Új megtakarítási őrület hódít - Viszik, mint a cukrot

2017. október 13. 14:01    
nyomtatás
 
Miközben a lakossági ügyfeleknek már kezd elegük lenni az alacsonyabb hozamokból, a pénzügyi szektor szereplőin van a felelősség, hogy ne alakuljanak ki újabb brókerbotrányok a magyar piacon. Pallos Noémi, a Diófa Alapkezelő vezérigazgató-helyettese arról is beszélt a Portfolio-nak, miért nem okolható egyedül az ÁKK és a kincstár a lakossági állampapírok felfutásáért, és melyik az a befektetés, ami külföldön már tömegeket mozgósított az öngondoskodás felé.

Pallos Noémi, a Diófa Alapkezelő vezérigazgató-helyettese is előadást tart a Portfolio jövő keddi Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Most, hogy nemcsak a lakossági állampapírok kamatát, hanem a forgalmazóknak fizetett jutalékokat is folyamatosan csökkenti az ÁKK, van esély arra, hogy megtörjön az évek óta tartó állampapír hegemónia a lakossági befektetők körében?

Szerencsére és egyben sajnos, igen. Én azt vettem észre, hogy a lakossági ügyfelek a kamatcsökkentési ciklus elején inkább elfogadóbbak voltak az alacsony hozamokkal szemben, most pedig hozzászokás helyett kezd elegük lenni. A termékfejlesztésnek muszáj magasabb kockázatú, de könnyen emészthető ötletekkel előállni, különben a lakosság könnyen elfordulhat a kevésbé prudens szolgáltatók felé (lásd brókerbotrányok).

A pénzügyi szektor szereplői sokszor panaszkodnak a lakossági állampapírok kiszorító hatása miatt. De tényleg csak az ÁKK és a kincstár "okolható" a lakossági állampapírok ilyen mértékű térnyeréséért?

Nem, ebben egyértelmű felelőssége van a pénzügyi szektor szereplőinek is. Az alacsony kamatkörnyezet kiváló lehetőség lenne arra, hogy a szereplők az állományt a bankbetétek felől az ügyfelek számára sokszor megfelelőbb, magasabb kockázatú termékekbe tereljék. Ezzel szemben a bankok saját állományépítés helyett évekig jól éltek az állampapírok magas jutalékaiból. Majd meglátjuk, hogy ez hosszabb távon stratégiai hibának bizonyul-e.

Milyen lenne a pénzügyi értelemben vett öngondoskodás egészséges módja egy átlagügyfél számára, és miért nem működik ez a gyakorlatban?
Új megtakarítási őrület hódít - Viszik, mint a cukrot
A pénzügyeink tervezésének ugyanolyan tudatosnak kellene lennie, mint ahogy természetes, hogy egy nyaralást vagy vasárnapi ebédet tervezünk. Ez sok mindenből fakadhat, mindenképp számít, hogy nincs pénzügyi vagy közgazdasági oktatás már az általános iskolában, mint ahogy azt is fel szokták sorolni, hogy hiányzik a kultúránkból a pénzügyi tudatosság. Ugyanakkor erős tőkepiacokkal rendelkező országokban sem igazán nagy az önkéntesen megtakarítók aránya, ha jobban megnézzük, ott is állami ösztönzések vagy előírások miatt híznak a befektetési számlák. Talán az is számít, hogy nálunk a legnagyobb vagyonelem a saját lakás, dolgozó életünk első 15-20 éve általában saját ingatlan megszerzéséről szól, ami nem a klasszikus értelemben vett megtakarítás. Érdekes lenne egy olyan nemzetközi összehasonlítást megnézni, ami a saját lakást is tartalmazza.

Miben kellene fejlődnie/változtatni a pénzügyi szektornak, hogy a magyar lakosság nagyobb arányban takarítson meg?

Látszik, hogy a megtakarításoknál egyszerűen nem viselkedünk racionálisan közgazdasági értelemben. Kétféle megoldást tudok elképzelni: vagy az állam legyen helyettünk racionális és biztosítson több ösztönzőt vagy szankciót a lakossági megtakarításokhoz (pl. kötelező előtakarékosság nyugdíjra, még magasabb adókedvezmények egészség- vagy nyugdíjpénztárakhoz stb.), vagy a szolgáltatók alakítsák át úgy a befektetési termékeket, hogy vonzóbb legyen a lakosság számára. Külföldön például megjelentek a "Takaríts meg holnap" csomagok. Ezek csak egyetlen dologban különböznek a klasszikus rendszeres megtakarítási termékektől: a megtakarítás csak egy szabadon választott jövőbeli időpontban indul. Egyelőre ezek töretlen népszerűségnek örvendnek, úgy látszik, sokkal emészthetőbb a lakosságnak egy beépített halogatás, mint egy azonnali döntés a pénzügyekről.

Pallos Noémi, a Diófa Alapkezelő vezérigazgató-helyettese is előadást tart a Portfolio jövő keddi Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium