szerző

Tombolnak a piramisjátékosok Magyarországon, a rendőrség széttárja a karjait

2017. november 13. 05:22    
nyomtatás
 
Bűncselekmény hiányában megszüntette a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Questra Worlddel és az Atlantic Global Asset Managementtel kapcsolatos nyomozást. Pedig a két cég nyilvánvalóan piramisjátékként működik: hihetetlen befektetési sztorikkal 300-500%-os éves hozamot ígérnek befektetőiknek, a rendőrség viszont nem talált bizonyítékot arra, hogy bármi törvénytelent csináltak volna Magyarországon. A nyomozati határozat alapján az az érzése lehet az embernek, hogy elsősorban azért döntött így a rendőrség, mert át sem vizsgálták a teljes cégcsoportot. Az MNB gyanúja ellenére csak egy cégbemutató előadásra és a résztvevők vallomásaira hivatkoznak.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Korábban írtunk arról, hogy az Atlantic Global Asset Management (AGAM), illetve ügynökhálózata, a Questra World / Questra Holding Magyarországon befektetőket toboroz / toborzott. Úgy tudjuk, az MNB mellett több magánszemély is feljelentette a cégeket. A felügyelet szakemberei azután döntöttek így, miután meglátogatták a cég egy értékesítési prezentációját és úgy találták, hogy felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének, a csalás bűntettének, illetve a piramisjáték szervezésének gyanúja. Ezekről és magáról a cégcsoportről itt írtunk:
2017.03.20 10:04 A Quaestor után itt a Questra: eljárást indított az MNB (2.)
2017.03.09 05:45 Évi 300% hozam: a Quaestor után itt a Questra

A nyomozat megszüntetéséről szóló határozatból kiderül, hogy a Questrával és az AGAM-mal kapcsolatos feljelentéseket egy eljárás alá vonták és így vizsgálódtak. A rendőrség nyomozói vizsgálatuk során
 • megkérdezték az MNB-t, a felügyelet szakemberei pedig elárulták, hogy a Questra és az AGAM nem rendelkeznek szolgáltatási engedéllyel Magyarországon, a magyar felügyelet mellett pedig több külföldi hatóság (osztrák, belga, brit) is közzétett velük kapcsolatosan figyelmeztetést, illetve hogy az AGAM nem rendelkezik magyar fizetési számlával.
 • Ezen kívül internetes keresést végeztek,
 • valamint megkérdeztek 25 olyan embert, akik részt vettek a Questra / AGAM magyarországi előadásán, amit idén februárban tartottak.

A vizsgálat eredménye szerint
 • A februári Questra-előadáson szereplő Daniel Zdesar MLM-zsonglőr elmondta, hogy külföldi számlára kell utalni az összeget, amit be akarnak fektetni (így ezzel tisztában voltak az előadáson résztvevők),
 • a Questra-weboldalak külföldi nyelveken elérhetők, miközben a Questra magyar oldala már nem elérhető (vélhetően a rendőrség ezzel a kijelentéssel azt akarja bizonyítani, hogy nem céloznak online csatornákon magyar befektetőket),
 • a kihallgatott 25 ember nem tett említést jogtalan haszonszerzésről, károkozásról vagy tévedésbe ejtésről (arról nincs infó, hogy az érintettek kik voltak, milyen pénzügyi képzettséggel rendelkeztek, vagy hogy azelőtt történtek-e meg a kihallgatások, hogy a kifizetések akadozni kezdtek volna),
 • "elenyésző" volt azoknak a száma, akik a résztvevők közül regisztráltak és befektettek - a rendőrség külön leírja azt is, hogy bitcoinban fizettek, tehát magyar bankszámlaszám nem volt érintett (nem is lehet bankszámláról utalni a céghez),
 • és a tanúk azt állították, hogy az "AGAM és Questra cégek működését, tevékenységét méltató előadáson vettek részt," vagyis a rendőrség szerint a Questra / AGAM "promóciós marketing tevékenységet végzett" és nem tett ajánlatot, illetve nem ösztönözte az ügyfeleket cselekvésre.

Összességében tehát a rendőrség megállapította, hogy nem merül fel sem csalás, sem piramisjáték-szervezés, sem pedig engedély nélküli befektetési tevékenység végzésének gyanúja, tehát a nyomozást megszüntették.


Arról nem érkezett indoklás, hogy a rendőrség miért koncentrált exkluzív módon arra az egy előadásra, amit a Questra / AGAM tartott Magyarországon és miért nem a cégcsoport széleskörű tevékenységét vizsgálta.

Úgy véljük, a teljes képet lett volna érdemes inkább figyelembe venni, így vélhetően más konklúzió született volna:
 • Az AGAM termékeinek értékesítése elsősorban egyáltalán nem termékbemutatókon, hanem közvetlen megkereséseken keresztül zajlik, erre ösztönöz az MLM-rendszer is, vagyis az ügyfél egyszerre értékesítővé is válik. Úgy tudjuk, számos olyan ügyfél van, akit közvetlen ismerősei kerestek meg és húztak be a rendszerbe. Úgy tűnik, ennek a csatornának a részletes vizsgálatára nem került sor.
 • A közvetlen termékmegkereséseken felül néhány értékesítő szélesebb körben igyekszik megszólítani potenciális befektetőket, a közösségi médiával és a videómegosztókkal úgy tűnik, szinte egyáltalán nem foglalkozott a rendőrség, pedig több tucat promóciós anyag elérhető, több száz, összesen több ezer megtekintéssel. Az itt megjelent tartalomból egyértelműen kiderül az értékesítők identitása, az ügyfélkörük, és az is, hogy sokkal szélesebb körben hódított már a cégcsoport, mint egy cégbemutató előadás és 25 fő. Azt nem tudni, hogy köztük és a termékbemutatókon résztvevők közt van-e átfedés - ha van, véleményük is elfogult lehet.
 • Úgy véljük, nem szükséges tárgyalóképes angol nyelvtudás a rendszer használatához, az AGAM rendszerébe gyakorlatilag bárki regisztrálni tud, aki egyszerű weboldalra be tud lépni, hiszen csak a telefonszám, az e-mail-cím és az ügynök regisztrációs számának a megadása szükséges hozzá. Ráadásul a promóter segíteni tud a rendszer használatában olyan ügyfeleknek is, akik még az internetet sem tudják használni.
 • Úgy tűnik, a rendőrség nem ellenőrizte átfogóan a Questra / AGAM befektetési sztorijainak hitelességét sem, pedig egy piramisjáték-hálózat lefüleléséhez erre mindenképp szükség van. A cég korábban olyanokat állított, hogy részt vettek a Tesla, az Alibaba és a Facebook IPO-jában is és a zöld-foki légitársaság tőzsdei bevezetésén reméltek 300-500% hasznot. Bár ezek a kijelentések többnyire eltűntek már az oldalukról, több értékesítési prezentációban is szerepelnek, az értékpapírok meglétének ellenőrzésével (esetleg a zöld-foki felügyelet bevonásával) ki lehetett volna deríteni, hogy piramisjátékot üzemeltet-e a vállalat. Vélhetően ennek ellenőrzése azért nem történt meg, mert a rendőrség úgy döntött, hogy az érintettek száma nem indokolja az ehhez szükséges erőforrás-ráfordítást.
 • Magára a prezentációra visszatérve: hiába nem hangzott el konkrét értékesítési ajánlat, nemcsak a "push-stratégia" lehet hatékony értékesítési technika, hanem az is, ha az ügyfél számára vonzó színben tüntetik fel a céget. Hiába hangoznak el a potenciális kockázatok, ha az előnyöket felülsúlyozzák, a pénzügyileg kevésbé tudatos ügyfelek könnyen dönthetnek a részvétel mellett, főleg, ha egy személyes jó barátja még ajánlja is a terméket. Mivel ez a módszertan önmagában számos országban nem törvénybe ütköző (hiszen, ahogy a rendőrség is kihangsúlyozza, végül az ügyfél fejezi ki érdeklődését és dönt a befektetés mellett), számos törvénytelen befektetés és piramisjáték használja ki ezt a kiskaput.
 • A rendőrség kiemelte, hogy "elenyésző" azoknak a száma, akik a prezentációt megtekintve a befektetés mellett döntöttek. Úgy látszik, ez egyáltalán nem tartalmazza azoknak a számát, akik más csatornákon keresztül fektettek be az AGAM "termékébe." Ez alapján a rendőrség a döntését egy nagyon szűk csoport véleményére alapozta, miközben széles körben nem hallgatott meg tanúkat. Érdekes kérdést vet fel az is, hogy pontosan milyen befektetőszám számít nem elenyészőnek.
 • Úgy látszik, a Five Winds-szel, illetve a QW Lianora Swiss Consultinggal, az üzleti kör legújabb "projektjeivel" a rendőrség már egyáltalán nem is foglalkozott.

