáramlás a hazai befektetési alapszektornak, az elmúlt években számos csapás érte az intézményeket, mind közül viszont kiemelkedik a magánnyugdíjpénztárak államosítása, ami egy csapásra 3000 milliárd forintot vett ki a szektorból, és végérvényesen megváltoztatta az iparág növekedési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés