Befektetés

Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?

Portfolio
A napokban járt le az utóbbi évek legnépszerűbb lakossági állampapírja, a PMÁK 2015/J, amelyben a lakosság közel 100 milliárd forintnyi vagyont halmozott fel. Az előző évek magas inflációja és a konstrukció által kínált egyedi prémium következtében volt, hogy 10% feletti éves hozamot is biztosított tulajdonosának, és még az elmúlt egy évben is 5,9%-ot hozott. A mai alacsony inflációs- és hozamkörnyezetben azonban korántsem olyan könnyű a 2015/J konstrukcióhoz hasonló befektetési lehetőséget találni. Mostani cikkünkben annak jártunk utána, hogy milyen egyéb lehetőségei vannak azoknak, akik az állampapírpiacon helyeznék el az így felszabadult megtakarításaikat.
Miért volt olyan vonzó befektetés a PMÁK 2015/J?

A Prémium Magyar Államkötvény 2015/J sorozatát 2012 januárjában kezdte el értékesíteni az ÁKK. Pont akkor, amikor a magyar állampapírokba fektetni a magas hozamok miatt szinte mindenkinek megérte. A 2015/J nagy népszerűségét éppen a vonzó kamatozású konstrukciója adta. A PMÁK 2015/J a jelenleg a piacon elérhető társaihoz hasonlóan változó kamatozást kínált. A kamatmegállapítás időpontját megelőző év novemberi inflációs adata mellé még egy 5%-os prémiumot is biztosított.

Hogy miért volt ez olyan jó üzlet? A papír kamatfizetésére 2013, 2014 és 2015 januárjában került sor, és mivel a kamatmegállapítást megelőző években az infláció mértéke szembetűnően nagyobb volt a mostani értékekhez képest, így az állampapír például már 2013 januárjában 9,3%-os hozamot fizetett befektetőinek. Az infláció növekedése miatt ez 2014 elején már 10,20%-ra nőtt, de azért a 2015 eleji 5,9%-os hozam sem mondható olyan rossz megtérülésnek.

Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?
A magas hozamadatok következtében nem is csoda, hogy jelentős mennyiségű 2015/J papír talált gazdára. Már 2012. január végén 68,45 milliárd forintnyi 2015/J-t adtak el, és a benne kezelt állomány 2015 januárjáig 96,4 milliárd forintra ugrott.

Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?
Mit vegyünk helyette?

A mostani nyomott hozamkörnyezetben már korántsem olyan egyszerű jó hozamot biztosító befektetéseket találni. A 2015/J lejártával felszabaduló megtakarításunk befektetéséhez jelenleg több állampapír konstrukció közül is választhatunk a piacon.

1. PMÁK

Mindazoknak, akik továbbra is PMÁK-ban gondolkodnak, még lehetőségük van a 2017/L és 2019/K konstrukciókból is venni. A 2015/J sorozathoz képest azonban a kamat mértéke és annak meghatározása is eltér a jelenleg elérhető papíroknál. A kamatbázis a kamat meghatározásának időpontját megelőző naptári év éves átlagos inflációja, de mindkét esetben kikötésként szerepel, hogy amennyiben az így kiszámított érték negatív lenne, úgy a kamatbázis 0% (ennek fontossága a jelenlegi negatív inflációs adatoknál különösen felértékelődik). A kamatprémium mértéke pedig mindkét konstrukciónál egyaránt 3%.

A 2017/L sorozat kamatfizetésére 2015, 2016 és 2017. május 10-én kerül sor. Az ÁKK által 2015 májusára meghatározott kifizetendő kamat mértéke így 4,7%. Amennyiben már most megvesszük a 2017/L papírt, akkor időarányosan körülbelül 2%-os hozamot tudunk zsebre vágni. A következő évi kamatfizetéskor azonban nagy valószínűséggel már csak 3%-os hozammal kell megelégednünk, mivel a múlt évi átlagos infláció várhatóan negatív tartományba esik.

A 2019/K sorozat 2015, 2016, 2017, 2018 és 2019 februárjában fizet majd kamatot, a 2017/L sorozattal megegyező feltételekkel. Így aki most akarna a 4 év múlva lejáró PMÁK-ba fektetni, annak időarányosan körülbelül 0,5%-os hozamot fizet az ÁKK februárban.

2. BMÁK

Piaci adatok alapján sokan választják a PMÁK mellett a Bónusz Magyar Államkötvényeket is. Jellegét tekintve abban különbözik a PMÁK-tól, hogy
  • 4, 6 és 10 éves futamidővel bocsátják ki őket,
  • a kamatbázis a kamat meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes 12 hónapos DKJ-aukción kialakult átlaghozam adja, súlyozva az aukción elfogadott mennyiségekkel,
  • a kamatprémium 4 éves futamidejű kötvényre 1,25%, 6 éves futamidőnél 2% és 10 éves lejáratnál pedig 2,5%.


Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?
A 4 éves BMÁK az első kamatperiódusra (2015. július 22-vel bezárólag) jelenleg 3,49%-os kamatot fizet, ami időarányosan 1,9% körüli hozamot jelentene most, a 6 éves lejáratú konstrukció pedig az előzőhöz hasonló kamatperiódussal a magasabb prémium miatt időarányosan már 2,25%-ot hozamot biztosítana egy mostani beszállásnál. A 10 éves futamidejű BMÁK első kamatfizetése augusztus végén esedékes, ami mostani megvételnél közel 2,8%-os hozamot jelentene.

3. FKJ, KKJ

Ha nem tudunk gyors döntést hozni és szeretnénk jobban körülnézni a piacon a számunkra ideális befektetési lehetőségeket keresve, de addig sem szeretnénk bankbetétekben tartani a pénzünket, úgy lehetőségünk van például Féléves és Kamatozó Kincstárjegyeket is választani. Ezeknek a konstrukcióknak az előretekintő hozama magasabb a bankbetétek kamatánál, jelenleg az FKJ 2,25%, a KKJ pedig 2,5%-os kamatot biztosít.

Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?
Az egyes állampapír konstrukciókkal kapcsolatos részletesebb információk az alábbi táblázatban szerepelnek:

Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?
Természetesen a PMÁK lejárata miatt az állampapírpiacról kiszálló ügyfeleknek az alábbi pénzügyi szolgáltatók termékei is érdekesek lehetnek:
  • Alapkezelők (befektetési alapok)
  • Biztosítók (főként egyszeri díjas életbiztosítások)
  • Nyugdíjpénztárak


Oda a lakosság kedvenc állampapírja - Mit vegyünk helyette?
Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Binance