Összefoglalva tehát úgy látszik, hogy a rendőrség ahelyett, hogy a cégcsoport teljes Magyarországot is érintő tevékenységét vizsgálta volna, mindössze egyetlen eseményt vizsgálva állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény. Bár hivatalos, magyar hatóságok által megállapított károsultakról nincsen információnk, a közösségi médiában és a videómegosztókról elég egyértelműen kiderül, hogy számos magyar ember érintett lehet a Questra/AGAM-ügyben, akiket a cég valószínűleg még mindig a kifizetéssel hiteget. A piramisjátékozást egyébként a Btk. 412.§-a bünteti, az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást pedig a Btk. 408.§-a.


Mindez már csak azért is aggályos, mert úgy tűnik, hogy ezek alapján nem várhatunk széleskörű vizsgálatot és szigorú fellépést egészen addig, amíg egy nagyobb számú ügyfélkört be nem szervez egy csaló "befektetési" cég. Addigra viszont már jellemzően túl késő, hiszen széles tömegek bukhatják el a pénzüket, melynek meggátolása és nem megtorlása lenne az ideális fellépés eredménye. Ennek tekintetében, illetve a lakosság pénzügyi tudatosságának hiánya miatt, nem csoda, hogy hazánk termékeny táptalajt jelent a piramisjátékosoknak.

Az egész iróniája egyébként az, hogy úgy tűnik, a Questra / AGAM időközben bedőlt, a kifizetések egy ideje már nem történnek, miközben a cégcsoport mögött álló üzleti kör új "befektetési" cégeken, a fent is említett Five Windsen és a QW Lianora Swiss Consultingon keresztül kezdett el tőkét bevonni, vélhetően azért, hogy a régi befizetők hozamát fizetni tudják. Erről itt írtunk:
2017.09.15 05:56 Vigyázz! Gyanúsan ismerős módszerekkel fosztogatja a magyarokat egy orosz bűnbanda

Az új projekt úgy tűnik, nem volt túl sikeres, nemrég bejelentették, hogy inkább Ázsiába költöznek. A cég mögött álló orosz / zöld-foki vezetői arculat eltűnt és a cégcsoport egy dél-koreai "üzletember" kezébe került. Heung Sup Han és cége, az Asia Trade Group Limited Hongkongból ad egy újabb löketet a haldokló piramisjátéknak, azzal indított, hogy a pénzkivonást (ami már körülbelül június óta nem volt lehetséges), további 3-6 hónapig befagyasztotta.

Az új cég befektetési sztorija a kriptopénz: sok másik piramisjátékhoz hasonlóan ők is (vélhetően nem létező) ICO-kon (Initial Coin Offering) keresztül fognak majd busás haszonra szert tenni. Remélhetően Magyarországot ezúttal kihagyják a célpiacaik közül.

Eleve számos másik, hasonló kamubefektetés pályázik a pénzünkre, íme a jéghegy csúcsa:
2017.10.11 08:26 10 elképesztő befektetési őrület, amivel nagyon durván megégetheted magad

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Budapesti ingatlankörkép (x)

Továbbra is megéri új építésű ingatlanba fektetni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium